keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Renkaan kevätleiri


Viikonloppuna oli meidän ensimmäinen rally-tokon valmennusrenkaan leiri. Majoituttiin toisen osallistujan kanssa hotellihuoneessa ja tämäkin meni hyvin. Paitsi Tinja ei ollut antanut yöllä malikka-raukan lähteä minnekään omalta paikaltaan. :D

Kuvia leiriltä voi katsella TÄÄLTÄ.

Hotellimajoittujat:
Lauantaina meitä oli kouluttamassa koiratanssiharrastaja ja -tuomari Nadja Böckerman. En itse tiedä mitään koiratanssista, joten oli kouluttajanakin ihan uusi tuttavuus. Jokaiselle oli varattu puoli tuntia omaa treeniaikaa.

Hillan kanssa pyysin neuvoja liian leveäksi levähtäviin pyörähdyksiin, peruutuksen suoruuteen sekä kuumenemisongelmaan esteillä. Pyörähdystä lähdettiin ratkomaan niin, että Hilla laitettiin pyörähtämään ja heti kun nokka oli kääntynyt pyörähdykseen, niin pyydettiin Hilla tulemaan jalkojen välistä leluun. Vaikutti ihan tiivistävän pyörähdyksiä. Peruutukseen puolestaan neuvoksi, että merkkaisi peruutuksen aloituksen jollain sanalla tai esim suhahduksella, jolloin koira tietää, että peruutus on tulossa. Suoruutta voi korostaa pysäyttämällä koira seisomaan peruutuksen jälkeen (ei myöskään hae niin voimakkaasti istuvaan asentoon). Opettamalla koira seuraamaan väärinpäin eli koiran ja ohjaajan nokka ovat eri suuntiin, niin voidaan paremmin tarkkailla koiran suoruutta ja palkata siitä. Kontaktin pito vetää helposti koiran peruutuksessa vinoon.

Hillalle tuli treenin aikana selväksi, että myös sivuaskelissa olisi paljon parannettavan varaa ja varsinkin oikealla seuraten Hilla ei kyennyt olemaan suora kun teki useampaa sivuaskelta peräkkäin. Esteen osalta kokeilemisen arvoinen voisi olla kosketusalusta esteen takana, jolloin koira ei voi läväyttää hyppyä pitkäksi, jota Hillakin tekee. Hilla teki Nadjan mielestä oikein kivassa vireessä, joten muuhun ylikuumenemisongelmaan ei päästy puuttumaan.

Takana Hillan puoliveli.

Muitten treeneistä poimittuja uusia ja vanhoja juttuja:
- Eri tasoiset palkat eritasoisille suorituksille (minulla pelkät kehut ok suorituksiin ja hyviin muuta)
- Kaavojen rikkominen, jotta koira saisi kuuntelemaan paremmin
- Yleisöstä häiriintyvälle koiralle helppo temppu (tässä tapauksessa kosketusalusta), joka vietiin pikku hiljaa lähemmäksi yleisöä.
- Laatikolla tai kosketusalustalla pyörimällä edessä seisomaan opettaminen: ohjaaja liikkuu kovempaa ja koira korjaa seisomisasennon suoraan, josta palkkaus
- Esteistä kuumenevalle koiralle agilityryhmän sekaan tai jälkeen treenaamaan rally-tokoa ja malttia
- Nenäkosketus peruutuksen opetuksen apuna: koira tekee nenäkosketuksen ja kättä “työnnetään” jolloin koira peruuttaa.
- Häiriöherkälle koiralle sellaisten temppujen opettaminen ja käyttö, joissa pitää oikeasti keskittyä, esim. yhden jalan ylhäällä pitäminen
- omaa hengityksen rytmiä voi käyttää koiran skarppaamiseen
- ohjaajasta poispäin peruuttamisen opettamiseen kujan käyttö, jonka läpi koira peruuttaa (tätä onkin tehty)
- huonon mielentilan muuttamiseen voi käyttää mielekkäitä temppuja, esimerkiksi jos lähtöihin tuleminen on vaikeaa, niin voi temputtaa ennen lähtö-kylttiä.
- Koira peruuttaa ohjaajan ympäri -tempun opettaminen: ensin opetettaan loppukaari eli koira on ohjaajan sivulla väärinpäin ja namilla työnnetään koira peruuttaen ohjaajan edestä ohjaajan toiselle sivulle.
- Koira peruuttaa ohjaajan jalkojen läpi -tempun opettaminen: voidaan hyödyntää luopumista: koira väistää nyrkissä olevaa käyttä ja samalla peruuttaa jalkojen välistä.


Nadja oli oikein mukava kouluttaja ja eniten tykkäsin hänen koulutuksessaan siitä, että hän käytti monenlaisia temppuja ongelmien ratkaisuun, joita ei olisi itselleni koskaan edes mieleen, että näinkin voi tehdä. Eri harrastuslajien kouluttajien koulutuksissa käyminen on rikkaus ja avartaa näkemystä, kumpa kaikki sen tajuaisivat.


Sunnuntaina treenattiin omalla porukalla. Päivä aloitettiin minun suunnittelemalla kehään tulo -treenillä, jossa ensin kuljettin seisovien ihmisten kujasta, sitten istuvien ihmisten kujasta ja viimeiseksi lisättiin häiriöitä (leluja ja namirasia) lähtöaikon ja ensimmäisten kylttien läheisyyteen. Hilla ei malttanut ihan heti keskittyä vaan meinasi haksahtaa tuttuun ihmiseen (kun halusi rapsuteltavaksi). Petrasi kyllä sitten, mutta pitkään näkymättömissä ollut jalkapallo lähtö-kyltillä oli aika kova paikka Hillalle. Kirjoittelen Sporttirakin puolelle sitten enemmän ajatuksia lähdöistä.

Toisena asiana tehtiin pitkähköä ja vaikeaa rally-tokorataa. Hilla meni päivän viimeisenä ja oli odottanut kentän laidassa pelkkä hihna roikkumassa perässä (pysyi kiltisti paikallaan). Hilla olikin sitten enemmän kuin vähän lennokkaalla tuulella omalla vuorollaan ja meinasi joka välissä lähteä lentoon. Nolointa ehkä oli, että Hilla(!) haksahti houkutukseen (tai oikeastaan siltä petti keskittyminen ihan lopullisesti). Väänsin radan heti perään uudestaan läpi ja meni jo hieman paremmin. Ainakin pysyi suunnilleen sivulla. Positiivista oli, että sekä putki että hypyt meni kohtuullisen rauhallisesti ja tottelevaisesti. Eli ennen SM-kisoja saadaan miettiä Hillan mielentilan tasoittamista. Ja opetella itse kääntymään.Liekkikin kävi molempina päivinä hallissa tekemässä pikkujuttuja ja oli oikein reipas. Söi ja leikki myös reippaasti kasvattajansa kanssa eikä haitannut, vaikka itse häivyin välillä paikalta.

Kotona väsytti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti