keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Agilityä


Näköjään on laji meillä vaihtunut agilitypainotteiseksi, kun ei olla muuta viime aikoina treenattu. Ei me oikeastaan sitä agilityäkään olla treenattu, mutta kisoissa käyty. Tinja ilmoitettiin hetken mielijohteesta torstaiksi agilitykisoihin. Tinja on oikeasti jo niistä hommista eläkkeellä eikä sen kanssa olla treenattu pitkiin aikoihin kunnolla. Tiistaina käytiin kuitenkin muistuttelemassa Tinjan kanssa mitä agility on eikä mikään ollut muuttunut. Edelleen Tinja häipyy sinne minne sattuu sillä hetkellä eniten huvittamaan eikä pujottelun aloitukset ole varmoja. Vähän tuntui myös asioita unohtuneen. Mutta Tinjalla oli hirmu kivaa.


Torstaina ensimmäinen agilitykisapäivä, jonne myös Tinja osallistui. Radat eivät olleet kovin helppoja tällä kertaa.

A-agilityrata Tinja 10vp ja Hilla 5vp


Heti ekalla radalla vaikea pujottelukulma. Käytiin Tinjan kanssa lämmittelyalueella etukäteen harjoittelemassa eikä meinannut alkuun tulla mitään. Kisatilanteessa meni sitten täydellisesti. :D Tinjan kanssa vähän huijattiin ja tehtiin pujotteluun lähetys aika voimakkaalla pakkovalssilla. Tinja pujotteli hyvin loppuun saakka, kesti myös valssin päähän, mutta seuraavalla putkella lähtikin kierämään koko putken ympäri kun sisäänmenoaukko ei ollut ihan näkyvissä (saatoin seistä sen edessä :P). 4. rima tuli alas, mutta muuten Tinja meni aika siivosti. Melkein toisin kielsi 12. esteelle.

Hilla teki todella hienoa nollarataa keinulle saakka, jossa sitten itse mokasin. Minun piti jo aikaisemmin vaihtaa puolta ennen keinua, mutta unohdin sen tehdä, joten tein tökerön takaaleikkauksen ja Hilla kääntyikin keinulla ympäri ja teki ylösnousun alastulokontaktina. Muuten rata oli oikeasti hieno. Okserin rima pysyi ylhäällä vaikka valssasin ennen hyppyä. Hilla haki hienosti pujottelun sylkkärillä ja 12. esteen eteenlähetys  oli todella hieno. Ei ollut edes kiire päästä seuraavan putken edelle, kun Hilla kävi itsenäisesti hyppäämässä edeltävän hypyn. 14. hyppy oli radan pahin. Vähän Hilla yritti juosta ohjauksesta läpi suoraan A:lle, mutta kuitenkin tuli takaakiertoon.

B-agilityrata Tinja 10vp ja Hilla HYL


Tinja hyppäsi renkaasta ohi kehikon läpi ja se piti käydä uusimassa. Vähän oli rengas unohtunut. Toinen virhe sitten kielto 9. esteelle, kun ei hakenut tarpeeksi hyvin estettä. Muuten Tinja meni todella hyvin. Tuli hyvin 9.-10. välin välistävetoon ja viimeinen 11. este suoritettiin valssi-takaakierto-persjättö yhdistelmällä joka toimi Tinjan kanssa todella hyvin. 12. putken jälkeisen hypyn haki todella hyvin ja samoin loppusuoran.

Hillan kanssa taidettiin olla viimeisellä radalla jo hieman väsähtäneitä, koska ei sujunut ohjaus ihan niin hyvin. Alku meni hyvin, mutta 7. esteellä Hilla kerkisi vilkaista keskimmäisen putken suuta ja sai aika paljon taistella, että Hillan sai kääntymään reunimmaiseen putkeen. Myöhästyin sitten seuraavan esteen ohjaamisesta, jolle kielto ja jonka jälkeen ohitti välistävedolla seuraavan esteen (10.) ja hyppäsi 11. esteen väärältä puolelta. Muutenkin tuntui välistävedot jotenkin todella kankeilta. Loppurata siististi läpi paitsi pääsi 13. esteellä tekemään lenkkiä, kun en kerinnyt tehdä vastakäännöstä ajoissa.


Sunnuntaina seuraavat agilitykisat, joissa vain Hilla kisasi. Tuomareina ulkomaalaiset tuomarit, joten radat olivat vielä liian vaikeita meille. Hillan päivän teemana oli mennä mahdollisimman monta estettä aina, kun mun oma ohjaus loppui. Hilla tuntui silti varsin kivalta ohjata.

D-agilityrata HYL


Hilla ei tuntunut löytävän samaa logikkaa rataprofiilista kuin tuomari, sillä Hilla meni ihan omia reittejään. Heti eka rima alas. Aloituksessa keinu oli todella lähellä edeltävää hyppyä. Hilla tuli 3. esteestä ohi kun yritin ohjata sen pakkovalssilla ja onnistui pyöräyttämään itsensä keinun ylöstulolle. Hilla onkin tullut nyt aika monesti pakkovalsseilla esteiden ohi.  5-8. väli meni oikein kivasti. 9. esteellä ei oikein reagoinut välistävetoon ja hyppäsi pitkälle. Väli 9. ja 10. esteiden siivekkeiden välillä oli todella kapea, jotain vaan metrin luokkaa ja olisi ollut aika ihme, jos Hilla olisi siitä suostunut sujahtamaan hyppäämättä mitään ylimääräistä. Hilla päättikin hypätä 9. esteen uudelleen ja vetäisi rimat alas 9. ja 10. esteeltä. 13-18. väli hyvä. Hilla jätti viimeisen välin pujottelusta tekemättä, kun tein valssin todella aikaisin, oli vaan tässä tuhma. Uusittuna malttoi pujotella loppuun vaikka tein edelleen valssin todella ajoissa pujottelun päähän. Hillalla oli vähän liikaa intoa tällä radalla.

E-agilityrata HYL


Ratapiirustuksessa 18. esteen numero on vahingossa väärällä puolella estettä. Ja taas tuli 3. esteestä ohi, kun yritin siihen pakkovalssia ja suoraan väärään päähän putkea. Se putken pää oli Hillan mielestä varsin houkutteleva, sillä meni sinne pari kertaa uudestaankin, kun ei suostunut reagoimaan pakkovalsseihin. Pujottelun aloitti keskeltä väärään suuntaan, koska katsoi vaan hypyltä, että tollainenkin olisi vieressä. Muuten pujotteli hienosti itsenäisesti loppuun ja sain itse rauhassa odotella seuraavan esteen takana valmiina. 7-11. väli hienosti, mutta sitten multa katosi seuraava este ja Hilla kävi yksin loikkimassa ylimääräisiä esteitä. 15. esteen pakkovalssiin tuli! Kaikki takaakierrot kuitenkin tosi hienoja ja pystyi lähettämään todella etäältä. Myös kaikki rimat pysyivät ylhäällä.

F-agilityrata HYL


Aloitus 1-6.meni todella hienosti ja Hilla meni todella lujaa. Takaaleikkaus 4. esteelle toimi todella hyvin. Vaikea pujottelukulma onnistui melkein, mutta Hilla kerkisi kuitenkin yrittää oikaista yhdellä välillä. 10-12. väli oli todella vaikea. 10.-11. esteiden siivekkeiden välissä oli vaan puoli metriä-metri väliä ja 11. esteen toisella puolella pussin seinä reilun metrin päässä. Mietin jo rataan tutustumisessa, että en pystyisi tätä tekemään Hillan kanssa turvallisesti, koska se hakee liian voimakkaasti esteitä ja yrittää varmasti hypätä ihan mistä vaan, jos este on vaan edessä eikä se oikein käännykään. Yritin pyöräyttää Hillan 10. esteellä pitemmän kautta ympäri, mutta Hilla hyppäsikin aika pitkälle. Kääntyi vielä siitä minne halusin, mutta sujahti suoraan pussiin. Uusittuna ihme kyllä tuli niistolla 11. esteeltä 10. ja 11. esteiden siivekkeiden välistä. Takaakierto pussin jälkeiselle esteelle oli todella hieno. Taisi ymmärtää käskyn, koska en mitään kyllä ohjausta kerinnyt näyttää. Leieröinti 14-15. väliin toimi todella hyvin. Poispäinkääntö 16. esteelle epäonnistui, koska en tajunnut ottaa tarpeeksi hyvin haltuun Hillaa 15. esteeltä. Rimat taas pysyivät ylhäällä.

Kehityskohteita:
Takaaleikkaukset keinulle, pakkovalssit ja välistävedot, vaikeat pujottelukulmat


Viime viikon keskiviikkona käytiin kuitenkin myös sitä tokoa treenaamassa. Tinja harjoitteli EVL:n uusia liikkeitä eli niitä mitä se ei vielä osaa lainkaan. Pääpaino oli kiertohyppynoudolla, jossa liikettä pilkottiin paloiksi ja kiertoja ja nouto-osuutta harjoiteltiin erikseen. Vielä tarvitsee todella paljon treeniä, sillä liike on täysin alkutekijöissään. Eteenmenot sen sijaan tuntuu olevan jo aika hyviä ja niitä voisi jo ruveta tekemään ruudun kanssa. Tinjan eteenmenot olivat paljon paremmat kuin Hillalla. Tinja teki myös ohjattua ja tässä ei ollut mitään ongelmaa.

Hillalle tehtiin myös kiertohyppynoutoa. Kartion ympärille asettelin pari siivekettä, jotta saataisiin Hilla kiertämään tiukemmin. Hyvin vielä muisti tämän harjoituksen eikä kertaakaan yrittänyt lähteä kiertämään koko hässäkkää. Sorsa-eteenmenot eivät olleet tällä kertaa kovin hyvät. Menee kyllä lelulle, mutta eteenmenot eivät tunnu kovin varmoilta tai suorilta (jos siis ei juoksuta lelulle). Ohjatussa Hilla porsaili ja jumahti toisen puolen kapulaan. Ei vaan malttanut kuunnella ohjeistusta. Liikkeissä oli aika paljon myös nyintää, vaikka ei ollut edes liikkurointia. Zeta sen sijaan tuntuu edistyvän aika hyvin.


Maanantaina jatkettiin aika samoilla kuvioilla. Tinjalle tehtiin taas kiertohyppynoutoa ja sen kartion pongaaminen kaukaa on tosi vaikeaa Tinjalle. Sen sijaan noudon suunnat se lähti tajuamaan aika hyvin. Paljon tarvittaisiin myös treeniä asentojen tunnistamiseen. Ruutukin otettiin yhdessä eteenmenon kanssa. Alusta toisin mukana koko ajan. Vahingossa aloitin virittelyn samaan tapaan kuin Hillalla ensin toistamalla ruudun vihjesanan ja Tinjahan jumahti siitä ruutuun ja yritti sinne suoraan. Kun sai ideasta kiinni, niin teki hyvin alustan kanssa eteenmenoja ja siitä ruutuja. Tinjalla oli taas aika paljon vaikeuksia erotella käskyjä ylipäätänsä, kun kentällä oli taas vierekkäin eri tehtäviä. Kaukojakin hieman hinkkailtiin. Tinja teki myös kohtuu pitkän seuraaminen ja seuraaminen oli varsin hieno.

Hillan kanssa tehtiin myös muutama kierto nyt ilman siivekkeitä. Toisen puolen kiertää siististi ja tiukasti mutta toiselta puolelta tahtoo vielä levähtää. Ei edelleenkään kokoa hyppyihin ja kiertää herkästi selän takaa perusasentoon. Eteenmenot olivat kuitenkin tänään todella hyvät, vaikka lähetin suorilta tyhjälle. Ainoastaan ekalla kerralla Tinjan kosketusalusta oli jäänyt reitille ja Hilla juoksi sen yli ja palasi sitten takaisin poimimaan sen. Hilla ajattelee hieman liikaa ja Tinja liian vähän, että voisivat vähän tasata tuota ajatusprosessia. Seuruu oli varsin kiva Hillalla, varsinkin peruutus oli hieno. Vähän saisi hinkkailla sivuaskelia. Vireen noustessa rupeaa herkästi painamaan ja sitten tulee pientä seilaamista, kun törmäilee jalkaan ja pompahtaa siitä pois. Kaukoissa kurre näyttäisi vihdoin edistyvän ja Hilla on vihdoin suostunut tekemään sen heti kerrasta oikein ekalla vaihdolla muutaman metrin päästä.


Tiistaina käytiin itsenäisesti treenaamassa agiltyä. Tehtiin alla olevaa rataa. Koska olin laiska, niin Tinjakin teki agilityä rimat alhaalla. Tärkeimpinä Hillalle harjoiteltavina asioina oli vaikea pujottelukulma ja nouseva välistävetosarja.


Pujottelukulma oli Hillalle vaikea kuten ennalta pystyikin arvailemaan. Yllättävän hyvin se kuitenkin lähti tajuamaan ja välillä haki aloituksen aika itsenäisestikin. Eli kyllä se jotain niistä aloituksista ymmärtää. Suurin vaikeus oli saada Hilla menemään pujottelun viereiseen putkeen, kun tunki vaan koko ajan väkisin kepeille. Näkee ehkä mistä esteestä on saanut eniten palkkaa…. Nouseva välistävetosarja meni ekalla kerralla tosi hienosti ja sain ohjattua todella kaukaa välistävedot, mutta sen jälkeen Hillan maltti ei enää riittänyt, vaan jatkoi välillä takana olleelle hämyesteelle. Poispäinkäännös toimi 18. esteelle varsin kivasti. Hillaa tuntui haittaavan aika paljon juoksuhousuissa hyppääminen.

Tinjallekin pujottelun aloitus (4) oli tietysti todella haastava, mutta sen edelle kerkisi varsin kivasti juoksemaan näyttämään aloituksen ja varsinkin kun otti lähdössä paljon etumatkaa. Varsin hulluista kulmista Tinja pystyy aloittamaan pujottelun ja Tinja kesti kepeille varsin voimakkaan leieröinninkin ongelmitta! Pujotteli myös loppuun saakka nätisti vaikka rata jatkui toiseen suuntaan. Nouseva välistävetosarja oli Tinjallekin varsin haastava, mutta alkuun se oli vaan tuhma ja tuli ohjauksesta huolimatta selän takaa seuraavan esteen väärinpäin. Poispäinkäännöksestä Tinja ei ymmärtänyt yhtään mitään, kun jää muhun liian voimakkaasti kiinni. Pitäisi tehdä sitä namialustalla, jos oikeasti sen haluaa Tinjalle opettaa. Ongelmia oli myös 13. putkella, sillä Tinja jäi siinäkin liikaa minuun kiinni ja herkästi tulikin väärään päähän putkea, vaikka edeltävältä hypyltä oli suora linja oikeaan päähän putkea.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti