keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Treenit ylös ja kisat

Pitää varmaan välillä laittaa blogikin ajan tasalle. Koirien kanssa on ruvettu taas treenailemaan tokoa. Toisin voisin jättää tokon taas tauolle, kun siinä on näköjään vaikka kuinka paljon korjattavaa eikä jaksaisi. Olen viime aikoina herännyt siihen tosiasiaan, että Hilla on noin 15cm:ä liian edessä perusasennossa, joka aiheuttaa seuraamiseen edistämistä ja kiertymistä. Voisi aloitella toisin noiden liikkeiden korjaamisen jostain helpommasta.

SM-kisoista tuli taas osteltua...


Viime viikon maanantaina, tämän viikon maanantaina ja tiistaina sekä Tinja myös viime viikon torstaina ollaan käyty treenaamassa itsenäisesti tokoa joka seuran kentällä tai sitten lähikentällä. Paljon ollaan tehty rallytokoexpossa opittuja juttuja (joista sitten enemmän erillisessä postauksessa). Näiden seurauksena olen todennut, että häpeäpilkku Tinja ei osaa tulla sanallisella käskyllä sivulle. Eli siinä riittääkin meille vähäksi aikaa puuhaa, samoin kun kontaktin pidon treenaamisessa ja namikäteen reagoimattomuudessa. Hilla onneksi osaa tulla sivulle käskystä, joten se saa sitten treenailla ihan muuta.

Tinjan kanssa on kuitenkin keritty tehdä parina päivänä kiertohyppynoutoa, joka on mennyt joka kerta tosi hyvin. Seuraavaksi Tinjan kanssa pitäisi ruveta harjoittelemaan liikkurointia sekä opettaa se nostamaan kapulat ilman, että se kääntyy kapulan ”taakse” sekä hioa aika paljon pysähtymisiä. Tinja on aika huvittava, sillä sen pitää aina juosta siksakia kiertokartiolle. Ohjatun suunnat on toiminut hyvin ja samoin Tinja on osannut juosta hyvin ruudussa oikealle paikalle. Jäävätkin näyttävät taas erottuvan hyvin, kun tehtiin välissä rennompi jääväerotteluharjoitus mitä on tehty Hillankin kanssa, eli Tinja on saanut kävellä vapaasti mukana ja sille on sanottu vaan satunnaisesti joku jäävä ja palkattu oikeista asennoista. Metalli sen sijaan ei tunnu taaskaan toimivan lainkaan.

Toinen asia mihin olen Tinjan kanssa nyt kiinnittänyt huomiota, on se, että se ei hirveän hyvin erota käskyjä, jos ne ei ole tietyssä kontekstissa eli esim. takaisin merkille korjaaminen tai merkin/ruudun erottelu toisistaan on tosi hankalaa Tinjalle, jos sen lähettää jotenkin poikkeavasti. Tinja selkeästi kaipaisi vähän haastavampia erottelutreenejä.

Hillan kanssa ollaan tehty paljon kiertohyppynoutoa ja siinä lähinnä oikeastaan kiertoa. Mulla on ollut nyt joka kerta apuna siivekkeet kiertokartion sivuilla varsin kapeana kujana. Yhtään ei kuitenkaan vielä pysty leventämään, koska Hilla rupeaa heti laajentamaan kaarrostaan. Muuten liike näyttäisi toimivan hyvin. Ainoastaan pitäisi lähteä työstämään oikean puolen hyppyä, että selän takaa kiertäminen ei ole ok. Ohessa on myös tehty paljon työstöä myös liikkeiden väleille ja maltille. Nenäkosketusta olen nyt aika järjestelmällisesti käyttänyt lähes aina kaikissa vauhtiliikkeissä. Edelleen Hilla tahtoo välillä keulia (varsinkin jos, on liikkuri), mutta selkeästi jo alkaa paremmin miettiä, että ehkä ei aina voi vaan ampua suoraan eteen. Liikkeiden väleissä kontakti pysyy varsin kivasti, mutta selkeästi vielä ei ole täysin ajatukset irronneet kyttäyskohteista, joten seuraamista väleissä joudutaan vielä hiomaan. Ihan vähän (mutta todella vähän!) ollaan työstetty myös kurrea, joka alkaa itse asiassa jo toimia noin 5 metrin päästä.

Kiertokartioitakaan ei näköjään voi olla liikaa.


Keskiviikkona ja tämän viikon maanantaina ollaan tehty jotain ihan ennen näkemätöntä ja treenattiin agilityä! Keskiviikkona tein jopa netistä nappaamani radan, joka osoittautui ennakkoa kivemmaksi treenikohteeksi.

 
keskiviikon harjoitus
Hillan kanssa tehtiin rata ensin lyhyissä pätkissä, koska se oli meille varsin haastava. Toimiakseen rata vaati todella hyvää irtoamista koiralta, mikä toisin ei ollut Hillan kanssa mikään ongelma. Pujottelun Hilla haki joka kerta yllättävän hienosti jopa hyvin kaukaa. Samoin keinu meni joka kerta reippaasti. Vaikeimmat kohdat olivat 8. ja 15. esteen takaakierrot, jotka vaativat eniten suunnittelua omassa ehtimisessä. Tehtiin kuitenkin Hillan kanssa rata loppuun kokonaan läpi puhtaasti. Tinjakin sai juosta pari hupikierrosta samalla radalla rimat maassa. Tinjan kanssa rata ei toisin ollut kovin sujuva, sillä Tinja ei oikein irtoa. 13. esteelle vastakäännös oli Tinjalle liikaa, sillä kääntyi vastakäännöksellä niin hyvin, että tuli putken ohi.

Maanantaina Hilla pelkästään teki kisojen korjaussarjaa. Tärkeimpänä teemana oli puomin kontakti ja siinä maltti mennä ihan loppuun saakka, vaikka käännyttäisiinkin tiukasti takaisinpäin puomilta. Alkuun Hilla yritti oikoa puomin alastulolla, mutta aika pian korjasi juoksunsa loppuun saakka. Hillan kanssa kerittiin treenata myös takaakiertoihin kaukaa lähettämistä sekä hieman putkijarrua kahden putken välillä. Pari kertaa kokeiltiin myös pujotteluun todella jyrkkää takaaleikkausta, joka kuitenkin yhden epäonnistuneen toiston jälkeen toimi todella kivasti.

Hillan uusi lelu. Halvempi kuin ke-hu lelut.
Viime viikon torstaina oli Hillan ensimmäinen EVL-tokokurssin kerta. Mihinkään muuhun ohjattuun koulutukseen ei ollakaan täksi syksyksi ilmoittauduttu. Ensimmäisellä kerralla tehtiin tunnaria ja kiertohyppynoutoa. Lisäksi itsenäisesti parin kanssa liikesiirtymisiä, joissa toisin Hillan kanssa keskityttiin kontaktin pitoon seuraamisen pysäytyksissä häiriköitynä. Tunnari meni varsin kivasti Hillalta paitsi että keuli ihan kunnolla liikkurin käskyillä eikä olisi malttanut tehdä nenäkosketusta. Muuten teki todella hienosti, vaikka voisi olla edelleen hieman reippaampi palautuksissa. Hillalle tehtiin yksi tunnari ihan sen nokan eteen ja se oli hirveän hämmentynyt, kun ei voinutkaan vaan rynniä eteenpäin. Näitä pitääkin tehdä enemmän.

Kierrossa oli edelleen siivekkeet apuna. Meni varsin kivasti tämäkin, vaikka tässäkin Hilla yritti pari kertaa lähteä keulimaan, mutta alkoi jo paremmin myös odottaa nenäkosketusta. Vähän Hilla lähti reagoimaan häiriöönkin, sillä pysähtyi kerran kartion taakse kun kouluttaja käveli sivussa kohti. Pysäytys pitäisi kuulemma tulla aika tarkalleen siihen parin metrin päähän kartiosta. En ole sitä aikaisemmin tiennyt, joten olen päästänyt koirat tulemaan aika pitkälle. Aika lyhyt matka loppujen lopuksi, kun kouluttaja seisoi sivussa kahden metrin merkkinä.Sunnuntaina oltiin Hillan kanssa pitkästä aikaa agilitykisoissa. Ei mennyt kovinkaan hyvin eikä edes johtunut siitä, että radat olivat meille varsin haastavat. Ei vaan löytynyt jostain syystä oikeaa tuntumaa Hillaan, vaikka poikkeuksellisesti ollaan jopa käyty treenaamassa. Hilla tuntui ajoittain tosi herkältä, mutta suurimman osan ajasta se taas sinkoili (tai yritti) omavalintaista rataa katsomatta mitä ohjasin. Jotenkin tuli nyt kisoissa selväksi, että Hilla ei tykkää sitten yhtään tulla lähelle radalla vaan mieluiten pysyttelee muutaman metrin etäisyydellä. Oma ohjaus toisin oli myös poikkeuksellisen löysää ja kisaaminen meni enemmän treenaamisen puolelle.

A-agilityrata HYL

Ensimmäisellä radalla hyllytettiin jo putken ja A:n erottelulle, kun Hilla lähti putken sijaan A:lle. Varmaan vaikutti aika paljon se, että kerrattiin A:n kontaktit ennen rataa. 12. ja 13. esteen välissä Hilla reagoi yllättävän herkästi valssiin ja tuli esteiden välistä. Puomilla ei ihan malttanut mennä loppuun saakka, mutta osui kuitenkin kontaktipinnalle. Keinu oli todella hidas, mutta siirtelee silmäjumejaan vaan siihenkin. Loppusuoran eteenmeno oli hieno. Ne Hilla osaa.

B-agilityrata HYL

Tämä rata mentiin puhtaasti 11. esteelle saakka, jossa itse ohjasin vaan liian löysästi enkä ottanut kunnolla Hillaa haltuun, joten Hilla tuli esteen väärin päin. Sitä ennen se oli kuitenkin jo yrittänyt mennä putken väärään päähän, mutta onnistuin vielä kieltämään. Puomilla jäi nyt todella ylös. 15. esteellä kääntyi ihan kivasti takaaleikkauksella. 20. esteen takaakiertoa ei olisi millään malttanut tehdä ja vasta kolmannella onnistui.

C-hyppäri HYL

Tälle radalle olin ajatellut tsempata mutta latistuin jo rataan tutustumisessa, kun siellä oli meille ihan mahdoton kohta, jossa tiesin Hillan heittäytyvän tuhmaksi. 3. esteeltä 4. esteelle päästiin ihme kyllä ilman ylimääräisiä hyppyjä, mutta jostain syystä Hilla syöksyi suoraan putkeen hyppäämättä 5. estettä. En ymmärrä mitä tässä edes tapahtui, koska putkelle oli aika pitkä matka. 7. esteellä Hilla kävi hyppäämässä myös takana olleen hypyn vastakäännöksestä huolimatta. Vähän arvelinkin, että se ei kyllä vastakäännökseen tule, kun takana on este niin tyrkyllä, mutta ilmankaan se ei olisi varmasti kääntynyt. Pujotteluun takaaleikkaus toimi todella hyvin. Hilla ei malttanut mennä millään 12. estettä (löysä ohjaus). En oikein tiedä mihin se tähtäsi, kun ei tuntunut olevan menossa seuraavallekaan esteelle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti