Hilla

(c) Tiia Hämäläinen


FI TVA FI RTVA Sanmar Pop ”Hilla”
red merle bordercollie narttu
s. 29.12.2011


Parhaat tulokset
33 kpl EVL1-tuloksia, joissa 9 kpl KP
21 kpl MES yli 95p -tuloksia
2 Agility-SERT

Terveys
 • Säkä 51cm, n. 18 kg
 • Lonkat B/B, kyynärät 0/0, selkä terve ja olat ocd-vapaat (heinäkuu 2013)
 • Paha lonkkadysplasia, selkä terve (lokakuu 2014) Ei suositella jalostukseen!  Lonkat kuvattu uudelleen keväällä 2017, vasemmassa lonkassa alkavaa nivelrikkoa.
 • Luovutuksen jälkeisenä päivänä vuorokauden eläinsairaalassa pahan infektioperäisen ripulin vuoksi
 • 5 kk:n ikäisenä jäi hevosen alle ja ontui takajalkaansa pari viikkoa – röntgenissä ei löydöksiä eikä ole vaivannut myöhemmin
 • Ylävälihammas väärin kehittynyt – röntgenissä yksi juuri mutta kaksi kruunua
 • Pieni hot spot noin puolen vuoden ikäisenä
 • Uusiutunut follikulaarinen konjunktiviitti (noin vuoden ikäisenä)
 • Kynnen halkeaminen vej sisin kynsi - kynsi kuorittiin pois + antibioottikuuri (marraskuu 2014)
 • Pari silmätulehdusta 3-vuoden iässä (kevät 2015)
 • Anturahaava/ontuminen vej huhtikuu 2016
 • Takaristisidevamma oikeassa polvessa (kesä 2018)
 • Silmätulehdus vasemmassa silmässä huhtikuu 2019


Luonne
Hillaan sopii täydellisesti viineistä tuttu sanonta: paranee vain vanhetessaan. Hillaa ei voi myöskään kategorisoida yhteen luokkaan eikä se varmaan itsekään tiedä onko hän lintu vai kala. Hilla on arjessa hyvin rauhallinen koira, jolle rauhoittuminen ei ole koskaan ole ollut ongelma. Toisaalta se rakastaa liikkumista ja juoksemista ja on sekunnissa valmis kaikkeen toimintaan.

(c) Sanni Rajala
Hilla on kehittynyt varsin hitaasti. Pentuna Hilla oli varsin hitaasti syttyvä harrastamiseen ja jopa aika tahmainen ja pikkusievä suorittaja. Nykyiseltään Hillaa ei tunnistaisi samaksi koiraksi, sillä motivaatio ja halu tehdä ovat kasvaneet valtavasti vuosien aikana. Hillan parhaimpiin puoliin kuuluu selkeä on/off-nappi. Hilla rauhoittuu heti, kun ei tehdä mitään, mutta on heti valmis tekemään ilman mitään virittelyjä. Hillan voi ottaa suoraan autosta kisaamaan ja se on aina valmis.

(c) Sanni Rajala
Harrastuskoirana Hilla on varsin kiltti ja nöyrä. Hilla yrittää aina parhaansa ja korjailee parhaansa mukaan myös ohjaajan virheet. Nöyryydestään huolimatta Hilla ei ota painetta yhtään mistään, ei ohjaajasta eikä ympäristöstä. Kisoissa Hillaan pystyy aina luottamaan 120%:sti. Hilla onkin hermoiltaan varsin tasapainoinen koira. Juuri sellainen kuin bordercollien kuuluisikin olla: kiltti ja nöyrä koira, jolla on kuitenkin luonteen lujuutta selvitä myös haastavista tilanteista. Omaa tahtoakin Hillasta löytyy ja se kykenee nöyryydestään huolimatta tekemään omiaan ratkaisujaan, joka varsinkin näkyy agilityssä.

(c) Tiia Hämäläinen
Hilla käyttää työskennellessään aika paljon silmää. Se ei juurikaan jumita mutta tykkää tuijotella asioita. Hilla pystyy kuitenkin helposti luopumaan kohteista eikä jää niitä sen enempää miettimään. Näitä asioita toisin on vuosien aikana myös työstetty. Ainoa, melkeinpä maanisuuteen menevä asia on hypyt, jotka ovat jopa leluja ja kapuloita isompi juttu. Hilla on työskennellessään varsin hiljainen. Joskus harvoin saattaa tulla piippaamista, joka katoaa itsestään kun hetken aikaa työskentelee. Hilla välillä voi odotellessaan haukkua aika kovasti, mutta tämä on selkeästi Tinjalta opittu tapa. Hilla osaa pyydettäessä olla hiljaa odottamassa.

Hilla palkkaantuu hyvin sekä leluilla että ruualla. Hilla vaihtaa myös sujuvasti eri palkkaustapojen välillä lelusta namiin ja takaisin eikä jää jumittamaan yhteen palkkaustapaan. Aika usein pelkkä tekeminenkin jo riittää palkaksi. Sosiaalisen palkan vastaanottamisessa on ollut nuorempana ja paikoitellen edelleenkin ongelmia. Leluista Hilla tykkää eniten palloista.

Hillan sosiaallisuus vieraiden koirien kanssa on vähentynyt vuosien aikana ja se voi olla välillä varsin varautunut vieraita koiria kohtaan. Hilla kuitenkin leikkii edelleen mielellään kaikkien kanssa, jotka vaan suostuvat leikkimään. Hilla ei koskaan itse haasta riitaa, mutta jos sille haastetaan riitaa, antaa Hilla samalla mitalla takaisin.

Hilla on käynyt luonnetestissä. Valitettavasti luonnetestistä ei ole videota. Luonnetestistä tärkeimpänä huomiona, että Hilla on varsin terävä ja tuomarit kovasti varoittivat, että tositilanteessa Hilla purisi. Hilla puolusti varsin voimakkaasti sekä minua että itseään luonnetestissä.

Toimintakyky +1a kohtuullinen
Terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +2a kohtuullinen
Hermorakenne +1a hieman rauhaton
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukaspelottomuus +++ laukausvarma
Yhteensä 144 pistettä

Arjessa Hillasta ei ole huomattu ääniarkuuksia. Hilla hieman sisällä arastelee remonttiääniä, mutta ulkona ei reagoi niihinkään. Lapsiin tottumattomana Hilla pitää lapsia varsin arveluttavana, mikä on tämäkin osittain Tinjalta opittua. Hillalla ei ole alusta-arkuuksia ja se liikkuu sujuvasti ihan millaisella pohjalla tahansa. Tähän mennessä ei ole tullut mitään sellaista vastaan mitä Hilla olisi oikeasti pelännyt tai jotain mistä se ei olisi päässyt yli.

Hilla harrastaa
Hillan päälaji on toistaiseksi ollut toko, josta Hilla valioitui pari vuotiaana. Tämän jälkeen Hilla on vuosittain kisannut tokon SM-kisoissa ja käynyt pari kautta karsintakokeita kiertämässä keskinkertaisella menestyksellä. Hilla on tokossa erittäin suoritusvarma ja hyvällä motivaatiolla työskentelevä koira. Valitettavasti Hillalla ei työskentelyn näyttävyys riitä huipulla pärjäämiseen.

Agilityssä Hilla kisaa kolmosluokassa. Hilla kärsii agilityn osalta ensimmäisen koiran syndroomasta eli pohjat on tehty huonosti. Hillalla on huono hyppytekniikka, mutta Hilla ei juuri tiputtele rimoja. Hillaa ei myöskään aikanaan opetettu kääntymään, joten Hilla herkästi juoksee ylimääräistä matkaa. Hillalla olisi kuitenkin selkeästi paljonkin lahjoja agilityyn: se on todella estehakuinen koira, joka irtoaa vaikka miten kauas ja lukee itse uskomattoman hyvin rataa joskus ongelmaksi asti. Hillan mielestä aina ohjausta ei tarvitse kuunnella vaan hänen omat suunnitelmat ovat parempia. Hilla mieluiten työskentelee agilityssä hieman ohjaajasta kauempana. Hillan tavoitteena on joskus valioitua agilitystä.

Hilla aloitti rally-tokon sivulajina tokolle. Hilla valoitui rally-tokossa aika tasan vuoden kuluttua virallisissa kisoissa kisaamisen jälkeen ja Hilla kuuluu rally-tokon valmennusrenkaaseen vuoden 2016 syksystä alkaen. Hilla on rally-tokossakin varsin varma suorittaja, mutta ongelmaksi on muodostunut se, että Hilla pitää niin paljon rally-tokosta, että sillä keittää helposti yli.

Hillalle on työstetty myös pohjia pk-jälkeen. Toistaiseksi harjoitusmäärät ovat jääneet varsin vähäisiksi. Hilla on suorittanut BH-kokeen hyväksytysti.