sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Hillalle tokon piirimestaruus


Lauantaina ahkeroitiin Raumalla kouluttamassa rally-tokon koulutuspäivällä. Ihan kevyt 17,5 tunnin päivä. Koirat koko päivän kyllästymässä mukana. Sunnuntaina olikin sitten vuorossa tokon piirimestaruuskoe, jonne tavoitteeksi oli päätetty kevyesti, että otetaan Hillan kanssa se piirimestaruus. No niinhän siinä kävi, että Hillasta tuli Keski-Pohjanmaan tokon piirimestari 2017 pistein 274,5p ja jälleen kerran EVL1. Meille ei kyllä ollut oikein todellista vastusta, mutta jos ollaan piirin paras tokokoirakko (ja Hilla taitaa olla tämän alueen ainoa koira, joka kykenee tahkomaan tasaisesti ykköstuloksia) niin sitten ollaan.

Sää oli varsin mielenkiintoinen. Aamulla koepaikalle tullessa oli niin kylmää ja sumuista että piti kaivaa takki esiin ja Tinjan kokeen alkaessa lämmöt nousi hellelukemiin niin, että t-paidassakin meinasi tulla kuuma. Tinja ei oikein jaksanut omaa koettaan hellessä, mikä oli hieman yllättävää, koska Tinja ei yleensä ole ollut erityisen lämpöherkkä koira. Ilmeisesti tälläinen yllättävä lämmin päivä oli Tinjalle hieman liikaa. Tinjalle VOI2 235,5p ja 2./2. Teknisesti Tinja kuitenkin teki paljon oikein, joten siitä ykkösestä ei puutu enää paljoa. Hilla tsemppasi kokeen läpi ihan kivasti vaikka alkoi sekin toisessa erässä jo väsähtää helteen alla. Hilla kuitenkin oli liikkeiden väleissä koko ajan mukana ja avoimena koko ajan minulle. Yleensä kun sille tulee vaikeaa, niin se rupeaa jähmimään liikkeiden väleissä mutta tekee kyllä liikkeet. Tähän pitää olla tyytyväinen.

Molempien koirien yksilöliikkeet olivat kahdessa erässä.

Tinjan VOI
Paikkamakuu 9½
Oli kuulema hieman haistellut alussa.
Ruutu 10
Tämä oli tosi hieno. Ja osasi tulla hyvin seuraamaankin.
Seuraaminen 7½
Tinja ei jaksanut enää tehdä helteessä, joten jätätti. Peruutuskin oli Tinjaksi tosi huono, koska normaalisti Tinjalla on tosi hyvä peruutus.
Tunnari 8
Muuten olisi ollut hyvä, mutta suunnilleen ryömi kapuloille ja takaisin.
Kaukot 8
Liikkui vaihdoissa ja lisäksi pari tuplakäskyä.
Metallihyppynouto 6
Tiputti kapulan kerran palautuksessa mutta muuten Tinja teki ihan riittävän suorituksen omasta mielestä. Tämän enempää ei ole Tinjalta vaadittu.
Luoksetulo 8
Huono stoppi mutta vauhti oli ihan ok.
L-liike 7
S-I. Seisomisessa jäi vinoon. Istumisessa meni tosi hitaasti istumaan ja meinasin jo antaa tuplakäskyn ja ilmeisesti tuomari tulkitsi, että annoin sen jo. Niitä harvoja kokeita kuitenkin, jossa Tinja on periaatteessa istunut yhdellä käskyllä.
Ohjattu 0
Torstain viimeistelytreenien perusteella tiesin, että nollille menee, koska Tinjalla ei ole mitään aavistusta suunnista. Kolmannella käskyllä kävi kapulan hakemassa ihmettelyn jälkeen. Tuomari ihmetteli vielä miksi näin, kun se oli kuitenkin katsonut tiiviisti kun liikkuri vei ensimmäistä kapulaa. Koska se on Tinja ja Tinjalla on kultakalan muisti...
Kokonaisvaikutus 9½
Iloisesti ja sitkeästi teki töitä, vaikka helle verottikin tosi paljon voimia. Toivottavasti seuraavassa tokokokeessa sataa vettä tai on muuten Tinjalle kelvollinen keli (ja tähtien asennot kohdillaan), jotta saataisiin se viimeinen ykkönen. Paljon ei enää puuttuisi, koska kuitenkin tiukalta tuomarilta saatiin näin kiva tulos.


Hillan EVL
Paikkaistuminen 10
Paikkamakuu 9½
Maahanmeno hieman huono, mutta omasta mielestä luoksetulo hyvä. Tuomari kuitenkin saattoi sakottaa silti vauhdista, koska loppupalautteessa mainitsi monessa kohtaa että pitäisi olla enemmän vauhtia.
Kiertohyppynouto 9
Kierto hyvä, samoin pysäytys maahan. Nouto ja hyppy hyvä. Palautuksessa pientä kapulan pyörittelyä.
Seuraaminen 8½
Videolta katsottuna ihan kauhea. Hilla pystyy paljon parempaan. Kulkee aivan liian matalalla kontaktilla ja saisi olla intensiivisempi. Ei kyllä tuntunut niin kauhealta itse kokeessa. Sivuaskeleet huonot. Tuomari mainitsi taas vinoista perusasennoista. Lyhyt peruutus tosi hyvä, mutta pitkässä peruutuksessa taas poikitti ja hyppi. Yhdessä kohdassa en kuullut liikkurin käskytystä ja tiputin hieman koiran matkasta, joten siinä vähän isompaa ongelmaa hetkellisesti.
Tunnari 9
Siisti suoritus, ainoastaan taas pientä kapulan pyörittelyä. Tuomarin mielestä olisi saanut olla enemmän vauhtia.
Ruutu 8
Ajattelin taktikoida, että lähetän sen hieman vinoon vasemmalle, mutta en ollut huomioinut, että lähetys on samaan suuntaan kuin missä oli merkin kierto, joten Hilla lähti suunniteltua enemmän vinoon vasemmalle ja jouduin korjaamaan sen ympyrään. Ruudussa ennakoi pysäytystä, joten jouduin pysäyttämään sen pikkasen aikaisin, että ei näkyisi.  Seuraaminen ei hirveän hyvä.
Kaukot 8
Hilla jätti ensimmäisen istumisen vajaaksi ja ilmeisesti toinenkaan istuminen ei ollut ihan ryhdikäs. Eipä Hilla taaskaan meinannut viitsiä liikuttaa yhtäkään tassua kaukojen aikana. Yksi puolikas tuplakäsky, joka jäi tuomarilta huomaamatta, kun käytin vaan käsimerkkiä uudelleen.
Luoksetulo 8
Seisominen huonohko, maahan tippui ihan ok vaikka sekin saisi olla hieman parempi. Vauhti huono ja lopussa Hillalta ihme jäätyminen ja katselu pusikkoon ennen perusasentoa. Kokeessa toinen koira teki saman, joten siellä ilmeisesti oli jotain koiran mielestä hämmentävää.
Zeta 9
Asennot hyvät, istumiseen pieni huomaamaton käsiapu, koska ei ole istunut taas pitkiin aikoihin varmasti treeneissä. Seuraaminen ei ollut hirveän hyvää.
Ohjattu 8
Ennakoi taas merkillä pysäytystä! Haku oikealle hyvä, mutta kapulan pyöritystä ja puri taas kapulaan kiinni. Käytiin pieni henkinen taisto, mutta irrotti pienen odottelun jälkeen ilman lisäkäskyä. Mielenkiintoista, että on tehnyt tätä vähän joka kokeessa ja juuri ohjatussa.


Hillalle paljon treenattavaa:
- ruudun pysäytyksen ennakointi pois (lelu kauas ruudusta)
- eteenmenoihin varmuutta erilaisten häiriöharjoitusten kautta
- Kaukoihin enemmän ryhtiä
- Seuraamiseen tehotreeniä ja peruutus kuntoon (seuraamisen treenaaminen on vähän jäänyt ja se näkyy...)
- Kapuloiden pyörittely... Millä pois? Tekee vain palautuksissa eikä Hillaa saa siitä kiinni pitotreeneissä.
- Luoksetulon stoppeihin lisää terävyyttä (osaa kyllä) ja vauhdin säilyttäminen
- Jäävä istumiset taas varmoiksi

Kokeen jälkeen oli nähtävissä pellolla lenteleviä shetlantilaisia:Liekki suostui kisapaikalla tekemään iloisesti perusasentoja, seuraamista, maahanmenoa ja pienen pätkän paikallaan oloa. Vielä valoisaan aikaan ja ihmisiä näkemässä! Noutoja se ei suostunut tekemään kovin hyvin (paitsi pitoa), joten niitä pitää taas muistutella mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti