tiistai 10. huhtikuuta 2018

Tinjan tokokoe


Lauantaina oli Tinjan tokokoe. Tinja päätti sitten mennä paikkaistumisessa makuulle. En tiedä miksi, en kysynyt, koska suutuin niin paljon. Jos syy on ollut se, että Tinja oli haistellut, niin Tinjasta olisi tullut rukkaset siihen paikkaan. Kumpikaan isoista koirista ei ole i k i n ä kisoissa tai treeneissä mennyt istumisessa maahan. Jopa Liekki pystyy istumaan ongelmitta paikallaan. Tinja valui vielä uudelleen istumisesta maahan toisessa osassa, joten paikkamakuustakin tuli huono numero. Tinjalta ei jäänyt huomaamatta se, että olin varsin kiukkuinen, joten virheitä tuli lisää sitten yksilöliikkeissä. Tulokseksi EVL2 235,5 pisteellä eli onnistuneilla paikkiksilla olisi riittänyt ykköseen.

Paikkaistuminen 0
Paikkamakuu 7
Ohjattu 7
Kääntyi keskikapulalle eli korjaus vasemmalle.
Tunnari 9½
Kaukot 8
Liikkui todella paljon.
Zeta 7
Kääntyi perään seisomisessa. Istuminen turhan varmisteltu.
Kiertohyppynouto 6½
Ihan pihalla kierrosta, joten siihen kaksi korjausta. Seisominen huono.
Seuraaminen 9
Ruutu 7½
Yksi korjaus eteenmenoon, ruudussa äännähdys. Seuraamaan tuli huonosti.
Luoksetulo 9
Huono seisominen.

Meidät oli salakuvattu. Näkee, että Tinjan häntä ei ole ihan niin korkealla kuin normaalisti.


Perjantaina Tinja kävi vetäisemässä kaikki EVL-yksilöliikkeet läpi, koska kokeeseen ei ole oikein treenattu. Hillakin teki liikkeet suunnilleen läpi (seuraamisosat hieman soveltaen) lukuunottamatta seuraamista. Tinja teki kaikki yksilöliikkeet läpi oikein onnistuneesti. Ainoa isompi moka tuli ruudun eteenmenoon, johon tarvittiin yksi korjauskäsky. Muuta isompaa ei liikkeitä läpikäydessä sattunut. Hillalla kääntyi ohjatussa keskikapulalle ja joutui aloittamaan koko ohjatun alusta, jolloin taas irrottiin vasemmalle paremmin. Merkki oli joka kerta oikein hieno. Muuten Hillakin teki oikein hienosti liikkeet läpi.

Liekin kanssa kokeiltiin tehdä mahdollisimman monta alokasluokan liikettä aloittamalla mieluisimmista liikkeistä. Ei ehkä ollut hyvä idea kuitenkaan aloittaa hypystä, koska Tinja innoissaan karkasi hypylle ja vielä toisen kerran kun jätin sen esteen taakse odottamaan. Ja sitten kun sai tekemään kokonaisen kisamaisen suorituksen, niin räksytti. Ihan hyvä agilitykoira siitä on tulossa... Luoksetulossa ei malttanut keskittyä yhtään perusasentoon tulemiseen selän takaa kiertämällä vaan karkasi aina johonkin, vaikka itse luoksetulo olikin vauhdikas. Liikkeestä maahan taas sujui hyvin, mutta Liekki ei vielä kestänyt sitä, että kävelen takaisin sen sivulle (nousi istumaan). Noutokapulaa suostuttiin pitämään sekunti suussa. Sen pitempään en olisi uskaltanutkaan antaa tehdä. Seuraamistakin tehtiin, mutta nameilla palkkaamalla tiheästi ja liikkeestä.


Lauantaina Hilla ja Liekki (pikaisesti) treenasivat kisapaikalla. Hilla teki ravi-seuraamista ja tuntui varsin hyvin lähtevän suoraan perusasennosta raviin varsinkin kun tehtiin vaan suoria linjoja. Kaukoja tehtiin myös ja pk-luoksetuloa. Tunnarissa oli jostain syystä epävarmuutta ja Hilla tiputti oikean suustaan ja meinasi jatkaa haistelua. Kutsuin tässä pois, koska tuli todella selkeä ja iso virhe. Toisella lähetyksellä oli aika varovainen haussa ja palautuksessa mutta haistelun työskenteli hyvin. Liekki teki vain seuraamista ja sai palkaksi nameja tiheään. Liekki on varsin hyvin oppinut, että palkkasanasta saa hypätä ylöspäin tavoittelemaan palkkaa. Tällä tavalla on saatu vähän paremmin nokkaa ylöspäin.


Sunnuntaina koirat kävivät hallissa treenaamassa tokoa. Tinja harjoitteli kokeessa tullutta vikalistaansa eli pääsi Hilla- ja Liekki-häiriökoirien kanssa tekemään paikkaistumista. Jopa Liekki jaksoi istua neljä minuuttia paikallaan. Ohjatussa palkattiin merkki erikseen ja molemmat suunnat tehtiin peräkkäin. Tässä ei mitään ongelmaa. Kiertoon laitoin namin kiertomerkin kanssa. Motivaatiota ainakin tuli juosta kiertomerkille, mutta ongelmaksi tuli se, että Tinja ei sitten malttanut tehdä kiertoa loppuun. Hyviä toistoja kuitenkin useampi väliin. Eteenmenot tehtiin ihan kosketusalustalle. Ja jäävän seisomista vahvistettiin Tinjaa tönimällä ja muisti hyvin harjoituksen heti eikä hievahtanutkaan vaikka yritti horjuttaa.

Hilla oli erityisen hyvällä tuulella ja teki todella näyttävän ohjatun ja tunnarin. Ensimmäisellä toistolla toisin meni hieman takki auki ja oli todella lähellä napata väärän oikean vierestä. Toisella toistolla malttoi tehdä haistelun hieman paremmin mutta silti haku ja palautus olivat hyvät. Ohjatussa ei mitään. Merkki joka kerta hyvä. Molemmat suunnat toimi hyvin. Palautuksessa ote ehkä hieman löysä mutta ei kuitenkaan pyöritellyt kapulaa. Seuraamisessa yritettiin saada ravi säilymään. Nyt jo välillä onnistui aika hitaaseenkin vauhtiin siirtyminen ja ravi säilyi silti. Sisäkaarteessa oleminen on edelleen Hillalle suurempi haaste. Kaukoissa muistuteltiin, että oikean takatassun pitäisi pysyä paikallaan s-i vaihdossa.

Liekki treenaili tietysti taas seuraamista. Liekki jopa suostui tänään leikkimään lelulla. Paras seuraamispätkä tuli ehkä ihan treenien loppuun, jossa tehtiin hidasta kävelyä (opeteltiin tällä treenikerralla, että hitaastikin käveleminen on seuraamista). Liekki suostui ottamaan myös kapulan suuhunsa, vaikka ei vielä hirmu reippaasti. Suostui silti. Luoksetulot sentään sujui kivasti ja Liekki muisti kierron selän takaa pienellä käsiavulla.


Maanantaina taas hallille tokotreeneihin. Tinja teki neljän minuutin istumisen ja minä olin hallin oven takana. Oli kuulema ollut kiltisti. Taisi tietää, että sitä vahditaan. Tinjalle myös kiertohyppynouto niin, että liikkuri vei namin kiertokartion taakse Tinjan näkemättä. Kiertoa saatiin vääntääkin sitten pidempään, mutta Tinja silti eteni treeneissä. Ihan en nyt kuitenkaan tykkää miten Tinja on reagoinut namiin kartion takana. Vauhtia on tullut kyllä lisää menomatkalle, mutta ajatukset sitten jää siihen namiin ja koheltamista itse kiertoon on tullut enemmän. Kierron perään heti ruutu pilkottuna kolmeen osaan eli eteenmnenoon, ruutuun menoon sekä seuraamiseen tuloon. Tinja jumppaili myös kaukoja ja muistuteltiin, että pitäisi myös malttaa olla paikallaan.

Hillalle liikkuroituna tunnari. Vähän turhan kiihkeä oli alkuperusasennossa ja useamman kerran sai pyytää nenäkosketusta ennen kuin suostui pitämään rennosti kontaktia. Haku oli hyvä, mutta palautus aavistuksen löysä. Toisin Hillalle tuli joku pieni sotku etsintään. Raviseuraaminen tehtiin valvovien silmien alla. Aika nopeasti Hilla on tässä edennyt ja pikkuhiljaa alkaa sujua perusasennosta lähteminen. Ei toisin vielä sataprosenttisesti, mutta Hilla on selkeästi tajunnut idean. Hillakin sai tehdä kaukojumppaa ja Hillan oikea takatassu oli herkkä liikkumaan.

Liekki treenaili tietysti seuraamista. Tehtiin hidasta kävelyä, koska Liekki tuntui tajunneen sen idean tosi hyvin ja saatiin sillä vähän paremmin onnistumisia. Hyppy sujui mallikkaasti, ainoastaan perusasentoon hakeminen selän takaa kiertämällä on vielä hakusessa ja sitä harjoiteltiin erikseen. Noutokapulan pitäminen oli Liekin mielestä taas vastenmielistä, mutta alkoi kapulakin kelvata Liekille paremmin, kun Hilla sai kapulan pitämisestä nameja. Kateellisuus on ihmeellinen asia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti