torstai 24. tammikuuta 2019

Luonneanalyysi

Petsofi.fi -sivustolla pystyy vastaamaan Hannes Lohen tutkimusryhmän laajaan käyttäytymiskyselyyn. Sen lisäksi, että vastaukset menevät tieteen hyväksi, tulee omasta koirasta “tulokset” verrattuna omaan rotuunsa ja kaikkiin koiriin. Varsin mielenkiintoisia ja oman näköisiä tuloksia tuli minunkin koirille.

Hilla osoitti olevansa harvinaisen erityislaatuinen bordercollie eli harvinaisen hyväluontoinen ja -päinen bordercollie ilman mitään viirauksia. Keskittyminen ja tasaisuus käytännössä palkin maksimissa kun taas vastaavasti keskittymiskyvyttömyys aivan minimissä. Hilla ei osoita lainkaan yliaktiivisuutta, impulsiivisuutta tai epävarmuutta. Dominoivuus oli hieman rodun keskiarvon yläpuolella samoin kuin määrätietoisuus. Alusta-arkuuksia ei ole eikä käytännössä ääniarkuuttakaan. Ääniarkuudessa palkkia hieman minimistä nosti se, että Hilla ei tykkää palovaroittimen äänestä vaikka ei koskaan menetä toimintakykyään. Samoin ujoudessa palkki ei ollut täysin minimissä johtuen todennäköisesti siitä, että Hilla ei täysin avoimesti hypi ihan kenen tahansa syliin rapsutettavaksi vaikka onkin aina käsiteltävissä.

Oma vikansa Hillasakin on ja se jäi energisyydessä huomattavasti rodun keskiarvon alle eikä sovi siten nykyharrastuskoiran ihannemuottiin. Yllättäen Hilla haukkui jopa kaikkien rotujen keskiarvoa hieman enemmän, vaikka omasta mielestä Hilla on ihan hiljainen. Toisin vertailukohtana on kaksi 24/7 räksyttävää shelttiä, niin kuka tahansa on niihin verrattuna hiljainen... Mutta kokonaisuudessaan Hilla on täysipäinen bordercollie eikä näin hyväpäistä koiraa löydy rodusta kovinkaan montaa.


Liekki sitten on melkeinpä Hillan vastakohta, ei todellakaan mikään tasainen ja hyväpäinen koira. Eniten korostuu se, että Liekki on energinen, huomattavasti keskivertoa enemmän ja melkein skaalan tapissa. Toisaalta se pystyy myös tarvittaessa keskittymään eikä impulsiivisuutta ole juuri lainkaan. Epävarmuutta kuitenkin on paljon ja yllättäen dominanssia löytyy keskivertokoiraa enemmän (toisin vahtii se sänkyä muilta koirilta...) Arkuutta löytyy ihan joka alueelta, hieman se on myös ääni- ja alusta-arka. Arkuudesta johtuen myös vieras- että koiraaggressiivisuutta on paljon. Toisaalta se on sitten erittäin sosiaalinen tuttujen kanssa. Runsas haukkuminen ei ole yllättävää, koska Liekki haukkuu kolmesta eniten... Toisin se työskentelee (myös agilityssä) lähes hiljaisesti, vaikka muuten räksyttääkin koko ajan. Liekki on pieni ja pippurinen.

Tinjakin pääsi energisyydessään lähes maksimitappiin. Keskittymiskyvytönkin se on, mutta impulsiivisuudessa se oli aika matalalla, vaikka minusta Tinja on varsin impulsiivisuus. Tinjalta varmaan löydetään koirien ADHD-geeni... Siksi Tinja on harrastuksissa välillä varsin haastava, koska se ei vaan aina viitsi ajatella vaan tekee mitä ensimmäisenä mieleen juolahtaa ja mitä sattuu näkemään. Siksi Tinja saattaa toistaa samaa virhettä päivästä toiseen, vaikka se olisi edeltävänä päivänä sen kertaalleen ratkaissut. Arkuus oli alle rodun keskiarvon, josta olen pikkasen huolissani (siis rodun tilanteesta). Mutta Tinja ei ole lankaan kuitenkaan ääni- tai alusta-arka.Yhtenä ominaispiirteenä Tinjalle on, että se sillä ei ole lainkaan koirasosiaalisuutta. Se ei tarkoita, että se olisi aggressiivinen toisille koirille vaan, että sitä ei vaan kiinnosta olla muiden koirien kanssa tekemisissä eli on välinpitämätön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti