torstai 9. marraskuuta 2017

Valmennusrenkaan syysleiri


Viikonloppuna oli rally-tokovalmennusrenkaan syysleiri. Lauantaina meitä oli kouluttamassa Maarit Hellman ja sunnuntaina oli sitten porukan keskinäistä treeniä. Leiriviikonloppu oli varsin antoisa, sillä tuli paljon uutta ajateltavaa.


Lauantaina Maaritin koulutuksessa katsottiin Hillan keulimista. Hilla ei ollut yhtään vieraskorea vaan pomppi ihan normaaliin tapaan ja edisti minkä kerkisi. Maaritin ajatus Hillan keulimisen parantamiseksi oli tiukentaa seuraamisen kriteereitä ja vaatia kunnollista seuraamista. Seuraamista pitkiä pätkiä kylttien kanssa, jopa kaksi-kolme kertaa putkeen ja temppuja saa tehdä vaan sitten kun seuraa hyvin palkkana hyvästä seuraamisesta. Hilla vetäisi heti älyttömät kierrokset yhdestäkin tempusta ja sitä sai rauhoitella pidemmän aikaa, jotta tuli hyvä seuraaminen esille.

Edistämiseen sitten neuvona tehdä koiralle peli seuraamisesta, jossa sen pitää seurata jalkaa. Tätä voi vahvistaa sillä, että seuruuttaa yhden askeleen ja jättää jalat epätasaisesti niin, että koiranpuoleinen jalka on taaempana ja koiran pitäisi jäädä seurattavan jalan kohdalle istumaan.  Vähän kerittiin myös puhua häiriötreeneissä yliyrittämisestä. Maaritin mukaan kaiken sulkeminen pois on normaalia alkuun. Liian vaikeita häiriötreenejä on kuitenkin vältettävä. Paikkikseen voidaan saada lisää virettä ja sitä kautta parempaa häiriön sietoa nostamalla maahanmenon arvoa.


Muuta koulutuksesta mukaan tarttunutta:

 • Jos palkkaa jostain liikkeestä paljon --> vire nousee näissä liikkeissä --> palkanodotus --> ääni
 • Kriteerit eivät ole riittävän tarkkoja, jos koira tekee joka kerta vähän eri tavalla suorituksen
 • Käsiapujen järkevyyttä kannattaa miettiä, koska vaikea saada aina samanlaiseksi. Ainakin valitsee sellaisia käsiapuja, jotka voi toteuttaa joka kerta samanlaisena.
 • Seuraamisen treenaamista paljon ja treeneihin kyltit mukaan häiriöksi. Kylttitehtäviä ei tehdä, jos seuraaminen ei ole kunnossa.
 • Ei palkkaa joka kerta kun koira tekee oikein. Mutta ei myöskään liikaa sosiaalista palkkaa, jotta ei villitse koiraa liikaa.
 • Ratasuoritukset pelkillä sanallisilla käskyillä? --> auttaisi koiraa keskittymään suoritukseen.
 • Keston rakentaminen: välillä vapautus sosiaalisella palkalla ja sen jälkeen jatkaa treeniä.
 • Jos aina treeneissä tekee kisamittaisia ratoja, niin ei välttämättä jaksa kisoissa suorittaa --> pitäisi tehdä 2-3xkisarataa treenitilanteessa.
 • Vireongelmat usein juontuvat siitä, että on palkattu väärässä suhteessa koiran motivaatioon.
 • Koulutuksellisesti paras on kun saa liitettyä oikean vireen heti liikkeeseen eli miettii jo opetusvaiheessa millaisen vireen haluaa liikeeseen.
 • Pennut yleensä aina rauhallisia --> helppo siis saada myöhemmin ylivireiseksi jos virheellisesti lähtee liikaa nostattamaan pentua. Parempi ensin seurata minkälainen pennusta on kehittymässä oikeasti.
 • Häiriötilanteissa odotetaan koiran omaa aktiivisuutta ohjaajaa kohtaan.
 • Epäonnistuminen treeneissä --> liian vaikea harjoitus / aukko koiran osaamisessa
 • Putkeen rauhallisuutta ja keskittymistä hakemalla putken suun lähellä koiralta perusasennon tarjoamista.
 • Liikkeitä myös kylttien välissä --> koira ei opi ennakoimaan.
 • Käytösruudussa pysymiseen tönimisharjoittelut tasaisella paineella. Töniminen ei saa olla koiralle epämielyttävää.
 • Palkka korjauksesta vai ei, kun häiriöitä mukana? - Koiralta ei voi vaatia täydellistä reagoimattomuutta mihinkään. Eikä kaikkia häiriöitä voi harjoitella millään eli aina voi tapahtua jotain yllättävää.
 • Ei liikaa häiriötreenejä, jotta koira ei herkisty häiriöille.
 • Koiran sählätessä laitetaan hetkeksi odottamaan ja laskemaan virettä.
 • Pelkän tarjoamisen kautta opetettuna voi olla vaikea saada juuri sellaista mitä halutaan (harva koira tarjoaa luontaisesti juuri sitä mitä halutaan).Sunnuntaina tehtiin omalla porukalla kolme eri treeniä. Ekassa pisteessä oli putki-merkki/liikkeestä istuminen ja kutsu koiran putken ohi -erottelu. Hilla sujahti ekalla kerralla putkeen merkin sijasta, kun se oli menty radan osana ensin. Hillalle ei toisin tarvinnut kuin kerran näyttää kumpi tehdään eikä sen jälkeen tehnyt virhettä vaikka merkki vaihdettiin toiseen ja merkin paikkaa. Kutsuminen putken ohi meni hyvin. Toisella pisteellä sitten erilaisia häiriöitä. Hillaa sai aika tavalla häiriöidä eikä se viitsinyt juurikaan pahemmin reagoida kuin ehkä vilkaisemalla. Kerran lähti seuraamisessa hieman liikaakin edistämään häiriön takia. Hilla oli kuitenkin koko ajan rento ja hyvän tuulinen.

Mielenkiintoista oli huomata miten Hillalla on ennakko-odotuksia myös rally-tokossa, vaikka ei heti uskoisi, että sellaisia voisi tällaisessa lajissa kehittyä. Niin vaan Hilla meinasi jatkaa yksin matkaa puolenvaihdossa edessä, kun pysähdyinkin. Ja vähän muuallakin oli nähtävissä kaavoihin oppimista ja ennakointia.

Viimeisenä päivän asiana sitten kokeiltiin ruotsalaista mestariluokan rataa, jossa mentiin paljon oikealla, tehtiin juosten kylttitehtäviä sekä muutakin kivaa ja erilaista. Hilla vetäisi aikaimoiset kierrokset ruotsalaisesta radasta, joten pitää oikeasti nyt treenata tuo seuraaminen kuntoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti