maanantai 27. toukokuuta 2019

Tottelevaisuutta

(c) Meeri Koski
Viime viikolla on lähes joka päivä treenattu tottelevaisuuslajeja. Hillan treenit ovat pyörineet hupsuttelun ympärillä ja keksin myös, että myös Tinja voi osallistua tähän hupsutteluun. Tästä ehkä lisää sitten myöhemmin.

Torstaina ja sunnuntaina kuitenkin Hillakin ehti tehdä muutaman tokoliikkeen ja päällimmäisenä ja tärkeimpänä ajatuksena tästä, että turha on tehdä liikkeitä vain liikkeiden takia, vaan jokaisessa treenissä pitää olla ajatus mitä halutaan parantaa. Muuten kehitystä ei tapahdu. Eli niitä ajatuksia:

- Paljon eteenmenoja pitkällä matkalla ja varsinkin ruohokentällä! Välillä kuitenkin osaamisen tarkastuksia tyhjille lähetyksellä, jolloin ympyrä on myös merkattu.
- Ruudun yli juoksuttamista sekä maahanmenon harjoittelu ruudussa erilleen kaikesta muusta. Ei aina kaavamaisesti treenaamista, jotta ei ala nykiä, esim. kaukot väliin.
- Tunnarissa tulee muistaa katsoa, että palautukset tapahtuu reippaasti. Muutenkin hyvä on välillä palata “alkeistreenihin” ja esimerkiksi muistuttaa luoksetulossa vauhdin tärkeydestä.
- Hilla puree jopa kilon kapulaan kiinni... Tottisnouto on hieman unohduksissa.
- Kaukojumpat tulee muistaa tehdä säännöllisesti.
- Seuraamisessa “ulkokaaren” käännösten palkkausta paikan ja kontaktin pitämisestä.

(c) Meeri Koski
(c) Meeri Koski
 Tinjallekin saisi kehitellä näitä samoja ajatuksia. Vähän on Tinjan kanssa treenit hukassa, kun ei oikein tiedä mistä aloittaisi tai mitä tekisi sen kanssa. Ehkä pitäisi aloittaa rallyn hiominen, kun kisoissa ei ole viime aikoina mennyt kovin lahjakkaasti.

Vimman ja Liekin tottelevaisuustreeneissä on sitten ollut enemmän ajatusta eteenpäin viemisestä. Vimma edistyy todella hyvin ja tajusin tässä, että sille on käytännössä aloitettu jo kaikkien alo- ja avo-liikkeiden opettaminen.

Söpö karvattomanakin
Vimma on edelleen varsin helppo pentu treenikentällä. Torstain pentukurssilla pidin sitä huoletta vapaana (toisella kentällä agilitytreenit) eikä sitä kiinnostanut mikään ulkopuolinen. Muutenkin Vimma on todella tasainen, joten sille on helppo opettaa kaikkea, mutta moottoriakin löytyy. Pienenä murheenkryyninä on ollut kapulan pitäminen, sillä se ei ole vieläkään Vimmalle joka tilanteessa täysin mieluisa. Sen sijaan vauhtinouto onnistuu jopa metallikapulalla, joten ehkä tässä ei ole hirveää hätää. Vimma on aloittanut myös kapulan palautusten harjoittelun. Myös takapään käyttäminen seuraamisessa alkaa sujua. Tajusin myös, että jäävät liikkeet on jääneet nuorisolla hieman huomiotta, joten Vimmakin pääsi treenaamaan uutena istumista. Tässä Vimmalla olikin heti todella hyvä tekniikka ja seisomisen tajuaminen tuottaa sille enemmän vaikeuksia.

Liekin kanssa on keskitytty asenteen rakentamiseen ja sillä onkin ollut yllättävän hyviä treenejä. Pääpaino on ollut ruudun opettamisessa, mutta väliin on tehty käytännössä kaikkia avo-liikkeitä. Ruutuun vaihdettiin namialusta ja sille Liekki on jaksanut tykittää aivan täysiä. Välillä on otettu alustaakin pois, mutta torstain tokokurssi oli tähän vielä Liekille liian vaikea paikka. Liekin kanssa on muutenkin pyritty painottamaan vauhtiliikkeisiin ja kierrot ja noudotkin on onnistuneet ihan eri asenteella. Peruutuksenkin Liekki oppi vihdoin vaikkakin vielä pitää siinä opettaa paikkaa tiivimmäksi. Pikkuhiljaa alkaa vaikuttaa siltä, että Liekki ehkä alkaa oppia avoimen liikkeet sillä tasolla kuin itse ne haluan.

Maanantaina sitten vihdoin tehtiin muutakin, kun käytiin Vimmalle ja Hillalle tekemässä jälki. Vimmalle tehtiin taas ilmaisutreeniä lyhyellä suoralla jäljellä, jossa oli kahdeksan keppiä. Jäljellä pysymisessä Vimmalla ei ollut mitään ongelmia eikä motivaatiossa jäljestää, mutta jäljestäminen itsessään meni yli keppien ilmaisun... En ollut ihan hirveän tyytyväinen Vimman tämän päivän treeneihin, joten ensi kerralla pitää kokeilla selkeyttää tallotun ruudun avulla keppi-ilmaisuja. Visio olisi, että Vimma oppisi jäljestämään ajatuksena keppien löytyminen heti alusta lähtien.
  

Hillan jälki oli 1,5 km pitkä, vanhenemisaika lähes kaksi tuntia ja noin 20 metrin jana. Ajatuksena jäljellä oli harjoitella jäljestyskestävyyttä ja pitkiä keppivälejä. Hilla ei ole aikaisemmin tehnyt näin pitkää jälkeä. Jana ei ollut ihan täysin suora, mutta en välittänyt siitä, kun ei mennyt pahasti vinoon ja poimi jäljen hyvin oikeaan suuntaan. Jäljestys meni hyvin, vain yhden kulman yli Hilla meinasi juosta ja korjasi itse tämän hyvin. Hyvin Hilla jaksoi loppuun saakka, vaikka alkoikin vauhti loppua kohden hiipua ja aika poikki oltiin molemmat lopussa. 5/6 kepistä löytyi, vaikka pysyttiin koko ajan kartan mukaan jäljen päällä. Hillan suoritukseen olin todella tyytyväinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti