sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Projektien etenemistäViimeksi on näköjään päivittänyt treenejä reilu kuukausi sitten. Yhtään treeniä ei ole vieläkään kirjautunut ylös, vaikka koirat eivät ole päässeet laiskottelemaan viime viikkojen ajan. Olisi hyvä saada treenit ylös, niin pysyisi paremmin kärryllä mitä on tullut tehtyä. Tähän on toivottavasti ensi kuun alussa tulossa muutos ensi kuun alussa, kun “personal planner” toivottavasti tipahtaa postiluukusta.

 Viime viikkojen ajan kirjaimellisesti treenattu hullun lailla tokoa. Oikeastaan mitään muuta ei olla harjoiteltu yksittäisten rallytreenien ja agilityn yksittäisten taitojen vahvistamisen lisäksi. Tällä viikolla kuitenkin palattiin takaisin jälkitreeneihin jopa kahden harjoituskerran verran. Ja koirien jumpat ovat olleet koko ajan ohjelmistossa. Vimma on myös kolmella eri nettikurssilla: yksi tokokurssi (jonka tiivistelmän kirjoitan myöhemmin) sekä parilla agilitykurssilla. Vimma, Hilla ja Liekki ovat myös päässeet canicrossailemaan. Toisin ainoastaan Vimma vetää. Liekillä ei ollut mitään ongelmia pysyä isompiensa matkassa. Liekin mielipide on ollut, että ihan hyvin voitaisiin vetäistä vielä toinenkin juoksukiekko, kun bordercolliet ovat umpiväsyneitä.

Juoksulenkillä.
Paimennus
Vimma kävi toissa viikolla paimentamassa. Edellinen kerta olikin viime kesänä kun Vimma oli vielä pentu. Mutta kyllä sieltä löytyi oikean paimenkoiran elkeet ja Vimma esitti suurimman osan aikaa oikeita eleitä ja lampaat kiinnostivat kovasti. Lupaavia flänkin alkujakin nähtiin. Pientä epävarmuutta Vimmassa oli kuitenkin, kun välillä piti syöksyillä lampaita kohtia turhalla kiivaudella.


Agility
Vimma on kahdella agilityyn liittyvällä nettikurssilla (ja siinä ohessa Liekkikin on treenannut samoja juttuja) eli tiukkojen käännösten kurssilla sekä in-in -kurssilla. Näitä hommia on treenailtu aika laiskasti, kun “vahingossa” opetin Vimman pyörimään kartion ympärillä nopeammin kuin mitä olisi ollut kurssin etenemistahti. Liekki kompensoi Vimman oppimistahtia ja oppii asiat hyvin hitaasti. :D In-in -hommatkin Vimma on sisäistänyt kohtuullisen hyvin, vaikka niitäkin on treenailtu laiskasta. In-ineissä on ollut se kiva lisä, että on samalla päästy Vimman kanssa treenaamaan sivuttaisten esteiden hakua, joka on Vimmalle ollut tosi vaikeaa.


Vimma ja Liekki ovat myös muutmaan kerran käyneet treenaamassa pujottelua nurmella omilla kepeillä etteivät ihan taidot ruostu. Vimma hakee jo nyt todella hyvin aloitukset, mutta aina ihan ei maltti riitä pujotella loppuun saakka. Toisin tämä vaihe on ollut minun kaikilla koirilla eli normaalia kehitystä. Hyvin nopeasti kuitenkin Vimma on oppinut pujottelemaan ilman apuja ja olisi jo nyt lähes valmis hyppäriradoille. Muuten agilityä ei sitten olla päästykään treenaamaan kotitreenejen lisäksi eikä vielä tässä kuussa päästäkään. Pitäisi kai saada tuota juoksarikontakti-projektia jossain vaiheessa eteenpäin.

Jälki
Tällä viikolla Vimmalle kaksi jälkiharjoitusta ja yksi lyhyt jälki Hillalle mielen virkistykseksi. Hilla tietysti on ollut hyvä, kun siltä ei ole vaadittu ihan hirveän vaikeita asioita. Piikillä Hilla toisin oikaisi todella reilusti kepille ja sen jälkeen Hilla saikin hetken pohtia miten se jälki jatkuikaan.

Vimma on tehnyt ennen varsinaista jälkeä aina kolme janalähetystä eli vahvistettu pelkkiä janoja. Nämä sujuivat ensimmäisellä jälkikerralla tosi hyvin, mutta sitten mokasin itse varsinaisen jäljen janalähetyksellä ja Vimma meni epävarmaksi. Toisella jälkiharjoituskerralla eilen tajusin, että Vimma hakee jäljet tuulen avulla jo tieltä ja siksi välillä oikoo janoilla. Nyt olin miettinyt tarkkaan tuulen suunnan jälkeä tehdessäni, niin jana meni varsinaille jäljellä nappiin.

Eilen tehtiinkin 500 metrin jälki reilun tunnin vahenemisella. Jäljellä tuore metsäkoneen jäljen ylitys sekä reilu matka hakkuuaukiolla jäljestämistä eli ei mikään helppo jälki. Näistä kuitenkin Vimma selvisi oikein hyvin ja Vimma ilmaisi hyvin 5/6 kepistä. Viimeiselle kepille Vimma jäi seisomaan ja katsoi minua, ja kun en kuitannut mitenkään niin jatkoi vaan matkaa. Viimeinen keppi sitten ilmaistiin korrektisti vasta minun käskystä. Pitää muistaa jatkossa kysellä Vimmalta kepin sijaintia, jos tulee pienikin epäilys, että sillä on keppi tiedossa mutta ei ilmaise sitä maahan menemällä. Lelupalkkaus on kuitenkin toiminut Vimmalle jäljellä muuten hyvin ja se on selkeästi saanut hieman lisää vauhtia jäljestykseen.Toko
Vimma on ainut koira, jonka kanssa on tokoa treenattu suunnitelmasti ja muut ovat vähän tehneet mitä sattuvat. Mutta kaikki ovat kuitenkin treenanneet. Vimman mielen päällä on ollut erityisesti kaukoprojekti, joka on välillä tuntunut etenevän hyvin ja sitten taas ei tunnu etenevän millään. Haluaisin siis Vimmalle kaukot tehtäväksi pompun kautta, mutta tähän ei tunnu saavan matkaa millään, vaikka läheltä tehtynä kaukot jo onnistuu todella hyvin. Alla nettitokokurssia varten videoitu pätkä ja sitten edistyminen parin viikon päästä tästä. Seuraavaksi ongelmaksi tuli, kun Vimma hallitsi kaukot hyvin seisomisesta tai istumisesta aloitettuna, ei maasta aloitettuna homma ollut Vimman mielestä sama, mutta siinäkin on päästy hieman eteenpäin.Liekki oppi seuraamaan oikealla puolella ja tekemään käännöksiä varmasti sisäänpäin! Liekki on varsin hassu koira, kun ensin se ei tunnu oppiman joitain asioita sitten millään ja sitten yksi päivä se vaan toteaa, “juksasin, oikeasti osaan nämä jutut” ja tekee (lähes) täydellistä työtä. Tämän myötä Liekin rally-tokoilu on ottanut ison harppauksen eteenpäin ja ehkä se pääsee joskus mestariluokkaan saakka. Toisin vielä ei ole selätetty Liekin toista ongelmaa eli käskyjen erottelua. Liekki on myös kertaillut tokojuttuja ja avoimen luokan liikkeet sujuisi hyvin. Nyt vain pitäisi päästä välillä treenailemaan koirahäiriöihin, niin tietäisi pystyisikö Liekille miettimään kokeita.

Edistyn!
Vanhukset ovat pakertaneet puoliahkerasti uuden tulevan ohjatun noudon kanssa. Tinja on yllättävän nopeasti oppinut hakemaan kaikkia kolmea kapulaa (vaikka ei olekaan tässä vielä täysin luotettava) ja eteenmenokin yleensä onnistuu. Välillä Tinja saattaa erehtyä sivun tötsille ja Hillassakin on välillä sama vika. Mutta myös Hilla on oppinut hakemaan keskikapulaa käskystä, vaikka ei ihan aina yhdellä käskyllä sitä suostukaan tekemään. Kuitenkin molemmat ovat edistyneet todella paljon. Vimmalle eteenmeno ohjatussa ei ollut mikään ongelma, mutta se ei osaa vaihtaa keskikapulasta pois, joten sitä joudutaan tulevaisuudessa kovasti treenaamaan.


Vimma teki noin pari viikkoa sitten voittajan liikkeet läpi kaukoja lukuunottamatta liikkuroituna ja täysin vieraalla kentällä. Varsin hyvän ja iloisen kokonaisuuden Vimma teki, vaikka ihan täydellinen ei vielä ollutkaan. Kuitenkin selviytyi lähes varmasti kaikista liikkeistä. Ainoastaan tunnarissa oli isompia ongelmia, kun Vimma ei lähtenytkään palauttamaan omaa kapulaa heti sen löydettyään. En tiedä oliko ongelma liikkurointi vai kiihtyminen hyppynoudon jälkeen, kun kotona Vimma on tehnyt tunnaria tosi hyvin. Hetken aikaa Vimma teki tunnaria myös kotitreeneissä huonosti, mutta palasi taas hyvään suoritukseen, kun vain käskin kerran sitä tuomaan kapulan ilman pelleilyjä.

Muuten sitten Vimman voittajasta ei paljoa enää puutukkaan. Pientä hienosäättöä liikkeisiin ja ehkä tänä kesänä Vimma kokeilee onneaan voittajassa, jos kisoja ylipäätänsä järjestetään. Vimma on myös tutustunut enenemissä määrin EVL-liikkeisiin, että nekin lähtevät edistymään. Eteenmeno onkin jo hienolla mallilla, kun Vimma lähtee aivan täysiä luotisuoraan eteenpäin. Jarru vielä toisin tästä liikkeestä puuttuu. :D

Kesää kohti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti