LiekkiMarmotina Yes Please "Liekki"
mustavalkoinen shetlanninlammaskoiranarttu
s. 29.1.2017

Liekki KoiraNetissä.

Parhaat tulokset
TK1, RTK2


Terveys
  • noin 30 cm ja 3 kg
  • Toukokuussa 2017 antibioottikuurin vaatinut ripuli.
  • Välikuvattu lokakuussa 2017: lonkat ja selkä ok, samoin polvet
  • Steriloitu 16.4.2018 ja samalla viralliset kuvat: B/B, 0/0, LTV0, VA0. Polvet epävirallisesti 0/0.
  • Vappuna 2018 rintalastan päälle muodostui paise ja iho kuolioitui laajalta alueelta.


Luonne
Liekki on Persoona isolla P:llä. Suloisten bambin silmien ja pörröisen karvakasvan alle kätkeytyy paljon tempperamenttia ja ehkä hieman myös pahuutta. Liekki on erittäin vilkas ja tekemisenhaluinen koira, mutta sen sanavarastoihin ei kuulu kiltteys eikä nöyryys. Liekki on ennemminkin kiusaajatyyppi, joka on aina kiusaamassa muita, mutta ei kestä jos saa itse samalla mitalla takaisin.

Liekissä riittää omaa tahtoa. Se menee sinne minne haluaa eikä kysele muilta lupaa. Sänky on hänen eikä sinne ole muilla koirilla asiaa. Liekissä on aika paljon terävyyttä ja välillä ylikuormitusta joutuu purkamaan puremiseen (useinmiten uhrina on Hilla). Liekki tykkää edelleen muutenkin käyttää paljon hampaitaan. Sisimmiltään Liekki on kuitenkin pehmo herkkis, joka ei kestä että sitä kovistellaan. Se haluaa paljon huomiota ja Liekki osaa tulla itse syliin istumaan sekä Liekki nukkuu kainalossa.

Liekki ei ole kaikista nopein oppimaan, mutta se korvaa tämän sillä, että se on todella hyvä yleistämään oppimiaan asioita ja ne asiat, jotka Liekki osaa, se myös osaa ne oikeasti eli se on todella suoritusvarma. Liekille on varsin tyypillistä, että sen pitää välillä pohtia asioita todella pitkään, ja se saattaa istuskella pitkään passiivisesti ennen kuin toteuttaa asioita. Tämä toteutuu myös operanteissa koulutusmenetelmissä eikä Liekki ole kovin hanakka itse ratkaisemaan asioita. Liekki ei ole kuitenkaan tyhmä koira.

Kotioloissa Liekki on aina iloinen ja leikkisä koira. Se tykkää retuuttaa siilileluja kovasti muristen ja Liekki tykkää erityisesti veto- ja jahtaamisleikeistä. Treeneissä se ei kuitenkaan mielentilasta riippuen aina kovin hanakasti palkkaudu lelulla. Liekki ei hirveästi välitä kuolleista leluista, mutta on oppinut niille koulutuksen myötä juoksemaan. Nuorena Liekki oli todella huono syömään ja nirso, mutta sterilisaatioleikkauksen myötä siitä on tullut ahne (ei kuitenkaan yhtä ahne kuin Tinja).

Liekki haukkuu todella paljon ja sillä on aina syy aloittaa haukkuminen. Vaikka Liekki haukkuukin arjessa todella paljon ja aivan kaikelle, niin tehdessään se on täysin hiljainen, myös agilityssä. Liekki ei ole myöskään hermoiltaan kaikkein paras mahdollinen, mutta ei kuitenkaan ihan yhtä tollo kuin Tinja. Sillä on kuitenkin paljon arkuuksia varsinkin vieraita ihmisiä ja koiria kohtaan. Sillä on myös lievää alusta- ja ääniarkuutta, mutta toisaalta se ei pelkää esimerkiksi ilotulituksia tai laukauksia. Se kuitenkin pystyy menemään katsomaan pelottavia kohteita hetken tuumailun jälkeen, joten suurin ongelma todennäköisesti Liekin luonteessa on sen suuri pehmeys.

Liekki luonnetestitermein:
Toimintakyky -1 pieni
Terävyys +1b koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu -1 haluton
Taisteluhalu +2b kohtuullisen pieni
Hermorakenne -1 vähän hermostunut
Temperamentti +3 vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2b luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
Laukausvarmuus ++ laukauskokematon

Liekki harrastaa
Liekki harrastaa agilityä, tokoa ja rally-tokoa. Kaikissa näissä lajeissa se on kilpaillut.

Agility on ainakin toistaiseksi ollut Liekin päälaji. Siinä se ei ole kaikista helpoin treenikaveri, sillä se on aika tuulella käyvä ja tekee toisena päivänä erinomaisesti ja toisena päivänä surkeasti. Liekki ei oikein tykkää siitä, että sitä ohjataan ja komennellaan, joten samaa rataa meneminen sen kanssa on välillä haasteellista. Pienenä hyvin irtoavana ja itsenäisenä etenijänä se myös kerkiää aivan joka paikkaan.

Tokossa ja rally-tokossa Liekki ei ole kaikista nopein oppija, ja vaatii välillä hieman keksimistä löytää juuri Liekille sopiva koulutustapa. Liekki ei ole kuitenkaan tyhmä koira, siltä vaan puuttuu nöyryys kokonaan ja mielyttämishalukaan ei ole aina paras mahdollinen. Hitaan oppimisen Liekki kuitenkin korvaa sillä, että kun se jotain osaa, niin se myös osaa (eli on suoritusvarma) ja lisäksi se on todella hyvä yhdistelemään ja yleistämään asioita. Liekille on varsin tyypillistä, että nopeus kasvaa vasta kun silloin se on täysin varma mitä se on tekemässä ja kehittyminen tapahtuu yllättävin harppauksin.

Kisoissa ei vielä Liekin paras osaaminen ole päässyt näkymään, sillä se hieman arkailee vieraita ihmisiä ja koiria. Lähes kaikki sen kisat tottelevaisuuslajeissa on käyty täysin vierailla kentillä, joissa se on kuitenkin pystynyt tekemään liikkeet jännittämisestä huolimatta. Liekki tykkää touhuta ja on innokas tekemään kaikenlaista varsinkin vauhdikkaita kierto- ja ruutuliikkeitä. Noutaminen on ollut kuitenkin sille vaikea opettaa, koska Liekillä on vain vähän mielenkiintoa kuolleeseen leluun.