sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Kahden viikon treenit: jälkeä, Vimman ja Liekin tokokurssin aloitus


Viime viikolla ei tehty muita isompia treenejä kuin torstaina. Jonkin verran pikkutreenejä, mutta muuten ollaan vietetty aika hiljaista elämää treenien suhteen. Tällä viikolla sentään ollaan treenattu ahkerammin.


Viime viikon torstaina treenattiin tokoa. Hillan kanssa mietittiin kovasti miten luoksetulon seisomispysähdyksen saisi paremmaksi. Takapalkka ei toiminut vaan niilläkin stopit valuivat. Ongelmaa ei ollut tehdä pysähdyksiä ns. Juoksuseuraamisessa. Siinä Hilla teki pysähdykset oikealla tekniikalla. Kokeiltiin sitten sitä, että kutsuessa juoksin poispäin, joka toimi ainakin toistaiseksi! Oli Hillassa myös eri tavalla vauhtia, että ehkä sen saisi tekemään pysähdykset paremmin. Toisena isompana teemana on kasvattaa Hillan motivaatio kohdilleen zetassa, jota toteutetaan ihan vaan tiheästi palkkaamalla vaihtelevissa kohdissa. Ja teki Hilla eteenmenonkin pitkältä matkalta lelulle.

Tinja teki aika saman ohjelman kuin Hillakin, koska sille ei oltu suunniteltu mitään ihmeellistä. Eteenmenossa Tinja ei malttanut edetä riittävän pitkälle vaan sille piti käydä näyttämässä kohde. Zeta meni hyvin ja luoksetulossa oli namipallo apuna, joka aiheutti yllättävää hiipimistä Tinjan luoksetuloihin. Liekki puolestaan teki kivalla asenteella ruutua (toisin sotki sitä alkuun kiertoon), kunnes tein liikaa toistoja ja homma lässähti. Muistutus itselle, että Liekin kanssa vain muutama toisto vaikeita juttuja, jotta asenne pysyisi kohdallaan. Noudot meni kuitenkin ok paitsi tässäkin Liekki otti nokkiinsa varastamisen korjaamisesta. Mutta toisessa erässä tehdyt kaukot oli oikein kivat ja Liekki harjoitteli kivalla asenteella seuraamisen peruuttamista sekä juoksemista.

Vimma on alkanut oppia kohdistamaan ruutua kohden. Hienosti haki lelua sieltä monta kertaa vaikka ensin meinasikin lentävät lehdet harhauttaa reitiltä. Seuraamisen opettelussa saatiin taas Vimmalta aivohikeä valutettua. Pitää nyt vain hyväksyä, että Vimma tarvitsee vielä käsiavun, että ei lähde poikittamaan eteen. Häivytetään se sitten, kun liike alkaa olla varmempi. Jossain välissä Vimma on opetellut myös käskyt istu ja spin, vaikka en ole niitä omasta mielestäni vielä kunnolla sille opettanut. Maahanmenoja myös kertailtiin. Niissä pitää vähän tarkkailla tekniikkaa, mutta Vimma on vielä kropaltaan keskeneräinen, että ehkä ne itsestään paranevat. Ja teki Vimma lähes kokonaisen alokasluokan luoksetulon, ainoastaan loppuasentoa ei vielä vaadittu. Vimma harjoitteli vielä sisällä kapulan pitoa ja tässäkin on tullut harjoittelutauon aikana edistystä, kun Vimma pitää jo aika sujuvasti kapulaa. Pitää vain muistaa vaihdella paljon kapuloita, sillä vieraammat kapulat vähän oudostuttavat Vimmaa eikä se ota niitä niin hanakasti suuhunsa.


Maanantaina käytiin hiekkakentällä treenaamassa rally-tokoa. Hilla oli ainoa, joka onnistui päivän treeneissä. Radaksi oli suunniteltu lyhyt ratapätkä, johon tehtäviä oli otettu Liekkiä varten. Liekin kanssa rata hinkattiin pätkittäin. Peruutus onnistui yllättävän hyvin, mutta enemmän vaikeuksia aiheutti suuntaa kääntävä puolenvaihto takaa sekä oikean puolen seuraamisen paikka. Tinja tuntui hieman huolimattomalta radalla ja silläkin oli vaikeuksia kääntävässä puolenvaihdossa takaa. Tinja nimittäin ennakoi eikä tehnyt nättiä kaarta. Hilla meni kivasti radan, mutta sen kanssa on harjoittelemista minulla, että rupeaisin nostamaan hieman tempoa, mutta tarkkuus säilyisi silti.


Hilla treenasi myös tokoa. Hillalle tehtiin eteenmeno lelulle ja lisäksi treenattiin zetaa ja luoksetuloa. Zetassa haettiin parempaa asennetta palkkaamalla tiheästi ja vaihtelevista kohdista. Liikkeestä maahanmenoonkin on saatavissa lisää vauhtia, joten sekin pääsee treenilistalle. Luoksetulossa jatkettiin samaa treeniä kuin viime viikolla.

Vimma teki ensimmäistä kertaa huonon treenin. Aloitettiin kapulan pidolla, joka oli virhe, koska Vimma ei malttanut keskittyä mihinkään sellaiseen missä ei tarvinnut liikkua, vaan pongaili lentäviä lehtiä ja muuta. Seuraamisen harjoittelukaan ei tuntunut sujuvan.


Tiistaina puolestaan tehtiin jälkitreenit. Jälkien vanhenemista odotellessa Vimma sai hakea vinkupossua metsästä esineruututreeninä ja sheltit treenasivat hieman rally-tokoa metsässä.

Vimmalle oli tehty kolme lyhyttä suoraa jälkeä, joiden päässä oli ruokarasiat sekä kepit. Viimeisen jäljen rasia oli osittain piilotettu. Yhtään namia en jättänyt jäljelle vaan ajattelin kokeilla mitä tapahtuu. Ei tarvinnut juuri auttaa Vimmaa jäljelle, kun Vimma poimi jäljet jo tien laidasta itse ja hienosti jäljesti päähän saakka. Ei edes puoliksi piilotettu rasia hämännyt Vimmaa lainkaan vaan sekin löytyi varsin helposti. Varsin lupaavan oloinen jälkikoira siis!Hillalle oli tehty noin 800 metriä pitkä jälki, noin 30 metrin jana, jäljen vanhenemisaika 1,5 h ja jäljellä kuusi keppiä. Jana meni hyvin, mutta Hilla poimi takajäljen eikä olisi millään suostunut vaihtamaan suuntaa. Jäljen Hilla teki hyvin. Jäljellä oli yksi piikki, jonka Hilla selvitti erinomaisesti. Vaikeuksia tuotti kuitenkin vanha metsätie, jossa on todennäköisesti kulkenut paljon porukkaa, jonka laitaa kuljin reilu 100 metriä. Tässä kohtaa Hilla seilasi aika paljon ja kävi tarkistamassa vähän väliä tien toisen laidan jatkuuko jälki siellä. Tällä pätkällä olsi ollut keppi, mutta sitä ei löytynyt muut kepit löytyivät ongelmitta.


Keskiviikkona oli kotitreenipäivä eli hinkkailtiin tekniikkaa sisällä. Vimman kapulan pito on edistynyt vaihtelevasti, mutta Vimma ottaa kuitenkin jo kapulan suuhunsa ja pitää sitä muutaman sekunnin ajan. Tähän vaan pitäisi saada liitettyä käsky sekä kasvatettua kestoa. Liekin kanssa vahvistettiin oikean puolen perusasentoa ja lisäksi kokeiltiin onnistuisiko tunnari, jos oikea olisi jo epämääräisen kasan vääriä joukossa. Tämä oli Liekille vielä liian vaikea, eikä se malttanut etsiä riittävän pitkään vaan hetken haistelun jälkeen nappasi vaan ihan minkä tahansa kapulan. Isot koirat hinkkailivat kaukoja. Tinja teki kivasti. Hillalla puolestaan oli vasemman takajalan liikkuminen aika herkässä (eli ei se jalka, jossa on vammaa), joten siltä ei treeniaiheet lopu kesken. Tinja teki sisällä hyvin myös kääntävän puolenvaihdon takaa, mutta jostain syystä sama ei onnistu sitten ulkona.


Torstaiaamuna Hilla ja Liekki kävivät treenaamassa agilityä. Rata tuntui olevan Hillalle melkeinpä mahdottomuus mennä, varsinkin jos ohjaaja oli väsynyt aikaisesta herätyksestä. Ensimmäistä neljää estettä kuitenkin hinkattiin pitkään, kun välillä Hilla ei mennyt putkeen vaan kiipesi A:lle, välillä puolestaan ei kuunnellut yhtään käskytystä vaan meni 4. esteen väärältä puolelta. Pujottelun aloituksen hakeminenkaan ei oikein sujunut ja Hilla hajotti sekä muurin että renkaan kahdesti... Positiivisena sentään, että Hilla teki kontaktit ihan hyvin ja oppi juoksemaan keinun päähän, vaikka olin itse jo etenemässä toiseen suuntaan.


Liekki oli onneksi Hillaa parempi ja selvisi radan huomattavasti paremmin. Liekki oli hyvällä tuulella ja meni varsin kovaa! Toisin pujottelua ei edes yritetty tehdä niin vaikeasta kulmasta vaan niitä helpotettiin. Keinu vähän jännitti Liekkiä, mutta keinu ei ollut ihan hirveän hyvä, kun se näytti liikkuvan jo Liekin painosta. Vimma pääsi huvipuistoilemaan eli se tutustui keinuun, josta tuli oikein kiva este, kun sen päästä sai nameja. Reippaasti juoksi aina itse keinun päälle eikä haitannut yhtään liike tai pamaus. Melkein vapaasti sai keinun päätä tiputella. Vimma juoksi myös edes takaisin maassa olleen renkaan läpi ja samoin juoksi suoraa putkea leluavustuksella.


Illalla alkoi Vimman ja Liekin tokokurssit. Vimman pentukurssi oli eka ja siellä oli aiheena kontaktin pitäminen. Vimma tietysti piti kontaktia miten pitkään tahansa, jos namia on tiedossa. :D Hieman hämmentynyt se oli, kun ei ihan olla näin normaalisti treenattu, mutta kerittiin lisäksi harjoittelemaan takapään käyttöä seuraamisessa sekä seisomista. Vimma kävi myös erikseen harjoittelemassa kapulan pitoa ja vauhtinoutoa, jotka molemmat menivät tosi hyvin. 

Liekki ei ollut omalla kurssillaan niin loistava ja se teki vaan puolet tunnista, koska se ei jaksanut ihan koko aikaa. Seuraavalla kerralla pitää tehdä Liekin kanssa lyhyitä pätkiä kerrallaan. Kiertoa ja ruutua kuitenkin kerittiin harjoitella, myös kaukoja ja seuraamistakin. Ja teki Liekki onnistuneen paikkisistumisen vieraiden koirien vierellä. Hilla teki puolet Liekin ajasta. Eteenmeno tyhjälle ei ollut kovinkaan hyvä eikä myöskään kaukot ruudussa, joten treenattavaa riittää. Zetan osanen ja merkille lähettäminen (ei kapuloita) sen sijaan onnistui kivasti. Tinjakin kävi pyörähtämässä ja treenaamassa rally-tokoa. Ja juoksi Tinja myös kerran ruutuun (ja istui maahanmeno-käskyllä...).


Lauantaina käytiin taas treenaamassa jälkeä. Jäljen vanhenemista odotellessa Hilla ja Vimma tekivät esineruututreenit. Hillalle oli ruudussa valmiina kaksi esinettä ja vein yhden lisää Hillan nähden. Kaksi esinettä Hilla nostikin oikein hienosti. Viimeinen olikin vaikea, kun Hilla vain jumitti yhteen nurkkaukseen ja nosti sitten viimeisen esineen kun kutsuin sen takasin. Vimmalle vein kaksi esinettä ruutuun samalla kun Vimma odotteli puuhun sidottuna. Vimma haki toisen näistä todella hienosti. Toinen olikin haastavampi, kun se oli pienen kumpareen päällä eikä Vimma vaan tajunnut kiivetä päälle, vaikka kahdesti kävin näyttämässä missä esine on. Lopulta haettiin esine yhdessä.

Jäljeksi Vimmalle oli tehty suora, jossa lopussa oli loiva kaari. Pituutta tuskin edes sataa metriä ja vanhenemisaika tunnin. Jäljellä oli kolme puoliksi piilotettu rasiaa ja kepit niiden päällä sekä yksi keppi ilman rasiaa. Paikka hieman haastava aloittelevalle koiralle: yksi vanha metsäkoneura sekä kuivaa jäkälää. Hyvä muistutus tuli itsellekin, että turha viisastella koiralle jäljen paikasta, koska olin itse sivussa ja Vimma jäljen päällä eli rasiat olisi hyvä jättää minua varten näkyviin... Hyvällä motivaatiolla Vimma kuitenkin jäljesti, vaikka ajoittain meinasi lähteä tuulen mukana seilaamaan. Kaarenkin selvitti todella hyvin. Pelkkään keppiin Vimma ei reagoinut, vaan jouduin pysäyttämään, näyttämään kepin ja palkkaamaan vasta sitten.

Hillan jälki oli vajaa 600 metriä pitkä, 5 keppiä ja vanhenemisaika reilu 1,5 tuntia. Jana oli noin 40 metrissä. Jäljellä oli kaksi piikkiä sekä yksi tien ylitys. Janalla tuli hieman säätöä, kun Hilla suuntasi ensin hieman vinoon ja sitten minä meinasin polttaa käteni liinaan, kun Hilla lähti aika kovaa. Kolmas yrittämä onnistui, kun tajusin pitää liinan päästä kiinni. Turhan kovaa Hilla kuitenkin janalla etenee... Se myös meni aika pitkälle jäljen yli, mutta poimi kuitenkin jäljen sieltäkin ja lähti etenemään oikeaan suuntaan. Ehkä tuuli vähän pyöritellyt jäljen hajua eteenpäin? Ensimmäisen piikin Hilla selvitti hyvin, toinen aiheutti pyörimistä sekä Hilla haki jälkeä uudelleen aika sivusta jäljen sijainnista. Tien ylitys meni hyvin, mutta ei nostanut tien jälkeen ollutta keppiä, mutta kaikki neljä muuta se löysi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti