torstai 11. heinäkuuta 2019

Vimma ensimmäisen kerran paimentamassa


Lauantaina Vimma kävi ensimmäistä kertaa lampailla puolen tunnin yksityiskoulutuksessa. Ensimmäisellä kerralla ei tietenkään tehty mitään varsinaista koulutusta vaan sytyteltiin Vimmaa paimennukseen. Ja kovasti Vimmaa lampaat kiinnosti, vaikka ajatus saattoikin pentumaiseen tapaan hieman harhailla muuallekin. Kuitenkin loppua kohden Vimma yhä enenemissä määrin osoitti paimennuselkeitä ja pyrkimystä juosta Lampaiden pääpuolelle pysäyttääkseen ne. Vimmaa ei lampaat yhtään jännittänyt tai pelottanut, vielä viimeiseksi tassutteli lampaiden lähelle uteliaana katsomaan mitä tyyppejä te olette ja lampaatkin suhtautuivat Vimmaan rennosti. Vimma tykkäsi hommasta niin paljon, että tottakai sitä piti varailla uutta aikaa.

Vimma on tänään tasan puoli vuotta. Säkäkorkeus 45 cm.

Maanantaina käytiin hallissa treenaamassa. Tarkoitus oli tehdä rallyrataa, mutta koko hallissa olikin esteet, niin vaihdettiin agilitytreeneihin ja lisäksi koirat treenasivat hieman rallya ilman kylttejä. Hillan kanssa treenattiin kontakteja, sekä keinua niin, että irtosin itse sivulle päin samalla kun Hilla teki keinua. Hilla sai myös hakea saman avoimen keppikulman kuin viime harjoituksissa putken kautta ja nyt Hilla onnistui kerralla eli oli se jotain oppinut edelliskerrasta. Liekin kanssa hinkattiin ja hinkattiin puomisuoritusta, sillä ilman namitagettia Liekki ei oikein tahdo osua alastulokontaktille.

Vimman kanssa puolestaan harjoiteltiin “advanced”-juttuja eli sivuttaishypyn hakemista. Näkee vielä, että Vimma ei hirveän hyvin osaa kohdistaa esteille, kun helposti juokse ohi tai kiertää koko esteen varsinkin jos takana on putki houkuttimena. Putkiin kyllä Vimma hakee jo hyvinkin kaukaa. Toisena uutena asiana Vimma opetteli takaakierto+persjättöyhdistelmää, vaikka Vimma ei ole vielä harjoitellut edes peruspersjättöä. Keinua varten Vimmalle lähdetään opettamaan etutassutargettia, kun se tahtoo olla vähän hullun rohkea ja mennä pysähtymättä koko keinun läpi tai sitten ei malta mennä päähän saakka.

Vimman kanssa myös harjoiteltiin lisää oikealla puolen seuraamista ja siihen lähdettiin opettamaan oikealle kääntymistä. Oikealla seuraaminen on vielä hieman alkutekijöissään, kun Vimma tahtoo jäädä vielä käteen kiinni eikä osaa ihan niin hyvin pitää perusasentopaikkaa. Toisena uutena asiana Vimma opetteli puolenvaihtoa jalkojen välistä. Tinjakin sai tehdä aivan lyhyen agilityradan pätkän, jonka takia Tinjakin teki todella iloisesti rally-tokoa. Liekillä olisi vielä aika paljon harjoittelemista, sillä perusasennosta seisomaan nouseminen oli unohtunut.


Tiistaina treenattiin hieman muokattua 19.5.19 Ylöjärven MES-rataa (Liekille lisäksi pari lisämuokkausta). Treenattavaa jäi paljon. Isot koirat tekivät kaksi suoritusta perinteisesti sekä yhden pohjoismaiden mestaruuksiin valmistavan suorituksen. Merkin pongaaminen oli yllttävän vaikeaa molemmille, kun takana oli samanlaisilla merkeillä varustettu houkutus. Samoin Vimmallekin tämä tuotti vaikeuksia, mutta Liekki teki samassa kohdassa liikkeestä istumisen. Liekiltä oli puolestaan kadonnut kaikki maahanmenemiset, sitkeästi tarjosi vain istumisia. Seisomaan nousemista myös pitää vielä vahvistaa Liekille. Vimmakin pääsi tekemään samaa rataa kuin Liekki, mutta sitä palkkailtiin aika tiheästi. Vimmalle pitää tuoda leluhäiriöitä muutenkin treeneihin, sillä houkutuksen lähestyminen aiheutti Vimmassa jumittamista.

Vimma kävi myös tiistaina toisen kerran uimakoulussa. Ramppi oli edelleen todella jännittävä, mutta kun vähän auttoi rampilla alas, niin Vimma suostui kuitenkin houkuteltuna uimaan.


Keskiviikkona treenattiin taas tokoa hiekkakentällä. Vimman kanssa pähkäiltiin ruutua, kun siinä se tuntuu vain juoksevan lelulle ajattelematta koko ruutua. Paikan näyttämisestä se ei tajua mitään ja läheltä lähettämällä sotkee ruutua kiertoon. Kosketusalusta toimi, mutta koska se ei ole ihan selkeä Vimmalle, niin Vimma meni aika hitaasti kosketusalustalle. Ehkä jatketaan vaan lelun kanssa ja yritetään saada enemmän toistoja alle ennen kuin yritetään väliin tyhjiä ruutuja. Toinen paljon aivotyötä Vimmalle aiheuttanut projekti oli lelujen ja kapuloiden ohi seuraaminen, joka aiheutti varsin pahaa jumittamista, mutta siitäkin selvittiin. Hieman helpotin Vimmalle harjoitusta, että pidin itse palkkauslelua kainalossa niin Vimman ei tarvinnut ajatella niin paljon kentällä olevia leluja. Kuitenkin jatkossa pitää muistaa ottaa ylimääräistä tavaraa enemmän kentälle esille, kun Vimma treenaa. Vimma myös jatkoi kaukoharjoittelua ja muisteli miten se maahanmeno menikään.


Liekin kanssa myös muisteltiin mikä se ihmeellinen liikkeestä maahanmeno taas olikaan. Sitkeässä on vain pelkkä istuminen (seisominen kuitenkin muistissa). Ruutu kuitenkin sujuu varsin kivasti Liekiltä ja selkeästi ajattelee ruutua ruutuna eikä kiertona vaikka ei ihan aina tottelekaan pysäytyskäskyä. Ruudussa kuitenkin osaa mennä suoraan seisomisesta maahan eli ei ihan kaikki maahan käskyt ole unohtuneet. Noudossa Liekki oli myös varsin reipas, vaikkakin karkaili alkuun kapulalle ja palautti aina ripeällä ravilla. Kokeilin myös noutoa hypyn kautta, mutta ei siinäkään Liekki nostanut palautuksesa laukalle.

Tinja projektoi oman purkkiharjoituksensa kanssa ja se alkaa kehittyä. Nyt tuli heti onnistumisia varsin vaikeillekin lähetyksille vaikka olin asetellut purkkeja myös merkkien ja ruudun lähettyville. Juoksukäännöksissäkin saattoi tulla hieman pientä edistymistä.

Hillan kanssa tehtiin zeta kahteenkin otteeseen kääntymällä vain viimeisen merkin kohdalla ympäri. Ekan zetan tein palkatta eikä se ollut huono, mutta halusin vielä varmuuspalkata seuraamiseen lähtemiset sekä käännökset. Eteenmeno tehtiin lelulle. Tässä tuli alkuvirittelyssä ongelmaa, että Hilla ei oikein suostunut kohdistamaan täysin suoraan eteenpäin. Ruudussa sitten varmisteltiin, että Hilla ei juokse yli. Hilla teki myös kaukojumppaa, jossa alussa ehkä turhan paljon intoa, kun lähti helposti toinen takatassu taas liikkumaan. Näköjään s-i vaihto on parempi tehdä pelkällä sanallisella käskyllä, niin Hilla ajattelee paremmin oikeaa liikerataa.

Oma paikkisrivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti