sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Hilla luonnetestissä

Meidän vaarallinen peto

Hilla kävi tänään bordercollie ja australiankelpie yhdistyksen järjestämässä luonnetestissä. Testistä en valitettavasti saanut videota. Pisteet näyttivät seuraavilta:

Toimintakyky: Kohtuullinen +1
Terävyys: Kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua +3
Puolustushalu: Kohtuullinen, hillitty +3
Taisteluhalu: Kohtuullinen +2
Hermorakenne: Hieman rauhaton +1
Tempperamentti: Kohtuullisen vilkas +2
Kovuus: Hieman pehmeä +1
Luoksepäästävyys: Luoksepäästävä aavistuksen pidättyväinen +2a
Laukauspelottomuus: Laukausvarma +++

Yhteensä 144 pistettä.

Tuomareita Hilla tervehti Hillamaiseen tapaan heti menemällä luokse ja asenteella ”voin olla tässä, jos tahdotte.” Hilla leikki ihan kohtuullisen hyvin tuomarin kanssa, jopa murisi leikkiessään. Aina kun sai lelun itselleen, niin katseli vähän kulmiensa alta, että tämä on nyt minun. Tuomarit joutuivat vähän testin alussa heittelemään kiviä maahan tarkistaakseen onko Hilla hereillä. :D

Kelkkaan Hilla reagoi todella voimakkaasti. Katseli hetken kelkan menoa ja sitten meni mun eteen hihna tiukalla ja häntä pystyssä rähisemään. Kelkan pysähtyessä jatkoi vaan haukkumistaan, mutta ei tullut lähelle. Ei yrittänyt kuitenkaan lähteä karkuunkaan. Suostui vasta käydä nuuhkimassa kelkkaa vasta sitten kun olin mennyt kyykkyyn, tarjonnut hihaa nuuhkittavaksi ja kutsunut Hillaa. Tämän jälkeen Hilla ei välittänyt kelkasta mitään.

Uhalta puolustautumisessa Hilla yllätti ihan totaalisesti. Se puolusti sekä minua että itseään ihan tosissaan. Heti meni mun eteen häntä pystyssä haukkuen ja muristen. Oli se aika vakuuttava, kun niskakarvatkin nousi pystyyn. Reagoi samalla tavalla kun jätettiin seinään yksin kiinni. Tuomari kommentoi loppukeskustelussa, että oli joutunut oikeasti laittamaan paljon painetta ja väisti vasta kun tuomari oli ihan ”iholla”. (Hillaa siis uhattiin paljon siksi, että nähtäisiin väistääkö se missään vaiheessa.) Aika yllättävää oli myös, että Hilla palautui heti hyökkäyksen jälkeen ja oli heti ”hyökkääjän” kaveri. Olisin odottanut, että se jäisi vähän kyräilemään.

Haamussa Hilla murahti ylös nostetulle haalarille, mutta sen jälkeen ei välittänyt mitään kun kuljettiin uudestaan ohi. Tynnyriin ei juuri reagoinut. Yritti jo käydä haistelemassa, kun kuljettiin eka kerran ohi. Pimeässä huoneessa Hilla oli ihan blondi ja jäi seurustelemaan tuomareiden kanssa. Kävi kerran pyörähtämässä samassa tilassa missä olin eikä tajunnut, että istuin siinä. Ei kuitenkaan tarvinnut minkäänlaisia apuja pimeästä huoneesta selvitäkseen.

Laukauksiin ei reagoinut mitenkään. Testin jälkeen Hilla ei ollut lainkaan paineistunut, vaan oli ihan oma itsensä. Käytiin heti testin jälkeen treenaamassa tokoakin. ;)

Tuomareiden oli ilmeisesti todella vaikea päättää onko Hilla lintu vai kala. Jouduttiin vielä uudestaan kävelemään haamun ohi ennen kuin tuomarit osasivat pisteyttää Hillan. Loppukeskustelussa tuomarit mainitsivat pitkään miettineensä voisiko Hilla olla sekä todella rohkea mutta samanaikaisesti todella pehmeä koira. (Olivat kuitenkin päätyneet siihen, että tästä ei ole kyse.) Hilla heidän mielestään reagoi vähän asioihin hassusti, sillä se lähti tekemään asioita todella rohkeasti, mutta sitten jälkeenpäin Hilla rupeaa miettimään, että tämä juttu taisikin sittenkin olla pelottava. Moottoria kuitenkin Hillasta löytyy tuomareittenkin mielestä ja vilkasta tempperamenttiaan Hilla peittelee rauhallisen luonteensa alle.

Paljon tuomarit korostivat sitä, että Hillasta löytyy suuri aggressioalue, ja se ottaa sen todella sujuvasti käyttöön. He olivat sitä mieltä, että tositilanteessa, jos pelkäisin itse, niin Hilla todennäköisesti ei lähtisi väistämään lainkaan hyökkääjää ja käyttäisi myös hampaitaan. Tämä pitäisi pitää mielessä.


Toko
Käytiin siis Ojangossa treenaamassa heti luonnetestin jälkeen. Hillalle ruutua esinehäiriöillä. Ei meinannut alkuun löytää lainkaan ruutua häiriöiltä, mutta tuntui nauttivan kovasti, kun sai juosta kenttää ympäri. Luoksetulo tehtiin kerran seisomisstopilla, oli todella hyvä. Vauhti pysyi taas todella hyvänä. Ohjattu myös kertaalleen vasemmalle, joka myös hyvä. Hilla treenasi myös hieman kontakteja A:lla ja keinulla. Tehtiin pääaasiassa vaan loppuasentoa.

Tinjakin teki ruutua. Se ei löytänyt ruutua sitten lainkaan ennen kuin kävi kohtuullisen läheltä lähettämässä. Namit kun jätti ruutuun, niin sitten kummasti löysi perille… Tinjalle myös metsku, joka todella hyvä! Lisäksi tehtiin vähän ohjatun alkeita ja kertaalleen avohyppy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti