lauantai 26. toukokuuta 2018

Diagnoosi ja seniori-ikäinen Tinja


Maailman paras Tinja-koira siirtyi senioriluokkaan ja täytti perjantaina 8-vuotta! Vuoden aikana Tinja onkin siirtynyt kisaamaan EVL:ssä, jossa on jo kerätty kolme EVL2:sta. Rallytokossa sitten oli pitkä valiotulosrivi. Vielä mummonakin Tinja jaksaa hyvin eikä ole rauhoittunut yhtään.

Hilla sai tiistaina ortopediltä diagnoosin: oikeassa polvessa sisäristisiteen repeämä. Aika harvinainen vaiva. Ortopedi ei halunnut leikata ainakaan vielä eli saatiin pari viikkoa armon aikaa katsoa meneekö ontuminen ohi ihan tasaisella kävelytyksellä. Jos ei, niin sitten leikkauksella laitetaan apulankoja sekä tiukennetaan nivelkapselia, jotta vamma pääsisi arpeutumaan. Minkälaista käyttöä Hilla tulee kestämään tulevaisuudessa on hieman kysymysmerkki. Kuulema metsästyskoirat ovat pärjänneet ihan hyvin ja Hillalla polvi pääsee plumpsahtamaan vain koukistusasennossa, jolloin ei myöskään tule painorasitusta.

Hilla onkin tämän viikon varannut ihan hyvin painoa kipeälle jalalle. Vieläkin se ontuu, mutta ei enää hirveän selkeästi. Liekinkin rinnan haava on parantunut hyvin ja enää kolmasosa on jäljellä. Liekin haavaa on paranneltu noin parin viikon ajan Vetramilillä ja hyvin onkin arpeutunut.

Tinja puolestaan aloitti tällä viikolla nuolemaan oikeaa takatassun pohjaansa (varmaankin myötätunnosta muita sairaslomalaisia kohtaan) ja nuoli ilmeisesti itse palan pois anturasta. Sekään ei siis ole hirveästi päässyt treenaamaan. Tämä vaiva näytti kuitenkin onneksi menevän ohi sillä, että ajelin tassunpohjasta karvat pois, pidin kauluria ja puhdistin anturan Betadinella sekä levitin vielä päälle Vetramilia.

Kun Hilla on poissa pelistä, niin ajattelin, että nyt ruvetaan tosissaan treenaamaan Liekkiä kisakuntoon sekä tokossa että rally-tokossa. Tavoitteena on kesällä korkata molemmat lajit. (Tarvittaessa kesä voi olla vielä marraskuussakin).


Sunnuntaina käytiin nurmikentällä tekemässä rally-tokoa. Liekille alokasluokan rata. Liekillä oli aika paljon vaikeuksia selvitä pitkässä ruohossa hihnan kanssa, mutta pätkittäin teki ihan ok. Virtaa oli muutenkin Liekissä varsin paljon ja välillä mentiin vaan hepuliympyrää kenttää ympäri. Liekin kanssa harjoiteltiin myös pujottelua kuudella kepillä. Selkeästi alkaa jo jotain pujottelusta tajuta, koska ei tarvitse niin paljon enää ohjaamista. Lelu kuitenkin kiihdyttää palkkana liikaa ja sitten mennään aivan mistä sattuu. Tinjakin teki alokasradan molemmilla puolin seuraten. Siinä olikin Tinjallekin hieman haasteita, kun ei malttanut aina kuunnella. Sen järkevämpää ei saatu Tinjan kanssa aikaiseksi.

Maanantaina taas shelttien kanssa treenaamaan. Tällä kertaa hiekkakentälle tivolin viereen. Liekille jälleen kerran rally-tokossa alokasluokan rata ja tehtiin kokeiluja varusteiden kanssa. Ensin tehtiin rata valjaissa ja niitten kanssa Liekki ei suostunut tekemään mitään. Seuraavaksi irti, jolloin Liekki teki varsin kivasti ja lopuksi ohut hihna kiinnitettynä punkkipantaan, jonka kanssa Liekki teki keskinkertaisesti. Tehtiin Liekin kanssa kuitenkin loppuun runsain määrin tekniikkatreeniä kytkettynä ja Liekki alkoikin pikkuhiljaa tehdä ihan kunnolla! Saksalainen täyskäännös sujui myös heti mallikaasti, vaikka sitä ei olla aikaisemmin tehty. Liekki sai harjoitella myös kapulan pitämistä suussa. Tinja meni taas kertaalleen alokasluokan läpi sekä pitkän eteenmenon, joka onnistui tällä kertaa erinomaisesti.

Treeniin (Liekki):
- Ensin tekniikkatreeniä (väsytykseen) ja sitten vasta ratatreeni
- Paljon haasteita ja uuden opettelemista
- 360 astetta molempiin suuntiin, eteen istuminen, seuraamaan lähdöt paikallaan pysymisen jälkeen, juoksuseuraaminen sekä hidas kävely

Tiistaina Liekki sai käydä hallilla treenaamassa agilityä ja rallyä. Tinja oli mukana, mutta vain Liekki treenasi. Tehtiin alla olevaa rataa.


Liekki oli varsin iloinen päästessään tekemään agilityä ja tekikin varsin hyvin. Suorana putkena oli musta putki, jossa Liekillä meni hetki keksiä missä suuaukko oli, kun putkea lähestyttiin pimeästä kulmasta. Sen jälkeen sujahti todella hienosti putkeen. 5. esteen valssi sujui todella hyvin lähes joka kerta. 7. esteen pakkovalssi vaati vähän treenaamista eikä Liekki oikein halunnut käydä kiertämässä pitempää reittiä vaan Liekki mieluummin teki tälle esteelle sylkkäriä. Liekki teki myös matalaa keinua sekä kuuden kepin pujottelua.
Liekki teki vielä rallyrataa. Hieman alkoi väsyä, mutta hyvin vielä kuitenkin jaksoi tehdä. Jossain vaiheessa Liekki oli ilmesesti hallin ulkoa havainnut jotain epäilyttävää ja meinasi hyytyä pelottavaan kohteeseen, mutta siitäkin päästiin loppujen lopuksi hienosti yli.

Treeniin:
- Keinulle varmuutta.
- Pujottelussa paljon oikealla puolen sekä umpikulmia.

Keskiviikkona Liekki sai treenata taas ihan yksin. Jatkettiin taas rallyratateemalla eli tehtiin taas rata, mutta tällä kertaa tein hieman tekniikkatreeniä ennen kuin edes kokeiltiin mennä rata. Ilma oli hieman kylmähkö, joten Liekki sai takin päällensä. Takki ja hihna yhdessä olivat tietysti ihan hirveitä, joten Liekki ei millään meinannut suostua menemään maahan. Suorittaminen oli muutenkin aika takkuamista.

Torstaina Liekki kävi ihan uudessa paikassa treenaamassa rally-tokoa. Tehtiin alokasluokan rataa isomman marketin parkkipaikan viereisellä nurmikolla, jonka vieressä kulki myös kävelytie ja isompi autotie. Häiriöistä huolimatta Liekki malttoi hienosti keskittyä ja teki ehkä tämän viikon parasta suoritustaan. Aloitettiin tekemällä rataa loppupäästä ja pikkuhiljaa etenemään kohti alkupäätä. Pujottelu oli joka kerralla Liekille vaikea, koska pujottelun kaltaisia käännöksiä ei olla hirveästi harjoiteltu. Myös jos hihna sattui koskemaan Liekkiä ja varsinkin jäämään tassun alle, niin se oli Liekin mielestä aivan hirveää. Mutta loppujen lopuksi Liekki teki koko radan mallikkaasti läpi (sitä suoritusta ei toisin saatu videolle vaan se missä hihna sotkeutui tassuihin). Liekin kanssa käveltiin nyt aika vauhdilla, jonka avulla Liekki malttoi paljon paremmin keskittyä suorittamiseen ja nokkakin saatiin oikeaan suuntaan. Vielä kun munkin pään saisi oikeaan suuntaan... Liekki suostui nyt myös menemään maahan ilman mitään ongelmia.


Liekki teki myös liikkuroituna aivan upeat alokasluokan kaukot. Ja luoksetulo oli muuten hyvä, mutta Liekiltä oli unohtunut selän takaa perusasentoon kiertäminen, joten loppuvaihe aiheutti epävarmuutta ja hidastelua.

Treeniin (Liekki):
- Pujottelu
- Askelseuraamiset
- Luoksetulon perusasentoon siirtyminen
- Seuraamisessa paikan vahvistaminen

Perjantaina Liekille opetettiin kotona uutta. Ensin toisin tehtiin kapulan pitoa, johon näköjään pitäisi rakentaa uudelleen kestoa. Positiivista oli kuitenkin, että Liekki otti ihan mielellään kapulan yhä uudelleen suuhunsa. Varsinaisena uutena asiana sitten harjoiteltiin perusasennosta seisomaan nousemista, joka namin kanssa onnistui ongelmitta. Liekin kanssa myös pitkästä aikaa muisteltiin oikean puolen perusasentoa, joka oli aika unohduksissa ja Liekille hieman vaikea namillakin avustettuna.

Treeniin (Liekki):
- Kapulan pitotreenit joka päivä sekä noudon takaperin ketjuttaminen
- Seisominen sekä sivulla että kaukoihin.
- Oikean puolen seuraamisen alkeet.

Liekki on loppujen lopuksi varsin älykäs, kunhan se viitsii vaan kohdistaa huomionsa oikeisiin asioihin ja riittävän pitkään. Motivoiminen on edelleen hieman haastavaa, mutta pikkuhiljaa päästään eteenpäin. Liekille pitää selkeästi vääntää asiat aika rautalangasta, että se oppii mutta lopulta ei sitten ihan hirveästi toistoja tarvitse. Liekistä tulee sitten aikanaan varmasti paljon suoritusvarmempi kuin Tinjasta, koska sen mielikuvitus ei riitä samanlaiseen soveltamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti