maanantai 22. elokuuta 2016

Tokon loppu

Minun on tehnyt jo pitkään mieli avautua aiheesta Hilla, toko ja varsinkin siinä kisaamisesta. Se on aina jäänyt, kun kiireiden takia on vaan yrittänyt pitää edes treenipäiväkirjan ajan tasalla ja välillä on tullut sitten hieman niitä parempia ajanjaksoja, jolloin on pystynyt ohittamaan sen pienen äänen takaraivossa, joka kysyy onko tässä enää mitään järkeä. Nyt on syy ja aikaa kirjoittaa tästä aiheesta.

Joulun tienoilla kisaaminen Hillan kanssa muuttui yhä vaikeammaksi. Jokaisen kisan kohdalla vehkailin ilmoittamisen kanssa ilmoittaako Hillaa vai ei. Edes SM-kisat eivät olleet poikkeus. Joka kisa-aamu mietin jaksanko tänä aamuna raahautua kisapaikalle vai en. Tokossa kisaaminen ei ole enää pitkään aikaa ollut hauskaa.

Joulukuun karsintakokeista tulin itkien kotiin ja itkin vielä seuraavan päivän tokovalmennuksessa, että taas Hilla sai kommenteiksi hidasta. Ei kuulemma ollut näyttänyt hitaalta ja kotona laskin arvostelulomakkaasta kuinka monta kertaa hidas toistui eri synonyymeineen. Se toistui aika monta kertaa… Hidas-sanasta on muodostunut sellainen kirosana, että sillä saa tehokkaasti koko mun koesuorituksen romutettua. Kun sen kuule heti paikallaanoloissa, niin sen jälkeen miettii että kuinkahan monta kertaa sen joutuu kuulemaan yksilöliikkeissä ja on jo valmis lähtemään jo kotiin. Toisten koirien suoritusten katsominen on tuskallista, kun virheistä huolimatta saavat kymppiä-ysiä. Oma koirasi saa vain seiskan samalla virheellä ja mietit mitä niissä toisissa koirissa on erilaista mitä omalta koiraltasi puuttuu. Ei ole kovin kannustavaa, kun olet nähnyt miten oma koirasi on antanut kaikkensa ja tehnyt parhaansa, mutta se silti saa vain kasin.

Tinjan on aina voinut kuitata sillä, että se on vain vaikea ja siltä nyt ei voikaan odottaa yhtään mitään. (Tätä kun toistaa tarpeeksi usein, niin siihen jaksaa uskoa vielä parinkymmenen epäonnistuneen kokeen jälkeen.) Mutta miten sitten Hilla? Se ei ole kuitenkaan ole täysin toivoton. Miksi Hillan kanssa ei voi riittää, että se tekee omalla rauhallisella persoonallaan liikkeet ja yrittää parhaansa? Hilla kuitenkin tykkää tehdä, vaikka sekin on nyt kokenut aika suuria kolauksia, kun en enää itse kestä yhtään virheitä. Tokosta on tullut vain matikkaa, jossa mietit, että jos yksikin liike nollaantuu tai yksikin zetan asento menee väärin, niin ykköstulos oli siinä, kun X liikkeestä et kuitenkaan tule saamaan hyvää arvosanaa vaikka Hilla tekisi minkälaisia akrobaattisia temppuja. Eipä sillä, että Tinjakaan aina saa kymppiä silloin kun sen ansaitsisi, mutta selkeästi sitä arvostellaan huomattavasti lempeämmin, kun se on muuten täysin urpo, eikä sekään ole ihan kivaa.

Sunnuntain piirimestaruudet oli se viimeinen korsi, joka katkaisi kamelin selän. Paha olo koko kisasta alkoi jo siitä, kun luit edellisiltana tuomarimuutoksesta ja mietit vaan, että et olisi ilmoittanut kumpaakaan koiraa kisaamaan, koska sieltä ei tule kuitenkaan mitään hyvää sanottavaa etkä jaksaisi kuunnella enää yhtään mikä kaikki on koirissasi pielessä. Tuomarilinjassa ei sinällään ollut mitään vikaa ja molemmat saivat ne pisteet mitä ansaitsivat. Mutta se melkein vuoden mittainen paha olo, jota olen tuntenut koko lajia kohtaan vaan pääsi purkautumaan tässä kokeessa. Hillan suurin synti taita olla, että se ei vaan anna tarpeeksi ”taiteellista” vaikutelmaa tähän lajiin.

Nyt jää Hillan tokokisaaminen pois määrittämättömän pitkäksi aikaa pois. Karsintakokeisiin en ensi vuonna osallistu. Ja Tinjankin kohtalo on vielä hieman avoin. Ehkä tulevaisuudessa palaan takaisin kisaamaan, jos tuntuu siltä, että pystyn Hillan kanssa menemään enää kisakentille. Tokon treenaamista en vielä toistaiseksi ajatellut lopettaa, mutta se vaihtaa vaan vähän suuntaansa. Yhteen kisaan vielä kerkisin ilmoittaa koirat, joten sen saavat vielä käydä, mutta en enää treenaa kisoja varten.

Sunnuntain piirimestaruudet.
Hillan kokeessä yksilöliikkeet kaikki yhteen putkeen ja paikkis vaan erikseen eri kehässä. Tinjalla sama homma. Kaikki liikkeet normaalijärjestyksessä.

Hilla EVL- 174p
Paikkaistuminen 10
Paikkamakuu 8½
”Hidas” ja vino maahanmeno. ”Hidas” luoksetulo.
Seuraaminen 7
Perussiisti hyvä seuraaminen Hillalta. Oli aika vino peruutuksissa. Tällä arvosanalla oli Hillan seuraamisessa paljon muutakin vikaa, mutta en tiedä mitä.
Zeta 6
Meni istumisessa maahan, mutta seurasikin huonosti, joten ei ihme. Seisominen ja maahanmeno ok.
Luoksetulo 7
Ihan normi luoksetulo Hillalta. Seisominen olisi voinut olla terävämpi, mutta maahan tipahti hyvin. Perusasentoon tulo hieman hidas.
Ruutu 0
Vino eteenmeno ja jäi minusta reunan päälle, mutta oli kuulemma ollut ulkona. Ruutu ok, seisomaan olisi voinut pysähtyä paremmin.
Ohjattu 5
Ok merkki, olisi voinut pysähtyä terävemmin. Hyvä haku vasemmalle. Pyöritti kapulaa aika paljon. Puri kapulaan kiinni luovutuksessa, mutta sitä on nyt vahvistettukin.
Kiertohyppynoto 0
Kiersi viereissä olleen zetan merkin. Meni kyllä nätisti esteiden välistä ja teki hyvän kierron.
Tunnari 9
Nosti heti oikean kohdalla.
Kaukot 7
Hilla ei uskaltanut mennä enää kunnolla maahan, joten ei noussut ekalla istu-käskyllä. Muuten vaihdot ok.

Tinja VOI3 219,5p, sijoitus 3./9.
Paikkamakuu 7½
Nousi pienellä viiveellä perusasentoon. En tiedä mitä muuta tehnyt.
Seuraaminen 5½
Kulki puolen metrin päässä perässä ahdistuneena. Pysyi melkein juoksuosuuksilla mukana, joten niiden treenaaminen on auttanut.
Zeta 6
Ei uskaltanut vieläkään seurata. Seisominen ok. Istumisessa meni maahan.
Luoksetulo 5
Valui useamman metrin stopissa ja tarvitsi toisen käskyn luoksetuloon, kun kisaaminen on niin ahdistavaa.
Ruutu 7½
Ruutuunkin meneminen oli myös todella ahdistavaa, joten piti kääntyä puolessa välissä takaisin päin. Toisella käskyllä meni hyvin ruudun keskelle.
Ohjattu 9
Melkein seurasi. Huono seisominen. Vasemman puolen haki hyvin.
Tunnari 8½
Kävi kapulat kahteen kertaan läpi ennen kuin löysi omansa. Huono ote kapulasta.
Kaukot 7½
Yksi tuplakäsky s-m. Teki loppuun hienon S-I-M vaihdot.
Metallihyppynouto 5
Nouti, vaikka mietti aika pitkään viitsiikö. Ei tarvinnut edes lisäkäskyjä.
Kokonaisvaikutus 7

Tinja tekee näköjään uudenlaista Suomen ennätystä: tämä oli jo 23. voittajan koe ja Tinjalla on vasta yksi ykköstulos voittajasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti