maanantai 13. lokakuuta 2014

Häiriöherkkä ohjaaja

Viime treenipostauksen jälkeen olemme käyneet monissa todella hyvissä ja valaisevissa koulutuksissa.

Vappu Alatalon motivointikoulutus
Viikko sitten sunnuntaina käytiin Vappu Alatalon motivointikoulutuksessa, koska olen viime aikoina ollut hieman epätoivoinen Hillan kanssa. Hillahan ei ole mitenkään huono, mutta virettä pitää saada ylös, jos haluaa pärjätä isoissa kisoissa. Vappu Alatalon sanoin Hilla tekee hyvin virkamiesmäisesti.

Rehellisesti sanottuna olin hieman skeptinen saataisiinko koulutuksesta miten paljon irti, mutta koulutus osoittautui loppujen lopuksi todella hyödylliseksi ja saatiin Hillalle taas uusia työvälineitä, joilla lähteä parantamaan suorituksia entisestään.

Päivä alkoi teorialuennolla. Vapun ajatuksena oli, että koira on aktiivinen itse, sitä ei autettaisi sanallisesti tai muutenkaan vaan koiran tarjoamista asioista poimitaan halutut asiat. Varsinainen motivointityö tehdään kotona ja treenikentällä poimittaisiin työn hedelmät.

Motivoitumisen perustat:
1. Hyvä suhde koiraan
Omistaja kaiken kivan aloittaja. Mikä on luontaista koiralle?
2. Luottamus
Ei saa olla koskaan koiraa vastaan.
3. Reiluus
Ei koskaan vaadita sellaista mihin koira ei kykene.

Kaikki palkkiot tulee olla ohjaajan hallussa. Eikä minkään pitäisi olla ilmaista koiralle. Myös toiminnot tai opitut asiat voivat toimia palkkana. Palkka valitaan sen mukaan miten hyvin koira on suorittanut. Kieltoja tulisi välttää, koska ne katkaisevat kivan odottamisen (eli huonontaa palkan tehoa). Virheestä kuitenkin voi huomauttaa neutraalisti, jotta koira oppii erottamaan ei toivotun toiminnan toivotusta.

Palkkaranking-taulukko (karkea)
Esineet
Syötävät
Tekemiset toiminnot
Hilla
Ihmepallot
Delaval-kumijuttu
Venyvä narupallo
Kaikki mitä voi heittää
Narupallot
Patukat
Pehmolelut
Nakit
Keitetyt lihat
Teolliset namit
Agility!
Ruutu
Noutaminen
Juokseminen
Tinja
Karvalelut!
Keitetyt lihat
Nakit
Teolliset namit
Kuivaruoka
Hyppiminen
Juokseminen
Kiipeily

Leikkiminen ja motivoiminen opittuja toimintoja, joita voidaan kehittää harjoittelemalla. Koira olisi hyvä opettaa palkkautumaan monenlaisilla asioilla. Koiran luontainen moottori tulee ottaa koulutuksessa huomioon. Kaikki eivät kestä lukemattomia toistoja ja toisille koirille yksi-kaksi toistoa voi olla raja.

Leikkimisen tulisi olla yhdessä kivaa ja leikkiminen purkaa myös koiran stressiä. Ohjaajan tulisi myös muistaa, että ei ole stereotyyppie leikkijä, vaan vaihtelisi leikkimisen kaavaa. Koiran tarttuessa leluun, tulisi käden passivoitua. (suussa oleva kani ei rimpuile edestakaisin, koira hoitaa rieputtelun!) Leikkiessä tulisi välttää äkkiliikkeitä, nykimistä ja kumartelua. Ihminen on kuitenkin se joka aloittaa että lopettaa leikin.

Muita mielenkiintoisia asioita olivat, että agilityssä palkan voisi hyvin vaihtaa nameihin lelun sijasta, koska lelu väsyttää nopeammin koiran ja nameilla saadaan energiaa säästymään suoritukseen (Hilla!). Toinen mielenkiintoinen ajatus oli, että kiihtyvää, huonohermoista koiraa ei pysty rahoittamaan, koska reaktio tulee hermoista. Kuitenkin reaktion suunnan voi muuttaa.

Käytännön osuudessa esittelin Hillan luoksetuloa ja kaukoja. Kaukoja lähdettiin enemmän työstämään sitten käytännössä. Hillalle kokeiltiin agilityputkella palkkaamista, mutta Hilla oli niin tokomielentilassa, että otti vaan putken läpi kulkemisen yhtenä tehtävänä. Hilla ei ole muutenkaan kovin putkihullu. Tätä kuitenkin ollaan aikaisemmin kokeiltu kotona ja silloin toiminut hyvin, mutta ollaan tehty pientä rataa. Oli myös hauska huomata itsekin, että Hilla veteli aina väliin ihan sattumanvaraisesti todella hyviä vaihtoja ja heti perään taas huonoja. Eli Hillan kanssa työkaluiksi jatkoon hyvien suoritusten poimiminen ja vain niistä palkkaaminen. Myös vireen nostaminen miettimällä millä palkkaa.

Tiltu Antikaisen tokoryhmä
Hillan kanssa treenataan joka toinen tiistai tammikuun puoleen väliin saakka Tiltun opeissa. Ensimmäinen kerta oli tämän viikon tiistaina ja aiheena seuraaminen. Oli todella hyödyllinen ja valaiseva koulutus! Aloitettiin paikallaanoloilla, sekä istuminen että makuu. Hilla oli ihan kiltisti.

Hillan kanssa ei tehty mitään pitkää seuraamista, vaan otettiin teemaksi kontakti häiriössä ja varsinkin koemaisessa tilanteessa liikkeelle lähdöt. Tiltu liikkuroi ja muut ryhmäläiset häiriköivät. Hilla reagoi alkuun ihan hirveästi kaikkeen, mutta sitten kun Tiltu käski keskittyä vaan liikkurointiin ja jättää kaikki muu huomiotta, niin Hilla ei välittänyt siinä silmänräpäyksessä enää mistään häiriköinnistä. Vau! Virekin nousi oikealle korkeudelle.  Pienestä on asiat kiinni. Hillalla ei ole mitään ongelmia häiriöiden kanssa vaan minulla. Nyt kun itse vaan opettelee keskittymään samalla tavalla kokeessa ja sulkemaan kaiken epäolennaisen mielestä, niin koesuorituksetkin varmasti paranevat huimasti.

Toinen mielenkiintoinen koulutuksessa esille tullut asia oli vinkki, että kuvittelee mielessään kynän piirtämää linjaa sitä mukaan kun liikkuri antaa ohjeita. Pitäisi siis auttaa keskittymiseen. Pitää tätäkin kokeilla.

Torstaiagility
Tinja tuurasi Hillaa. (Koska Hillan ortopedikäynti ja Hilla oli koko illan kännikala.) Seuraavanlaista rataa tehtiin:


Keinu oli tänään tosi haastava Tinjalle ja se pomppasi aina pois juuri ennen kuin koski kontaktipintaa. Ei olisi myöhemmin uskaltanut mennä puomiakaan vaan piti ensin namilla vedättää ennen kuin meni normaalisti puomin. Muuten Tinjalta löytyi ihan hirveästi vauhtia ja se ei huutanut minulle kuin kerran putken suulla! Se on jo todella hyvin Tinjalta. Tinja jopa juoksenteli välillä ihan yksinään putkiin, kun sillä oli niin hirmu kivaa.

Pujottelukaan ei oikein sujunut. Tinja kaahotteli kepeille, eikä oikein malttanut hakea aloitusta oikein. Ja sitten kun malttoi hakea aloituksen, niin saattoi vaan ruveta kesken pujottelun sikailemaan ja jättämään keppejä välistä. Tinjalle olin jo suunnitellut virallisia kisoja, mutta ei taida keinu ja pujottelu olla vielä siinä mallissa, että kannattaa mennä.

Tinja opetteli uutena asiana ennakoivaa valssia. Tinja olikin tässä tosi hyvä ja kääntyi aina siivekettä hipoen. Pujotteluun alettiin myös liittää valssaamista.

Rallytokokurssi
Tinjalla on nyt syksyn ajan joka toinen viikko voi/mes-ryhmän rallytokokoulutus perjantaisin, koska Tinjaa pitää hemmotella. Tinja jopa oli paljon hiljempaa kuin viime viikon tokokoulutuksessa! Se korvasi osan haukkumisesta vinkumisella. Ilmeisesti viereisellä kentällä aksailu on vähän liikaa sille. Ensimmäisellä koulutuskerralla oli houkutusta, käännöksiä ja käytösruutua.

Houkutuksena pujottelu houkutusrivin välitse. Tinja teki sekä vasemmalla että oikealla puolella seuraten. Ekalla kerralla piti vähän komentaa keskittymään, kun vilkuili vähän herkkujen suuntaan, mutta sitten malttoi tehdä. Radat menivät todella hyvin ja samoin käytösruutu, vaikka tehtiinkin uutena paikallaan istumista ja makaamista oikealla puolella.

Rallytokokoulutuksen jälkeen hyödynnettiin ensimmäistä kertaa vapaatreenioikeutta ja kävin molempien koirien kanssa treenailemassa aksakentällä. Tinjan kanssa harjoiteltiin keinua ja Ojangon keinua ei pelännyt lainkaan. Meni heti puominkin. Tinja sai tehdä myös tunnarin ja liikkeestä istumista.

Hillalle tunnaria. Malttoi hyvin agilityesteidenkin keskellä etsiä omaa kapulaa. Palkaksi sai juosta putkeen. Lähdettiin myös Hillan kanssa harjoittelemaan uutena asiana oikealla puolella seuraamista. Hilla oppi parissa minuutissa rallytokoon kelpaavan oikealla puolella seuraamisen. :D Hiotaan kuitenkin tätä vielä paremmaksi.

Muut tokoilut
Maanantaina mentiin Ojankoon paikkamakuuhäiriöiksi. Tinja teki paikallaan istumista ryhmässä. Oli oikein kiltisti. Muuten Tinjan kanssa tehtiin ruutua. Aloitettiin heti suoraan kokeenomaisesti eikä nyt ollut mitään ongelmaa ruudun hakemisessa. Muuten Tinjan kanssa sitten tapeltiin metskun kanssa. Tinja kieltäytyi tuomasta vierasta, hieman isompaa metskua. Kieltäytyi myös tuomasta omakaan metskua. Minä taas en antanut periksi vaan käskin Tinjaa noutamaan niin pitkään, että suostui liikuttamaan kapulaa maassa. Omalle vaatimus oli nosto. Puoli tuntia varmaan seisoskeltiin kentällä metskun edessä että saatiin ne kolme-neljä nostoa aikaiseksi. Pelleili myös vieraalla puukapulalla eikä olisi sitäkään tuonut eka, mutta heitin kerran oman puukapulan ja otettiin sitten vieraalla kapulalla pitoa, niin sitten nouti ihan normaalisti.

Eli Tinjan kanssa pitää harjoitella paljon vierailla kapuloilla noutamista. Metskun kanssa pitää ruveta olla todella tiukka, koska Tinja kyllä pystyisi liikkeen tekemään, mutta ei vaan halua. Tällä hetkellä ei takuulla suostuisi koetilanteessa hakemaan edes omaa metallikapulaansa. Muuten voittaja olisi hiomista vaille valmis.

Hillalle liikkuroituna ohjattu ja tunnari. Kummassakaan ei ollut minkäänlaista ongelmaa. Vasen haettiin ohjatussa kahteen otteeseen ja vielä kapulat eri ilmansuunnista. Ei epäröinyt lainkaan haussa. Mikähän sitten koetilanteessa on se ongelma, kun vasen ei meinaa tulla? Tunnarikin oikein nätti: nosti heti oman kun tuli kohdalle. Palautus voisi olla pikkasen reippaampi.  Hillakin sai tehdä ruutua. Ensin ihan normaali ruutu ja sitten lelu ruutuun ja Hilla joutui tekemään kaukoja sekä merkin luonna että kesken ruutuun lähetyksen. Hyvin oli kuulolla! Vähän epäröi, kun merkillä käskin suoraan istumaan. Oli vähän, että kuuliko oikein. Viimeiseksi tehtiin vielä maahanmenoja, joista yritettiin poimia niitä näyttäviä maahanmenoa. Poiminta ei ollut kovin helppoa, kun Hilla tahtoi tehdä kaikki maahanmenot näyttävästi.

Tiistaina Tinja kävi pikaisesti tekemässä paikkamakuu ryhmässä, tapeltiin metskun kanssa ja vahvistettiin liikkeestä istumista.

Lauantaina koirat jumppailivat yhdessä(!) kaukoja. Tinja ei pystynyt keskittymään lainkaan, kun paha ja ilkeä bortsu oli vieressä. Se olisi saattanut viedä kaikki Tinjan herkut. Käytiin myös juoksulenkillä.

Sunnuntaina käytiin ihan keskenämme treenailemassa hieman kauempana kentällä. Hilla saikin aikamoista häiriötä, kun samalle kentälle tuli lapsia pelaamaan jalkapalloa. Tinjan kanssa kerkisin onneksi tehdä melkein kaikki liikkeet.

Tinjan kanssa käytiin kaikki VoiVoi-liikkeet läpi. Koska Tinjasta tulee kohta VoiVoi-koira. Tehtiin liikkeet kokonaisina, mutta palkkasin hyvät yritykset välissä. Seuraaminen aika haahuilua. Eli pitää tiukasti puuttua tähän treeneissäkin. Ei oikein muistanut enää peruutuksia ja sivuaskelia. Liikkeestä istuminen ok. Luoksetulo ihan kesken. Valui jo törkeästi ekassa stopissa, joten käskin peruuttamaan, jolloin tuli ääntä. Maahanmenossa seisahtui puolen sekunnin ajaksi ja sitten meni vasta maahan. Yhdellä käskyllä toisin. Vauhtia ainakin riitti. Ruutuun hakemisesta ei ollut puhettakaan. Kävi tarkastamassa jonkin random-roskan. Tunnarissa jäi seisomaan kapuloiden luokse ja hetken odottelun jälkeen etsikin kiltisti oman kapulan. Metskun nouti vaikkakin palautti ravilla. Palautti kuitenkin perusasentoon saakka. Kaukoissa seisomalla aloitus oli vaikea ja tarjosi eka sekä istumisen että maahanmenon, Muuten vaihdot ihan ok. Tinjalla on vielä paaaaljon töitä voittajan liikkeiden kanssa.

Hillan kanssa häiriössä kertaalleen ruutu ja tunnari. Ruudussa juoksi takanauhan päälle, kun oli niin innoissaan. Tunnarissa jopa Hillalta aikamoisen hieno suoritus kun kävi etsimässä oman kapulan keskeltä jalkapallopeliä! Vauhtia oli palautuksessa enemmän kuin riittävästi, mutta hieman pyöritteli kapulaa. Muuten Hillan kanssa keskityttiinkin hinkkaamaan ohjattua ja niissä teemana suunnat ja korjaaminen. Hillalla oli nyt todella suuria vaikeuksia kuuntelun kanssa ja arpoili todella paljon suuntia. Korjaamiset onnistuivat hyvin molempiin suuntiin kun huomautti vaan kerran että keskikapulaan ei kosketa. Ei edes ottanut lainkaan painetta. Lopuksi vielä Hillan kanssa treenailtiin oikealla seuraamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti