keskiviikko 21. elokuuta 2019

Rally-toko SM


Lauantaina kisattiin rally-tokon SM-kisat. Hilla ja Tinja osallistuivat mestariluokkaan ja Vimma oli mukana minun väliajan seuraneitinä. Kummatkin koirat olivat ensimmäisessä rataryhmässä mikä tarkoitti aikaista nousemista, mutta ilmottauduin kisoihin kaikista ensimmäisenä. :P Saavutus sekin.

Karsintarata ei ollut mitenkään erityisen haastava. Ainoat käytännön haasteet radalle oli haettu oikean puolen peruutuksesta ja liikkeestä istumisesta. Muuten rata oli profiililtaan tylsä perus kyläkisarata. Näin SM-tasolle toivoisi, että koiran osaamista oikeasti haastettaisiin ja haasteita radalle saa ihan alempien luokkien kylteilläkin, kun ne vain sijoittaa oikein. Nyt palkintojenjakopuheessa kehuttiin rally-tokon nostamisesta “uudelle tasolle”, mutta itse koen karsintaradan kovan tulostason johtuneen epäonnistuneesta ratasuunnittelusta. Sopivan tasoisella radalla pisteiden olisi pitänyt jakautua tasaisemmin 100-0 välille. Helpolla radalla kilpailu menee siihen, että kuka suorittaa temput nopeinten eikä se ole minusta rally-tokon tarkoitus.


Hilla MES 87p
Tuomarin kommentti: “Sujuvaa yhteistyötä. Erinomaisen vähäeleinen ohjaus.”
Hilla meni radan kivasti, vaikka yritin parhaani mukaan sabotoida sen suorituksen. Virheet tulivat liikkeestä istumisesta (-1p tvä), koska näytin jonkin turhan käsimerkin Hillalle, jota Hilla ei ymmärrä, ja istumisesta tuli hidas. Toinen -1p tvä sivuaskeleesta, koska Hilla etsi perusasento paikkaa ennen sivuaskelta. Kolmas -1p kyl tuli esteen riman hipaisusta ja -10p, koska olin ITSE ajattelemattomuuttani lähtenyt juoksemaan ennen hyppykylttiä. Siitä tuli varsin kallis oppiläksy, kun tämän virheen vuoksi finaalipaikka jäi saamatta. :´(


Tinja MES 100p 1. sija
Tuomarin kommentti: “Erinomainen suoritus. Koira tekee upealla asenteella täsmällistä työtä.”
Tinja oli ihan kakka ja raahusti suurimman osan radasta joten kuten mukana. Minä tein sitten extravarmistelut, että Tinja varmasti tekee kaiken. Peruutus oli niin huono, että siitä olisi kuulunut antaa virhepisteitä!

Ensimmäinen rataryhmä oli aloittanut aamulla klo 9 ja finaali alkoi klo 18 eli väliin jäi aika monta tuntia. Vimma-seuraneiti kultti minun kanssani aikaa kävelemällä 10 kilometrin lenkin pokemon-jahdissa ja välissä käytiin opettelemassa uimista. Vimmakin näköjään tykkäsi vesileikeistä, kun ei ollut Hillaa mukana etuilemassa kepin perään. Vielä kuitenkin pysyi jalat suurimman osan ajasta tiukasti pohjassa.


Finaalirata sisälsi enemmän haasteita ja olisi ollut kiva päästä kokeilemaan se Hillan kanssa.


Tinja MES 89p
Tuomarin kommentti: “Iloista, reipasta työskentelyä.”
Virheet: puolenvaihto jalkojen välistä -3 uusi, eteen istuminen (8) -3 uusi, puolenvaihto edessä -3 ov, peruutus poispäin säätöä -1 tvä ja istumisesta juosten mystinen -1 tvä.
Tinja oli finaaliradalla oikein loistava viretilaltaan ja kulki iloisesti koko radan läpi antaen parastaan. Minä kuitenkin sössin radan antamalla epäselviä käskytyksiä, joiden vuoksi lähti pisteitä. Tyytyväinen kuitenkin pitää olla Tinjan supersuoritukseen, koska Tinjan kanssa mikään ei ole koskaan itsestään selvää.

Nämä kisat olivat ehkä opettavaisimmat hetkeen ja mitä päälimmäisenä näistä kisoista jäi mieleen, on pettymys itseeni. Kaikki kisoissa sattuneet virheet olivat lähtöisin omasta toiminnastani, ylivarmistelusta ja poikkeavasta käskytyksestä. Ei ole sattumaa, että koirat tekivät heti kisojen jälkeen treeneissä epäonnistuneet liikkeet täydellisesti... Hilla olisi finaalipaikkansa ansainnut ja myös harmittaa, että tämä on toinen vuosi peräkkäin kun Hilla saa kympin virheen.

Ei auta kuin tarkastella omaa toimintaa ja oppia luottamaan koiriin joka tilanteessa ja olematta pelkäämättä virheitä. Hilla kuitenkin oli tokon finaalissa eli molemmille koirille jotain. Eikä ihan joka koiralla ole osallistumisoikeutta kolmeen SM-kisaan ylimässä luokassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti