Tinja


Timjami “Tinja”
tricolor shetlanninlammaskoira narttu
s. 25.5.2010


Parhaat tulokset
Rally-tokon SM-kulta 2018
Epävirallinen rally-tokovalio
Rally-tokon SM-pronssia 2016
2xEVL1
24 kpl MES yli 95p -tuloksia


Terveys
  • Säkä 36 cm, noin 7,5 kg
  • Paha alapurenta – ei ole vaatinut korjaamista
  • Polvet 0/2 (lateraalinen patellaluksaatio) – ei oireillut
  • Lonkat A/A, kyynärät 2/2, selkä VA1 aste 1, lievä (yksi ylimääräinen nikama)
  • Steriloitu keväällä 2016
  • Anturahaava helmi-maaliskuu 2017

(c) Sanni Rajala

Luonne
Tinja on pieni ADHD-sheltti, joka ei kasva ikinä aikuiseksi ja on aina yhtä iloinen. Tinjan elämän mottona on ”toimi ensin ja ajattele jälkeenpäin menikö oikein”. Tinja on hauska harrastuskoira, koska se tekee kaiken aina pilke silmäkulmassa. Kaikki mitä tehdään, tehdään vauhdikkaasti ja korkealla vireellä. Onnistumistarkkuudella Tinjalle ei ole sitten niin isoa väliä.

(c) Riikka Kivirinta
Harrastuskoirana Tinja on koira, joka vaatii tiukkaa kuria ja pientä ravistelua, että malttaisi keskittyä olennaiseen. Toisaalta Tinjalle ei voi sanoa liian kovasti ettei Tinja paineistu. Tinja on varsin ohjaajapehmeä mutta ei kovinkaan nöyrä. Tinjan huonoja puolia on, että se ei kovinkaan usein viitsi kuunnella ohjeistusta loppuun vaan toteuttaa mitä ensimmäiseksi mieleen tulee. Toisaalta Tinjalla on loputtomasti energiaa ja se kestää loputtomasti toistoja ja myös saman asian toistamista. Tinjalla on myös luonnostaan poikkeuksellisen hyvä kropan hallinta.

Tinja palkkautuu ainoastaan ruualla ja se onkin hyvin ahne. Tinja ei juurikaan leiki, eikä varsinkaan kuolleella lelulla. Tinja saattaa joskus innostua jahtamaan vedettävää lelua, mutta ruoka menee tämänkin yli. Sosiaalisen palkkaan Tinja vastaa hyvin ja on aidosti ilahtunut kun sitä vähän erehtyy kehumaan. Tinja tykkää kovasti itse keksiä ja ratkoa ongelmia ja operantit koulutusmenetelmät ovat sille hyvin mieleisiä.


(c) Sanni Rajala
Tinja ei ole hermorakenteeltaan parhain mahdollinen. Tinja pelkää kaikennäköistä, suurimpana pelon kohteena vieraat ihmiset ja varsinkin lapset. Tinjalta menee helposti kuppi nurin ja se palautuu huonosti peloistaan. Tinjalla ei ole kuitenkaan ääni- tai alusta-arkuuksia. Tinja on myös luonnetestattu, jossa suoritus hylättiin heti alkuunsa liiallisen pehmeyden ja huonon hermorakenteen vuoksi.

Tinja tykkää käyttää ääntään paljon ja eri tilanteissa. Harrastuksissa suurin osa ääntelystä on saatu kitkettyä pois mutta Tinja osaa varsin huonosti odottaa hiljaa. Tinja on myös hyvin terävä ja reagoi voimakkaasti ärsykkeisiin.


Tinja ei ole kovinkaan sosiaalinen koira. Se sietää vieraita koiria eikä aloita tappeluita, mutta ei halua tehdä lähempää tuttavuutta eikä leikkiä vieraiden koirien kanssa. Tinja hoitaa kuitenkin koirapoliisin roolin eikä halua, että kukaan muukaan pitää liian hauskaa. Tinja vahtii ruokaa varsin kiukkuisesti muilta koirilta.

Tinja harrastaa
Tinjan päälaji toistaiseksi on ollut toko. Tinjalla on tokossa osallistumisoikeus erikoisvoittajaluokkaan. Tinjan edistymistä tokossa on hidastanut Tinjan arkuus ja niiden tuottamat vaikeudet. Tinja on kuitenkin teknisesti varsin osaava koira ja tekee aina täysillä kaiken. Suoritusvarmuudessa olisi kuitenkin paljon toivomisen varaa ja Tinja soveltelee osaamistaan mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla. Tinja keksii jokaiseen kokeeseen aina jotain uutta ja jännittävää.

Tinja kisaa myös rally-tokossa, jossa kaikki Tinjan mahdolliset tavoitteet ja vähän ylikin on jo täytetty. Tinja varjovalioitui lajissa vuonna 2016 ja samana vuonna voitti myös suomenmestaruuskisoissa pronssia. Tinjan parhaat puolet ja vaikeudet ovat aika paljon samat kuin tokossakin: paineistuminen tuottaa paljon vaikeuksia kisatilanteisiin, mutta uskaltaessaan tehdä Tinja on todella upea.

Tinja on myös harrastanut agilityä medikolmosiin saakka, mutta nykyään Tinja on agilitystä eläkkeellä. Tinjalle ei rakennettu koskaan kovin hyvin pohjia, joten se irtosi todella huonosti, esteosaamisessa olisi ollut paljon parannettavaa eikä Tinja osannut paljoakaan ohjauksia. Tinja tykkäsi kuitenkin todella paljon agilitystä ja oli varsin vauhdikas, vaikka vauhdit Tinjalla ei enää riittänyt kolmosissa pärjäämiseen.