torstai 31. toukokuuta 2018

Liekin ensimmäinen kisa ja ensimmäinen voitto


Maanantaina Liekki kävi elämänsä ensimmäisissä kisoissa (jotka olivat vielä tässä vaiheessa epäviralliset). Lajina rally-toko ja Liekki oli ilmoitettu mölliradalle ja alo-radalle. Kisapaikkana oli erittäin häiriöinen koulunpiha, jossa oli lapsia runsaasti leikkimässä ja myös teinejä ajelemassa mopoilla. Kukaan kisatyöntekijöistä ei ollut Liekille tuttuja ja paikkakin oli aivan uusi, jossa emme ole aikaisemmin käyneet.


Liekki pääsi yllättämään ja teki aivan todella hienon mölliradan. Ainoa virhe tuli yhdestä hihnan kiristymisestä eli lopullinen tulos mölliradalta oli 99p ja Liekki voitti luokan yhdeksästä koirasta! Harmi kun rata ei jäänyt videolle. Palkkasin vielä vain juuri ennen kuin siirryin lähtökyltille ja heti radan päätteeksi. Alo-radalle Liekki kerkisi väsähtää eikä tehnyt ihan yhtä hienoa suoritusta, mutta kuitenkin näkyvillä oli erittäin hieno ja pätevä pikkukoira. Koira edessä askeleet taaksepäin ei onnistunut millään ja siitä kerättiin -13 pistettä. Liekki sai alo-radalta 82p ja sijoitus oli 3/3.

Liekki pääsi yllättämään aivan totaallisesti. Olin ihan varma, että ei tule mitään, kun näin kisapaikan, mutta kyllä Liekkikin osaa vaikka mitä kun vain viitsii tehdä. Hirveän suurelta asialta tuntuu, että uskallettiin lähteä kisoihin ja vielä Liekki pystyi onnistumaan, vaikka kyseessä oli vain möllikisat. Liekki oli niin hieno ja pätevä koira, että se on nyt ilmoitettu myös virallisiin kisoihin. Ehkä hieman hirvittää. Mutta on oma osaaminenkin kasvanut paljon. 
Lauantaina sheltit kävivät hallilla treenaamassa. Liekki teki hieman kaikkia lajeja ja Tinja rally-tokoa ja tokoa. Liekki treenasi alla olevaa rataa:

Meni varsin kivasti. Liekki teki varsin hienosti kaikki takaakierrot. Enemmän opettelua vaati tehdä 7. esteelle välistäveto. Liekki hyppäsi joka kerta 6 esteeltä pitkälle ja vielä kerkisi etenemään aika pitkälle esteen takana eli tässä olisi hyvä itse jo ohjata puolivalssilla esteen yli, jotta Liekki tietää, että tiukka käännös tulossa. Liekki ei vielä muutenkaan hallitse välistävetoja. Pujottelussa selkeästi alkaa pikkuhiljaa Liekille hahmottua miten on tarkoitus tehdä. Ei ole enää kaukana, kun Liekki pujottelee itsenäisesti kuuden kepin sarjaa. Puomiakin tehtiin pitkästä aikaa ja se oli aika epävarma kun meni sekaisin keinun kanssa. Keinua ei tällä kertaa tehty ollenkaan, kun halusin Liekille jäävän hyvä kuva puomista.

Rally-tokossa tehtiin alla oleva rata:


Liekki teki radan kerran läpi ja Liekin rallytreeni oli siinä. Meni sen verran hyvin koko rata läpi ja vielä täysin palkatta. Liekki vähän katseli radan puolessa välissä häiriöitä hallin ikkunoista, joka oli ainoa isompi takkukohta radalla. Pujottelukin sujui varsin kivasti, kun tein pujotteluun kulmia. Saksalainen pitää itse muistaa ohjata huolella, koska Liekki vähän hämmentyi kovasta vauhdista ja yllättäen tulleesta käskystä. Liekille myös vahvistettiin kapulan pitämistä suussa; palkan sai aina kun oma-aloitteisesti otti kädestä kapulan.

Tinja teki saman alokasluokan radan. Kaksi kertaa ensin vasemmalla ja sitten kerran oikealla. Vaikka olikin periaatteessa helppo rata, niin Tinjalle tuli aika paljon sotkua, kun ei malttanut kuunnella ohjeistusta vaan arvaili omiaan. Ratatreeniä pitäisi Tinjallekin tehdä paljon. Eteenistumiset oli jostain syystä Tinjalle varsin haastavat tällä kertaa eikä meinannut millään tulla suoraan asentoon. Seuraamistakin pitäisi vahvistaa tiiviimmäksi. Tinja teki myös kahteen osaan paloitellun ruudun (eteenmeno ja muu erikseen, jossa vahvistus seuraamiseen palaamiseen). Eteenmeno oli varsin kehno ja sujui vasta kun kävin näyttämässä linjan. Tinjalle pitäisi tehdä nyt todella paljon eteenmenoja. Seuraamiseen tulot sen sijaan oli oikein hyvät. Tinja pongasi myös hyvin pitkältä matkalta kiertokartion ja jäävät asennot sujui ihan kohtuullisesti.

Treenaa:
- Liekille puomi, saksalainen täyskäännös (kylttihäiriö ja hihnassa)
- Tinjalle seuraamisen paikka, eteenmenot, rallyyn ratatreeniä ja lisää keskittymistä


Sunnuntaina koirat tekivät pienen treenin sisällä. Liekin kanssa vahvistettiin möllikisoja varten eteen istumisia ja uutena aloitettiin seisomaan nousemisen harjoittelu sivulla. Liekki treenasi myös kapulan pitelyä. Tinjan kanssa treenattiin eteenistumista ja siihen suoraa asentoa. Hilla sai etsiä sisällä kaksi eukalyptus-hajua, jotka olivat vanhenneet noin puolisen tuntia. Vähän tuli Hillallekin haastetta, kun hajut oli piilotettu vielä vähän hankalempiin paikkoihin.Keskiviikkona käytiin treenaamassa rallyrataa. Olin itse suunnitellut radan Liekille ja Tinjalle samalle ratapohjalle, ainoastaan Liekin rata päättyi 360 astetta vasemmalle -kyltin jälkeiselle kyltille (maali). Tinjalla sitten muutama haastavampi kyltti:


Liekin kanssa eka yritys tehtiin hihnassa ja toinen irti. Houkutus ja kaikki sen lähistöllä olleet kyltit olivat Liekille aika haastavia, kun houkutus olisi niin kovasti houkuttanut (lampaan jalka sekä lampaankarvalelu), että sitten piti lähteä väistämään kohdetta eikä meinannut malttaa tehdä tehtäviä. Muuten Liekki teki varsin sujuvasti ja iloisesti rataa läpi. Askeleet taaksepäin onnistui ihan ok mutta ei vielä täysin varmasti.

Tinjalla tuli aika paljon virheitä, koska malttia ei ollut juuri lainkaan ja arvaili vaan mitä haluttiin. Kierto ja puolenvaihto edessä meinasivat mennä sekaisin. Tinja meinasi juosta myös ekalla yrityksellä merkin ohi (houkutukselle). Selkeästi näkee, että Tinjalla ei ole hetkeen treenattu rally-tokoa ja sitä pitäisi työstää, että Tinja saataisiin palautettua omalle osaamistasolle (ja keskittymään).

Liekki sai treenata muutakin kuin rally-tokoa. Pujotteluun Liekki ei oikein jaksanut keskittyä, mutta tehtiin silti muutama toisto. Luoksetulossa ja kaukoissa Liekki teki hienoja paloja. Liekki suostui myös ottamaan kapulaa yhä uudelleen suuhunsa, vaikka ei vielä jaksakaan sitä pitkään pidellä eikä kestä mun nousemista suoraan asentoon.

Treenaa:
- Kapulan pitoon kontakti (pää ylhäällä)
- Liekille paljon hallittuja häiriöitä treeneihin
- Tinjalle paljon ratatreeniä sekä tekniikan vahvistamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti