perjantai 30. maaliskuuta 2018

Ylläripentu


Torstaina tuli ylläripentu minulle “hoitoon”. Pentu jatkaa viikonloppuna matkaansa sukulaiselle ennen kuin se oikeasti jää minulle. Paperilla sen omistajuus toisin taitaa olla ainakin hetken minulla. Hirveän söpöhän se on, käyttäytyy paljon paremmin kuin muut koirani (ja varsinkin Liekki) ja hirmuisen reipas. Rotu on vaan väärä. Ja ehkä sukupuoli. Hillan ja Liekin mielestä Roope (minulle Hukka) ei voi jäädä. Tinjaa ei kiinnosta, kunhan sen ruokiin ei kosketa.
Tiistaina koirat kävivät hallissa treenaamassa. Tinjan kanssa saatiin aika kivat treenit aikaiseksi ja ehkä päästiin hieman eteenpäin asioissa. Tinjan kanssa ensin vahvistettiin merkkiä ohjatussa. Kävin palkkaamassa merkin aina erikseen ja kapuloille lähetys erikseen; vasen ensin ja sitten oikea. Tinja jäi tietysti jumiin ensimmäiseksi haettuun suuntaan, mutta tästäkin päästiin yli ja merkille juostiin joka kerta pelleilemättä tai epäröimättä. Eteenlähetys tehtiin täysin tyhjälle ihan seinämän vieressä. Virittelyn Tinja osaa hyvin, mutta siitä huolimatta lähti vinoon ja selkeästi ajatteli ohjatun osasia. Linjan näytön jälkeen meni kuitenkin ihan hyvin. Eteenmenoja saisi vahvistaa vielä aika paljon. Kierto tehtiin kapulahäiriössä, ensin kapulat maassa ja sitten heitin yhden kapulan kartion lähelle ennen kuin lähetin Tinjan kiertoon. Tinja meinasi vain kerran nostaa kapulan ja parisen kertaa kääntyi kapuloiden kohdalla, mutta pääasiassa selviytyi kierrosta hyvin.

Hillalla keskinkertaiset treenit. Juoksupuomia varten juoksutin ramppia alas ihan muutaman yksittäisen kerran, koska en ollut ihan täysin tyytyväinen rakennelmani tukevuuteen. Vähän tuntuu olevan edelleen tuurista kiinni osuuko vai ei kontaktipinnalle. Pk-kapulalla tehtiin tasamaanoutoa; ei muistanut hirveän hyvin loppuluovutusasentoa. Siitä olikin hyvä myöhemmin kokeilla kiertoa kapulan heittohäiriöllä, joka olikin Hillalle vaikeampi kuin Tinjalle, mutta nopeasti korjasi toimintansa oikeaksi. Etutassutargettia vahvistettiin kauempaa lähettämällä. Ihan en ollut tyytyväinen Hillan käännöstekniikkaan targetilla, mutta ehkä se korjautuu kunhan targetti tulee selkeämmäksi. Kaukoissa on selkeästi takajalat ruvenneet elämään eli jossain vaiheessa pitää ruveta vahvistamaan kaukoissa takajalkojen pysymistä (ja korjata seisomista). Seuraamisprojektissa Hilla on tajunnut hyvin ravin idean, mutta sisäkaarteessa oikeassa askellajissa pysyminen on vielä haastavaa, joten sitä lähdetään työstämään seuraavaksi. Luultavasti sitten kun saadaan Hilla ravaamaan myös sisäkaarteessa, niin alkaa olla ravi hyvällä mallilla ja valmis otettavaksi osaksi seuraamista.

Liekki oli sitten semihuono. Liekki teki vain yhden treenipätkän, jossa todettiin jos ei viitsi tosissaan yrittää, niin ei tarvitse syödäkään (eikä ole tarpeeksi nälkä). Liekille oli ehkä vielä liian vaikeaa yrittää tehdä pitkää seuraamispätkää, koska se tuntui masentuvan tästä ihan täysin. Jostain syystä Liekki ei suostu pitämään kunnolla kapulaakaan suussa, jota on nyt jouduttu työstämään todella paljon. En tiedä mikä tähän on tullut, koska aikaisemmin piti kapulaa ihan mielellään ja varmasti. Luoksetuloissa sentään alkaa lopun kierto hahmottua.Keskiviikkona oli Hillan ja Liekin agilitypäivä. Hilla teki nollana läpi (medirimoilla) kentällä olleen radan, vaikka itse jouduin hieman miettimään mitenkä se rata menikään. Puomia ei ollut radalla, joten yritettiin sitten työstää juoksu-A:ta. Aika epätoivoiselta tuntuu, kun Hilla ei tunnu osuvan millään kontaktipinnalle. Ei toisin enää yritä pysähtyäkään. Liekki teki radalla pätkiä sieltä täältä. A meni hienosti osana pikkupätkää rataa. Takaakierrot on edelleen vaikeita Liekille ja niitä pitäisi lähteä työstämään, koska muuten Liekki käi selän takaa hyppäämässä esteen väärästä suunnasta. Keinulla kävi pikku vahinko eikä Liekki muistanut mikä este oli kyseessä ennen kuin keinu humahti alas. Aika varovaisesti meni muut kerrat mutta suostui kuitenkin menemään ja kiipeili keinulle yksinäänkin, kun mökötti minulle. Pujottelua tehtiin ohjureilla, jotka pysyi paremmin toisilla kepeillä eli ne sai paremmin oikealle korkeudelle. Näillä Liekki tajusi idean tosi nopeasti.


Torstaina illalla treenaamaan hallille. Hilla teki raviseuraamisprojektiaan eikä mitään muuta. Liekille alokasluokan rallyrata ja Liekki suoritui siitä varsin mainiosti, vaikka hihna haittoikin hieman menoa. Oikeastaan yllättävänkin hyvin, kun oli ensimmäinen testi miten ratasuoritus sujuu ja taisi Liekki ensimmäistä kertaa tehdä ylipäätänsä mitään hihnassa pidempään. Liekki treenaili myös tokojuttuja ja pitkästä aikaa se jopa itse yritti tavoitella noutokapulaa kädestä. Ehkä sekin rupeaisi taas pikkuhiljaa sujumaan.

Tinjalle tehtiin liikkuroituna ohjattu nouto ja kiertohyppynouto. Ohjatussa noudossa oli tarkoitus vahvistaa merkin arvoa palkkaamalla se, ja merkin Tinja tekikin joka kerta hyvin. Sen sijaan oikea puoli oli taas totaallisen hukassa. Kierto ei tietenkään taaskaan mennyt kerrasta oikein, joten kiertoa saatiin myös hinkkailla pitkään.
Perjantaina treenit jatkuivat hallilla. Tinjalle kuvattiin viimeinen video Sporttirakin tokokurssille. Liikkeiksi valittu seuraaminen ja kiertohyppynouto. Kiertoon tehty häiriöharjoitus ei onnistunut heti ensimmäisellä yrityksellä (kapulat valmiina maassa), mutta jouduin pätkäisemään sen pois videolta, että kaikki mahtuu. Seuraaminen oli varsin kiva. Kiertohyppynoudon kierto ei tietenkään onnistunut, vaikka kävin kartion näyttämässä lähempänä ennen liikken aloitusta. :D Tinja teki myös liikkuroituna ohjatun, jossa oli tarkoitus vaan vahvistaa eilen epäonnistunutta oikean puolen nostoa. Ei sekään tietysti onnistunut heti kerralla.


Liekki teki 18.11.2017 Forssan alokas-radan. Liekki oli todella reipas ja iloinen. Suoritus ei ollut ehkä teknisesti kovin taitava varsinkaan seuraamisen osalta, mutta asenne on parantunut viimeisen parin viikon aikana merkittävästi. Ja Liekki kesti tehdä kokonaisen radan palkatta mitään ongelmia, vaikka en kyllä ole koskaan uskonutkaan palkattomuuden olevan Liekille ongelma. Hihna häiritsi aika kovasti Liekkiä.


Isot koirat tekivät  7.10.2017 Kuopion MES-radan. Molemmat pääsivät kunnialla radan läpi. Hilla karkasi melkein putkelle, mutta pysähtyi kuitenkin itse putken eteen. Vähän siis jouduttiin keskustelemaan siivosta putkikäytöksestä. Sekä miten puolenvaihto edessä tehdään, koska sekään ei millään meinaa onnistua, kun tehdään vasemmalta oikealle. Hillalla meni muutenkin taas hieman lujaa. Tinja ei oikeastaan mokannut muuta kuin merkki oli alkuun hukassa ja sitä joutui ohjailemaan useammalla käskyllä merkille. Putken jälkeen tuli myös liikkeisiin haukahteluja. Hilla ei sitten treenannut muuta radan lisäksi kuin seuraamisprojektia, jossa apusilmät taas vahtivat mitä Hilla tekee. Mutta hyvin Hilla edistyy tässäkin. Takajalat jo menee ravissa, mutta etupää tahtoo olla aika keveä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti