torstai 8. joulukuuta 2016

Kauan kaivattu nolla


Tinja oli nuollut takatassun anturan auki tiistai-keskiiikkovälisenä yönä ja nyt se näköjään on hieman alkanut märkimään. Tinja onkin joutunut pitämään tossuja jalassa myös sisällä. Ainoastaan hallissa treenatessa Tinja on päässyt tossusta eroon. Muuten vamma ei näytä Tinjaa vaivaavan paitsi tossuista haluaisi kovasti eroon.


Sunnuntaina Hilla kävi juoksemassa kolme agilityrataa. Tuloksilla ei taaskaan juhlittu. Kisapäivään saatiin lisää jännitystä sillä, että auton renkaaseen oli joutunut ruuvi ja ilmat olivat hävinneet renkaasta. Kerkisin juuri ja juuri ensimmäisen radan tutustumiseen kiitos nopean hinauspalvelun auton renkaan paukkauksen.

A-agilityrata 10vp


14. esteen numero on piirroksessa väärällä puolella estettä. Itse en ollut yhtään radalla kartalla ja puolet ohjaussuunnitelmista unohtui tehdä. Hilla päätti kuitenkin olla kerrankin kiltti ja korjasi mun virheitä asenteella ”teet ihan totaallisen väärin, mutta tajuan mitä tarkoitat”. Yksi rima tipahti muistaakseni 6. esteen takaakierrossa (Hilla todennäköisesti reagoi mun nopeaan erkanemiseen hätiköimällä hypyllä) ja toinen virhe sitten yllättäen siitä, että Hilla tuli muurin ohi(!). :O Hilla tulee äärimmäisen harvoin esteiden ohi. Hilla teki minusta kontaktit tällä radalla. Pujottelun haki hyvin takaaleikkauksella.

B-agiltyrata HYL


Tämä rata meni itse asiassa hyvin 19. esteelle saakka, jossa Hilla vaan juoksi mun ohi suoraan putkelle ennen kuin kerkisin ohjata edeltävää estettä. Pujottelun edeltävän esteen otin pakkovalssilla ja pyöräytin Hillan pitempää reittiä esteen yli, mutta toimi Hillalle tosi hyvin. Muut taisivat pyöräyttää toista kautta, mutta Hilla ei oikein käänny. Arvostelulomakkeeseen oli merkitty vitonen ennen hyllyä, joten ilmeisesti Hilla oli loikannut jonkin kontaktin yli?

C-hyppäri HYL


3. esteen rima tuli alas. Ehkä hieman huonosti ajoitettu vastakäännös. Hilla ei malttanut mennä pujottelua loppuun ja kävi hyppimässä sitten pari ylimääräistä hyppyä. Suorasta putkesta kääntyi kuitenkin hyvin putkijarrulla ja takaaleikkauksella oikealle esteelle. Valssikohdat meni tosi sujuvasti. 17. esteen jälkeen toisin taas kerkisi singahtaa ylimääräisen muurin yli.


Tiistaina oli seuran omat agilityradat ja siellä sitten kaksi rataa. Hilla sai vihdoin nolla ja vielä hyppäriltä, aika tasan 5 kk edellisestä nollasta. Tämä nollatekotahti alkaa olla aika huima. Hyllyprosentti sentään on ihan huippulukemissa. Ehkä onni, että nolla tuli, sillä ensimmäinen rata oli niin huono, että meinasin jo lähteä kotiin ja olla koskaan enää kisaamatta agilityssä.

A-agiltiyrata HYL


Todella huono ja kaaottinen rata. Hilla juoksi 3. esteeltä suoraan putkeen vilkaisemmatta edes minuun. Ajattelin, että uskaltaisin ottaa päällejuoksulla 4. esteen kun Hilla on viime aikoina ollut kiltisti ja tullut ohjauksiin, mutta ei sitten malttanutkaan. Hilla kääntyi 10. esteen vastakäännöksellä väärään suuntaan ja kaatoi koko 13. esteen kun ei osattu päättää kummalta puolelta hypättäisiin este. Pujottelussa ajattelin kokeilla, että osaisiko mennä loppuun asti yksin, jos jään odottamaan seuraavan esteen taakse. Ei malttanut, joten hieman piti auttaa. Hilla tuntui taas ihan possulta eikä kuunnellut ohjauksia.

B-hyppäri 0


Ei mikään hieno nolla mutta nolla kuitenkin. Olin ihan jokaisessa ohjauksessa myöhässä ja Hillan käännökset levähtivät tosi pahasti. Myöhästyin jo pituuden jälkeisestä valssista, vaikka olin itse seisomassa putken puolessa välissä ennen kuin Hilla sai luvan lähteä lähdöstä. Hilla vaan tuli ihan älyttömän kovaa ja aliarvioin aika pahasti sen vauhdin. 5. esteen edessä sitten pyörittiin pitkään ja pyöräytin lopulta Hillan esteen edessä ympäri. Kiltti oli tuomari, kun ei antanut tästä kieltoa. Kovaa kuitenkin Hilla oli mennyt, kun päästiin silti ihan hyvin ihanneaikaan. Tällä radalla olisi ollut kiva kohta kokeilla todella jyrkkää takaaleikkausta pujotteluun, mutta en ihan uskaltanut.


Keskiviikkona käytiin hallissa. Treenit jäivät aika lyhyeksi, kun tokokenttä oli varattu ja jouduttiin agilitykentällä tekemään. Molemmille koirille treenit käsittivät lähinnä kiertohyppynoudon hinkkaamista. Tinja kerkisi myös harjoitella seinään koskemista. Fiksusti vielä agilityä tekevien koirien suuntaan, joten Tinja sitten äänteli ihan reippaasti.

Kiertohyppynouto tehtiin agilityesteillä ja hyvin kapealla kujalla. Tinja teki tosi hyvin siitä huolimatta kierron. Tajusin myös, että kiertohyppynoudossa saa pysäytyksiin käyttää myös käsimerkkiä. Sillä saadaan tarvittava terävyys Tinjalle pysäytyksiin. Hillallahan ei ole käytössä käsimerkki kuin istumiseen. Kapuloiden nouto oli Tinjalta unohtunut, kun ollaan vaan pelkkää kiertämistä vahvistettu niin paljon. Pitäisi sitäkin muistaa vielä erikseen tehdä. Hilla selviytyi yllättävän hyvin kapeasta agilityestekujasta. Hillalle taisi muistaakseni pari kertaa sanomaan kyttäämisestä. Eniten toistoja vaati kierrossa vauhdin ylläpitäminen takaisinpäin, jos oli välissä pysäyttänyt.


Torstaina käytiin sitten pitempi tokotreeni pitämässä hallissa. Molemmilla koirilla oli ”kaikki onnistuu” –päivä. Hilla aloitti ohjatun noudon treenaamisella ja yllätti miten rennosti osasi olla. Ei lentänyt kertaakaan nokalleen vaan muisti tehdä nenäkosketukset ja oli kuulolla. Matalan merkinkin kiersi siivosti. Pääsi jopa pari kertaa noutamaan, kun osasi olla niin kiltisti (kaukot matkalla, että ei pyörittele kapulaa). Ruudulle taas muutama lähetys ruudun yli lelulle. Ensimmäinen toisto eteenlähetyksen kanssa. Oli tosi vaikea, kun Hilla joutui juoksemaan kapularivin vierestä ja ruudun takana lelu valmiina. Hienosti meni tämäkin ja Hilla lähti täysin suoraan. Hieman vauhti oli hidas varsinkin seinän lähestyessä, mutta nyt kun ensin vaan etenisi suoraan.

Muuten Hillan kanssa jumppailtiin kaukoja. Kurre ei ihan vielä onnistu täydellisesti ensimmäisellä vaihdolla. Vielä hieman tulee liikettä S-I –vaihdossa yhden tassun verran. Vaihdoissa kuitenkin alkaa olla nopeutta enkä huomannut vajaita asentoja. Pieni jääväerottelutreeni Hillalle myös. Pitää muistaa paremmin palkkailla taakse, sillä istumiset hidastuivat merkittävästi, kun päästin Hillan seuraamaan kutsumalla. Peruutusta oikealla puolella katseltiin myös ja sivuaskelta oikealla seuraten ilman välipysähdyksiä.


Tinja teki myös ohjattua ja ruutua. Merkin teki joka kerta varmasti ja hienosti osasi hienosti suunnat heti peräkkäin eri suuntiin tehtynä. Ruutua oli alun perin tarkoitus tehdä alustan kanssa, mutta oli niin hyvä erottelutreenikohta, että tehtiin ilman. Hienosti osasi mennä ihan ruudun perälle ja odottaa maahan-käskyä. Toisella kerralla ei sitten enää ihan malttanut juosta ihan taakse, joten se alusta olisi ollut ihan hyvä. Ohjattu sujui vielä hyvin ruudun teon jälkeekin. Tässä treenipätkässä tuli pari todella selkeää kohtaa, missä selkeästi Tinja ajatteli mitä pitäisi tehdä (ohjattu/ruutu-erottelu noutoon päin ja valinta keski- ja sivukapulan välillä). Näihin olen todella tyytyväinen. Hieman ollaan päästy tässä kuuntelu-asiassa eteenpäin.

Muuten Tinjakin teki kaukojumppaa. Vahvistettiin lähinnä vaan S-M vaihtoa, jossa Tinja on ruvennut hieman tulemaan eteen. Tinjakin sai tehdä jääväerottelua. Muutamia mokia tuli. Tinja selkeästi kuuntelee todella paljon äänenpainoa asentoa valitessa. Tinja harjoitteli myös eteen seisomaan tulemista. Vasemmalta puolelta onnistuu jo aika hyvin, mutta oikea on vielä ihan alkutekijöissään.

Videolla Hillan juoksua ruudun yli. Näissä toistoissa vielä pieni hidastus ennen lelua, mutta sellainen 1,5-2 askelta sopii (1,5 lähempänä totuutta) 3 metrin halkaisijaltaan olevalle ruudun matkalle... Miksiköhän Hillalla on hieman vaikeuksia pitää vauhtia yllä lyhyillä matkoilla.


Näitä kuvia on vähän kertynyt:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti