maanantai 27. tammikuuta 2020

Vimma vuoden!


Vimma täytti 24.1 perjantaina vuoden! Iso tyttö siitä onkin tulossa, kun juoksutkin alkoi vihdoin viime viikon maanantaina. Olkoon tämäkin vuosi kenguruloikkien täyttämä (tai ehkä ei, kun niistä pitäisi päästä eroon. :'D). Tokiossa oikeus kisata voittajasta (toisin ihan hetkeen ei sinne päästä kisaamaan, kun liikkeet on ihan levällään) ja rally-tokossa avoimessa luokassa. Vimma onkin ollut aivan täydellinen tyyppi. Huonoja päiviä ei ole ilmennyt vieläkään ja Vimma on aina vaan onnellinen ja iloinen pikku bordercollie. 


Viime viikon maanantaina vain Tinja pääsi touhuamaan nosework-kurssille. Tinja esitti taas huonointaan ja vaihtoi lajin noseworkista jumppailuun harjoittelemalla laatikossa istumista. Muutenkin tahtoi ajattelu tulla jälkijunassa ja Tinja hätäili ja arvaili hajukätköä. Välissä kuitenkin Tinja työskenteli ihan hyvinkin, kunhan vaan tehtävä vaihtui riittävän tiheästi, jotta Tinjalla oli riittävästi ajateltavaa.


Tiistaina jaksettiin pitkästä aikaa lähteä hallille treenaamaan. Vimman kanssa jatkettiin juoksariprojektia nostamalla puomin päätä hieman ylös. Nyt osumat eivät olleet ihan sataprosenttista, mutta noin 80%. Vimma teki myös kertaalleen tunnarin, jossa oma löytyi, mutta etsintä oli edelleen turhan levoton. Seuraamiseen paluu jäävien jälkeen sen sijaan edistyi hyvin. Luoksetuloon otettiin uusi lähestymistapa vapauttamalla lelulle ennen kuin Vimma aloitti ponppimisen. Vähän aloitettiin myös luoksetulon stopin harjoittelua.

Fuuga-lainakelpien treenitaukoa käytettiin tutustumiseen millainen koira on kyseessä. Fuuga oli varsin ahne ja leikki ihan ok. Vähän saman tyyppinen kuin Liekkikin, että lelu unohtui, jos namia oli tiedossa. Ennakkotietoja oli, että Fuuga on turhan matalavireinen seuraamisessa, joten lähdin hakemaan lisää energiaa seuraamiseen ottamalla vauhdista seuraamaan, palkkaamalla tiheästi ja liikkumalla itse reippaasti. Seuraamisen lisäksi kokeiltiin tehdä kaukoja ja maahanmenoja. 

Molemmat vanhukset tekivät tunnarin, joka onnistui molemmilta hyvin. Hillan kanssa katsottiin, että mielentila zetassa on hyvä ja Tinjan kanssa vahvistettiin sanallista käskyä puolenvaihtoa takaa. 


Torstaina oli Vimman agilitytreenit vuoro. Agilityä ei ollakaan treenattu hyvin pitkään aikaan ja saisi treenata useammin, jotta tapahtuisi jotain edistymistä. Vimma kokeili ensimmäistä kertaa tehdä kuuden kepin sarjaa ohjureilla. Vimma yritti alkuun vaan hyppiä ohjureitten yli, mutta oppi kuitenkin menemään lopulta ohjureiden mukaisesti. En hirveästi tykännyt Vimman pään asennosta ohjureilla, joten ehkä vaihdan koulutusmenetelmän toiseen. Katsotaan miten nyt lähtee etenemään. 

Juoksariprojektissa päästiin jo kokonaiselle puomille saakka. Ensin kuitenkin muistutettiin Vimmalle mattoa ihan lattialla, sitten Vimma sai muutaman kerran juosta maton yli puomilla niin, että Vimma nostettiin alastulorampille. Siitä päästiinkin nopeasti etenemään kokonaiselle puomille. Vimma hahmottaa maton hyvin, mutta ihan kokonaan loikkimisesta ei vältytty. Hyvä alku kuitenkin.

Ratapätkä-harjoittelussa sitten Vimma juoksi kovaa, ja myös kovaa esteiden ohi. Ratapätkällä oli kaksi vinottaista hyppyä, joita Vimma ei oikein osannut hakea. Vinohyppyjä tulee jatkossakin harjoitella.

Fuuga kun pääsi hieman agilityä harjoittelemaan. Fuuga tuntui kiltimmältä ja Vimmaa rauhalliselta menijöitä, mutta ehkä vaan ihmetteli uutta ohjaajaa. Hieman huonosti tuntui hakevan erikoisesteitä, mutta putkiin Fuuga tykkäsi juosta. Fuugalle saatiin myös hieman parempaa ilmettä seuraamiseen. Luoksetulon ja kapulan pidon Fuuga hallitsi tosi hyvin. 


Perjantaina oli nuorten koirien tokorinki, mutta nuoriso ei juurikaan päässyt juurikaan treenaamaan. Nuoriso kuitenkin teki pikatreenit ihan lopuksi. Vanhukset puolestaan kävivät vapaavuorolla treenaamassa kierto/nouto-erottelua. Hilla myös testasi suunnittelemani harjoituksen ringin treeneihin. Siinä ensin tehtiin nouto ruutuun päin, sitten L käyttäen ruudun merkkejä osana L:ää, kierto (kartio osana L:ää) ja viimeisenä ruutu samaan suuntaan kuin kierto. 


Tämän viikon maanantaina suunnattiin taas hallille treenaamaan. Omille koirille rakennettiin 18.1.20 Ylöjärven MES-rata. Hilla oli todella hyvä! Palkkasi pyörähdykset, koska Hilla teki ne tosi hyvin pelkällä sanallisella käskyllä. Heti ensi yrittämällä rata puhtaasti läpi. Hiottiin vielä lopuksi erikseen hyppyjä ja poispäin peruuttamista. 

Tinja oli melkein yhtä hyvä, mutta edelleen oli ongelmia aika tutuissa kohdissa. Kylteille lähestyminen on Tinjan mielestä edelleen hankalaa. 90 asteen käännöksissä takapään käyttö on välillä huolimatonta.

Vimma teki myös MES-rataa. Ensimmäisellä yrityksellä tuli paljon sellaista mitä Vimma ei vielä osaa. Toisella yrityksellä Vimmalle joutui enää näyttämään suurehkoja käsimerkkiä puolenvaihtoon edessä. Eteen seisomista Vimma ei osannut lainkaan ja poispäin peruuttamisen suoruus samoin kuin seuraamaan palaaminen oli vielä epävarmaa. 

Tokon puolelta Vimman kanssa aloitettiin treenata hyppynoutoa. Se olikin haastavaa, koska Vimma ei olisi malttanut tehdä hyppyä, kun näki jotain lentävän. Tässä kuitenkin päästiin hyvään alkuun. Tunnari sujui varsin kivasti. Palautukseen toisin tuli kapulan pureskelua. Luoksetulon pysäytykseen puolestaan laadittiin treenisuunnitelmia, kun katsoin miten se onnistuu enempiä treenaamatta kokonaisena luoksetulona. Fuugan kanssa testattiin kierron osaaminen, kerrattiin seuraamista sekä luoksetuloa. Fuugalle umpieste näytti olevan vieras, mutta pienen harjoittelun jälkeen Fuuga meni siitä hienosti yli. 

Illalla oli viimeinen kerta Tinjan nosework-kurssia. Tinja esitti jopa jotain edistymistä, ja jopa malttoi välillä etsiä eukalyptus-hajun ilman hyppimättä suoraan ilmaisuun! Ehkä Tinjalla on toivoa oppia noseworkia. Viimeisellä kerralla tehtiin jo hieman etsintää kuormalavoilla ja ruukuilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti