keskiviikko 13. elokuuta 2014

Tokoprojekteja


Hilla aloitti lauanta-sunnuntai välisenä yönä juoksunsa ja meiltä jäi sitten luonnetesti väliin. :( Olin kovasti jo odottanut sitä, mutta pitää yrittää saada syksylle uutta paikkaa. Eipä päästä agilitykisoihin enää tässä kuussa ja syyskuussa näköjään on kisat vähissä pääkaupunkiseudulla.

Heräsin siihen todellisuuteen, että nyt eletään jo elokuuta eli pitää jo ruveta suunnittelemaan syys- ja lokakuun koekalenteria. Pääkaupunkiseudulla on näköjään tokotuomarit vähentyneet kahteen. Siis ihan jokaisessa kokeessa se sama tuomari. Hillan kannalta se ja sama, saapihan ruveta keräämään ykkösiä ensi vuoden SM-kisoihin, mutta Tinjalle on aika vaikea keksiä sopivaa koetta. Tinjalla kun on henkisiä rajoituksia. (Eli tuomari ei saa olla mies eikä pelottava.)


Sunnuntaina käytiin pitkästä aikaa tekemässä kisamaiset treenit. Koirat tekivät molemmat paikallaan olot sillä aikaa kun laitoin tavarat kentälle valmiiksi. Olipas molemmille koirille vaikeaa, kun ei moista olla pitkään aikaan tehty. Tinja karkasi kerran paikallaan istumisesta ennen kuin uskoi, että paikallaan on pysyttävä vaikka olen näkyvissä. Hilla taas meni nukkumaan paikallaan makuussa, ja kun kielsin, niin nousi marttyyrinä istumaan.

Hillalle EVL kahdessa erässä normaalissa järjestyksessä. Tinja teki välissä.

Hillan EVL
Seuraaminen 8
Tässä ei oikeastaan mitään suurta. Eniten pisteitä tiputtaa juoksupätkät ja se, että Hilla sotkee täyskäännöstä ja vasemmalle käännöstä tässä. Vähän myös erkanee juoksukäännöksissä. Peruutusten kanssa pitää olla tarkkana ja sivuaskeleet vasemmalle vaativat lisätreeniä. Pientä ylityöskentelyä hitaassa kävelyssä. Vire kuitenkin hyvä ja kontakti ja paikka pysyvät. Takapää työskentelee hyvin, kun keskittyy.
Zeta 9
Järjestys m-s-i. Tämä todella hieno! Ainoastaan eka käännös oikealle hieman levähti. Pitää jatkossa seurauttaa kauemmaksi tötsästä ja vasta sitten kääntyä.
Luoksetulo 8
Aika pliisu, vaikka maahanmeno olikin upea. Seisomisessa ihan pientä steppailua. Vauhtia saisi olla enemmän vaikka tuleekin tasaisesti laukalla. Ennakoi siis taas stoppeja.
Ruutu 9½
Merkki hivenen hidas ja liikkui pysäytyksen jälkeen vielä merkin taakse. Ruudussa asettui ihan takalaitaan mutta ruudun sisälle. Häntä meni hieman ruudun yli. Seuraamiseen siirtyminen hyvä.
Ohjattu 9½
Vasen. Vähän sinkoilemisen makua, mutta muuten hyvä. Merkki hyvä. Vauhtia kapulan nostossa liikaa, kun lähti voimakkaasti kaartaaan palautuksessa. Palautti suoraan perusasentoon, mutta normaalia kauemmaksi (vielä kuitenkin hyvä). Teki saman kaikissa noutoliikkeissä.
Metsku 10
Tasamaanoutona. Ei mitään ihmeellistä tässä.
Tunnari 9
Muuten hieno, mutta nosti huolimattomasti oman ja tiputti sen vahingossa. Vauhti hyvä molempiin suuntiin ja nosti heti oman, kun löysi sen.
Kaukot 0
Järjestys s-i-m-i-s-m. Hyvät vaihdot. Liikkui ihan hivenen eteen s-i-vaihdossa. Viimeiseen maahanmenoon neljä käskyä, koska ei ymmärtänyt uutta käskyä. Tarjosi istumista. Eipä ollakaan käytetty uusia käskyjä vielä näin pitkältä matkalta.
Yleisvaikutelma
Hilla teki kaikki liikkeet läpi hyvällä vireellä ja todella varman tuntuisesti. Palkkautui hyvin myös välikehuista (koska odotti vapautusta palkalle).

Tinjan AVO
Seuraaminen 9
Perushyvää Tinjaseuraamista. Välillä piti vilkuilla, että tuhma bortsu ei vaan syö Hänen korkeutensa palkkoja.
Liikkeestä maahan 9½
Tässä ei muuta kuin, että hieman väisti kun palasin sivulle.
Luoksetulo 8
Vauhti oli erinomainen ja malttoi jopa olla hyppäämättä vasten. Tuttuun tapaan kuitenkin valui reilusti stopissa.
Liikkeestä seisominen 10
Erinomainen.
Nouto 9
Muuten hyvä, mutta pientä kapulan pyörittelyä ja vino palautusasento.
Kaukot 8
Muuten erinomaiset, mutta ennakoi perusasennon.
Yleisvaikutelma 10
Tinja teki taas erittäin iloisesti töitä. Välillä vaan piti hieman vilkuilla palkkapussin suuntaan kentän laidalle, ettei vaan se paha bortsu vie niitä.

Tinja on treenannut rallytokoa. Siitä ei mitään raportoitavaa paitsi, että Tinja on hyvin iloinen. Tinja on toisin treenannut myös kaukojakin.


Hillan tokoprojektit
Hillalle käynnistettiin tämän viikon alussa kaksi uutta koulutusprojektia tokon MM-kisojen innoittamana. Tai, no kaukoja me ollaan treenattu koko kesä paremmaksi. Uutena juttuna kaukoihin yritän opettaa Hillan nousemaan seisomaan pomppaamalla maasta. Lisähaastetta saadaan, kun Hilla ei ole vielä ihan täysin omaksunut uusia kaukokäskyjäkään. Valmista tuskin tulee ennen piirimestaruuksia.

Mutta kaukojakin suurempana projektina Hilla opettelee perusasentotekniikan täysin uusiksi. Hillalle haetaan samanlaista perusasentoon siirtymistekniikka mikä Tinjalla on, eli pomppaamista suoraan sivulle. Maanantaina aloitettiin harjoittelu hyppyesteen kautta, mutta tiistaina kokeiltiin namilla hyppyyttämistä ja se ehkä toimii paremmin. Ja osaan häivyttää namiavut itse helpommin. Estettä ei täysin hylätä, vaan käytetään sitä luoksetuloissa ja noudoissa. Perusasennon uudelleen opettaminen tulee varmaan olemaan aika pitkä projekti, sillä Hilla on kuitenkin tehnyt jo hyvin pitkään sillä yhdellä ja samalla tekniikalla. Katsotaan kuitenkin mitä siitä tulee. Uudella tekniikalla toivottavasti ratkeaa lopullisesti noutojen ja luoksetulon perusasentoon siirtymisen hidastelut ja saadaan vähän näyttävyyttä liikkeisiin. Takapään käytön tukemiseksi opetan Hillalle uusiksi jo unohtuneen hyrrä-tempun. Hilla on kovasti tykännyt uudesta treenisuunnitelmastaan, koska sitä joutuu palkkaamaan paljon.

Videomateriaalia tokoprojekteista:


Koulutustekniikka tulee vielä elämään paljon. Ainakin vaihdan uuteen perusasentoon täysin uuden käskysanan ja mietin kaikki koulutettavat osaset pieniin palasiin. Suurimpana haasteena taitaa itselleni tulla olla kärsivällinen. Hilla tuskin näitä temppuja oppii parissa kuukaudessa.

Ei tähän tokoon oikein kerkiä kyllästyä, kun aina on kaikkea uutta kivaa opetettavaa koiralle. Eiköhän me keksitä taas kohta uusia projektikohteita, kun ja jos saadaan joskus nämäkin valmiiksi. Mielentilaankaan ei ole kotona tarvinnut keskittyä, kun Hilla toimii todella hyvin. Katsotaan sitten uudestaan, kun taas ruvetaan kisamaan (syksystä alkaen tavoitteena vähintään kerran kuukaudessa). Projektitreenien ohella olisi tarkoitus lisätä kisamaisten treenien määrää.

Jälki

Maanantaina käytiin tekemässä janatreeniä. Kolme muutaman metrin mittaista jälkeä ja idea täysin vaan treenata janoilla suoraan etenemistä. Pari jälkeä vasemmalle ja yksi oikealle. Jäljet eivät vanhenneet lainkaan ja ensimmäisen jäljen teon Hilla näki. Hillalta vähän pliisua jäljestystä, vaikka hyvin jäljen päällä pysyikin. Taisi ottaa vähän nokkiinsa, kun jouduin ensimmäisellä janalla vähän nykimään, että ei lähtisi vinoon. Kahdella ensimmäisellä jäljellä kävi tarkastamassa takajäljen mutta korjasi itse suunnan oikeaksi. Viimeisellä jäljellä lähti suoraan jäljestämään oikeaan suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti