sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Ja toinen koira kipeänä


Ennen kuin ensimmäinenkään koira ehtii täysin toipua sairastumisestaan, on seuraava jo sairaslomalla. Perjantaina esineruututreenien jälkeen Hilla pääsi juoksemaan toisen koiran kanssa metsään. Puolessa välissä matkaa Hilla palasi kaislikosta kolmijalkaisena eikä pystynyt varaamaan painoa ollenkaan oikealle takajalalle. Polvessa tuntui selvä epänormaali muljunta. Hilla kannettiin metsästä pois sellaiselle tielle minne auto mahtui kulkemaan (ei ollut ihan kevyt työ) ja siitä suoraan päivystykseen. Päivystävä kunnaneläinlääkäri paikallisti vian saman paikkaan: todennäköisesti polvilumpion ligamentti(t) repeytyneet.

Nyt ollaan kipulääkkeellä, levossa ja odotetaan maanantaina, jolloin alkaa soittokierros Suomen ortopedeille kenelle saadaan aika. Todennäköisesti Hilla vaatii kirurgista korjaamista. Hilla pystyy hitaassa kävelyssä varaamaan painoa jalalle, mutta liike ei ole silti normaali ja ontuminen vaihtelee täysin kolmijalkaisesta pieneen epäpuhtauteen. Näinköhän meiltä jää syksyn SM-kisat välistä? Jääkö agilityn ja jäljen harrastaminen tähän vai pystytäänkö jatkossa harrastamaan yhtään mitään? Kaikki agilitykisat peruttiin. Tokokoe oli peruttu vähäisen osallistujamäärän vuoksi.
Tällä viikolla sheltit myös “tiputtivat” turkkinsa pois. Liekkikin kasvatti itselleen raajat. Liekki on onneksi parantunut mainiosti. Vielä rinta on auki, mutta alue on selkeästi pienentynyt eikä vaivaa Liekkiä millään lailla. Liekki on jopa päässyt treenaamaan hieman agilityäkin.Viime viikon lauantaina Hilla kävi treenaamassa tottista ja keskusteltiin vähän seuraamisesta. Keskustelussa päästiin siihen, että Hilla kyllä seurasi, mutta häntä oli seuraamispaikalla. Hillalle ammuttiin pari laukausta eikä nämä juurikaan järkyttäneet Hillaa. Pieni säpsähdys tuli ensimmäisellä laukauksella, mutta reaktiot tuntuivat paljon pienemmiltä mihin viime vuonna jäätiin. Luoksetulo meni tosi hyvin ja Hilla tuli varmasti eteen. Tasamaanoudossa paikka tahtoi jäädä hieman liian kauaksi. A:n yli meni varmasti molempiin suuntiin.


Viime viikon sunnuntaina Hilla kävi näyttelyssä arvioitavana ihan huvin vuoksi, kun sen sai käyttöluokkaan ja arvostelun suomalaiselta tuomarilta:

KÄY-H, Tuomari Marianne Holm
Hyvälinjainen, riittävä luusto, oikea pää, hyvä kaula, tilava runko, liikkuu edestä ulkokierteisesti, takaa kapeasti. Kinner on turhan korkea eikä avaudu liikkeessä. Voimakkaasti luisu lantio jättää takaraajan rungon alle ja askel on kovin sidottu.Sunnuntai-iltana käytiin vielä treenaamassa tokoa nurmikentällä. Liekki keskittyi pujotteluun mutta teki myös hyvin innokkaasti helppoja tokojuttuja. Seuraaminenkin alkaa pikkuhiljaa sujua, kunhan vaan malttaa tehdä tarpeeksi lyhyitä pätkiä. Tinja teki lähinnä eteenmenoa ruudun lähellä. Siinä olikin Tinjalle tarpeeksi haastetta ja yritti heti ekalla toistolla oikaista suoraan ruutuun. Hillan kanssa keskusteltiin seuraamisesta. Suostui sentään seuraamaan, mutta edisti silti todella voimakkaasti. Myös Hilla sai tehdä eteenmenon pitkältä matkalta sekä lisäksi pari toistoa tunnaria, jossa haettiin vauhtia palautukseen.


Maanantaina touhuttiin useamman tunnin ajan koirien kanssa. Hillalle tehtiin kilometrin mittainen jälki, jonne laitoin ensimmäistä kertaa yhden piikin sekä kuljin pikkumatkan metsänraivausaluetta. Jälkikin vanheni noin kaksi tuntia. Ilma jälleen kerran erittäin aurinkoinen ja kuiva eli jäljestä tuli varsin haastava. Otin vielä sheltit mukaan jäljelle, kun oli sen verran kuuma ja se oli Hillalle ihan liikaa varsinkin kun Tinja kulki edellä syömässä namit, jotka oli ensimmäistä kertaa kokeilussa.

Ensimmäisen kepin kohdalla näin, kun Hilla otti kepin suuhunsa, tiputti ja ihan pokkana vaan jatkoi matkaa. Eli päästiin keskustelemaan tarvitseeko keppejä ilmaista. Tämän jälkeen Hilla harhautui harhalle(?), kunnes totesin etten tänne kävellyt ja käveltiin sitten yhdessä jälkeä kohden, kunnes Hilla poimi jäljen ja ilmaisi toisen kepin. Heti perään oli raivausalue, jossa Hilla harhautui taas harhalle(?), jossa sitten päätin, että nyt lähtee sheltit autoon ja käytiin Hillan kanssa poimimassa keskeltä metsää jälki uudelleen. Lopun jäljestä Hilla ajoikin todella hyvin ja loput kolme keppiä nousi todella hyvin, vaikka välit olivat todella pitkiä. Keppi no. 3 jäi metsään, koska se osa jäljestä taisi jäädä kokonaan käymättä.Jäljen vanhenemista odotellessa Hilla sai tehdä vähän seuraamista sekä yhden pitkän eteenmenon. Tinja teki myös pitkältä matkalta eteenmenoja alustalle, tunnarin, hieman kaukoja ja jäävät. Liekki puolestaan harjoitteli pujottelua, kapulan nostamista maasta, hieman seuraamista sekä luoksetuloa. Liekki teki varsin mallikkaasti tokoakin.
Keskiviikkona Hilla ja Liekki kävivät pitkästä aikaa treenaamassa agilityä. Tinjakin sai tehdä agilityä ja eläkeläiskoiran silmät oikein loistivat, kun sai tehdä hauskoja asioita. Tinjassa oli myös aika paljon vauhtia. Hillan kanssa oli tarkoitus katsoa kontakteja, mutta en uskaltanut läheä yksin kokoamaan puomia, joten tehtiin vain A:ta. Liekilläkin oli hirveästi intoa, kun oli ollut kuukauden tauolla agilitystä. Mistään kontaktien tekemisestä ei ollut mitään tietoakaan. Liekki pääsi harjoittelemaan valssia, niisto-saksalaista sekä takaaleikkauksia.

Kaikki koirat pääsivät tekemään myös tokoa. Hillan kanssa hinkattiin pitkään seuraamista ja yritettiin saada täyskäännöksistä kunnollisia, mutta oli varsin hankalaa, koska Hilla edisti niin paljon ettei kääntyminenkään ollut kovin helppoa. Tinja teki eteenmenon pitkältä matkalta. Kosketusalusta piti toisin käydä näyttämässä, jotta Tinja malttoi edetä tarpeeksi pitkälle. Sen sijaan kierto (punainen kartio) onnistui erinomaisesti pitkältä matkalta kapulahäiriössä. Liekin kanssa katsottiin vähän alokasluokan liikkeitä. Kaukot menivät ihan kivasti, mutta liikkeestä maahanmeno oli hieman unohduksissa ja Liekki yritti vaan tarjota seuraamista. Liekki tarjosi myös ensimmäistä kertaa aivan itse seuraamista! Hetki kesti itseltäkin tajuta mitä Liekki touhuaa sivullani. :DPerjantaina Hilla teki esineruututreenit. Ruutu oli hieman leveämpi, mutta ei kuitenkaan täysin kisakokoinen. Hilla sai hakea neljä esinettä ruudusta. Hilla työskenteli varsin hitaasti (edelleen ongelmana liian matalalla nenällä työskenteleminen ja jäljestämällä ongelman ratkaiseminen) mutta todella sitkeästi. Kaikki esineet lopulta löytyi vaikka Hilla näitä joutuikin työstämään pitkään. Yksi esine oli jopa piilotettu tuuhean kuusen oksalle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti