sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Tokon SM-kisat


Tokon SM-kisat tulivat ja menivät. Kisoihin lähde3ttiin toiselta puolelta suomea perjantai-iltana klo 23 aikoihin. Yön läpi ajettiin ja Porissa oltiin kuudelta aamulla. Sen jälkieen saimmekin odottaa puoli kymmeneen luokkien alkamiseen. Hilla påäsi paikkallaanoloihin vasta klo 12 ja yksilökehiin taidettiin päästä vasta jossain kolmen-puoli neljän aikoihin?
 
Jyväskylä, noin klo 2.30
Tampere, noin klo 5
Arvostelu oli yllättävän lepsua. Erinomaisia pisteitä sai vielä, vaikka koira olisi näkyvästi ennakoinut liikkeitä tai napsinut vääriä kapuloita. Kohtuullisesti arvostelevia tuomareita oli vain pari (ruutu, luoksetulo ja seuraaminen). Jännää oli myös, että kaikki tuomarit olivat sellaisia, joilla ei koskaan vielä oltu käytykään.

Hillan osalta paikallaanolot menivät täysin nappiin. Kehään mentiin iloisella asenteella ja hyvin seuraten. Sen sijaan yksilökehät (4kpl) menivät täysin pieleen. Päivä oli tosi kuuma ja Hilla väsähti nopeasti paikallaanolojen jälkeen. Se vain nukkui kyljellään kevythäkissä pari tuntia ja vielä kisojen jälkeenkin. Tuhma bortsu ei suostunut juomaan myöskään vettä vaikka koskaan ennen ei ole juomisen kanssa ongelmia. Hilla ei enää vaan yksinkertaisesti jaksanut tehdä.

Tein itse myös kolme ratkaisevaa virhettä, jotka aika varmasti edesauttoivat siihen, että loput liikkeet menivät pieleen. Ensimmäiseksi en seurannut kehiä tarpeeksi huolellisesti, jolloin lämmittelin Hillan yksilökehiin kaksi kertaa turhaan. Toiseksi jätin lelun kehän laidalle näkyvästi, kun olin ensin harjoitellut merkkiä samaisen lelun kanssa. Toisin normaalissa Hillan mielentilassa tämän ei pitäisi olla ongelma. Kolmanneksi, kun kehissä alkoi olla ongelmaa, olisi minun pitänyt osata nollata tilanne kehien välissä eikä jatkaa vain seuraavaan kehään. (Toisin tämä ei olisi enää auttanut, koska Hilla ei vastannut enää mihinkään.)

Hilla kuolleena kevythäkissään. Odottelee yksilökehiä.

1. Kehä
Paikallaan istuminen 10
Siellä tökötti.
Paikkamakuu 9
Hieman löysästi maahan. Oli puolen välin jälkeen alkanut haistella maata ja takuulla samalla taittanut etutassut kiemuralle. Ei ollut kuitenkaan valahtanut lonkkansa päälle. Saamarin pikkupossu. Eikö me olla jo muutaman kerran keskusteltu haistelusta ja tultu yhteisymmärrykseen asiasta?!2. Kehä
Zeta 5
m-s-i. Jo siinä kun otin Hillan lämmittelyyn, tiesin, että pieleen tulee menemään. Ainoa mahdollisuus oli vaan kokeilla lähteä reippaasti liikkeelle ja toivoa, että Hilla lähtee mukaan. Toimi tasan ensimmäiseen jäävään saakka ja siihen asti seuraaminen hyvää. Sitten rupesi jätättämään... Maahanmeno ja seisominen hyviä ja suoria. Istumisen seisoi. Toisin istuminen on ollut viime aikoina muutenkin huonoa.
Hyppynouto 0
Ei katsonut kapulan heittoa. Lähti kuitenkin hyvin hakemaan mutta juoksikin törkeästi yli hakemaan lelua kehän ulkopuolelta. Karjaisin pysähtymään ja uskoi toista nouda-käskyä. Hyppäsi vaan todella pahasti päin estettä, mutta sentään palautti hienosti suoraan perusasentoon ja luovutti yhdellä käskyllä. Olisi ollut normaaliolosuhteissa tältä tuomarilta 9-10...
Tunnari 9
Tämä oli oikeasti todella hieno. Hilla kävi tasan nuuhkimassa oman kapulansa ja viereisen ja sen jälkeen lähti heti palauttamaan. Sentään jotain hyvää tässä kokeessa, kun tunnarin kanssa on ollut niin pitkään ongelmia. Olisi varmaan ollut kymppi, jos Hilla ei olisi ollut väsynyt ja palauttanut hitaasti.


3. Kehä
Ruutu 7
Lähti toistamiseen hakemaan lelua kun lähetin merkille. Taas pysäytys ja uutta merkkikäskyä uskoi, mutta meni toooodella hitaasti merkin taakse. Ruutuun lähti kuitenkin todella hyvin. Hidasti epätyypillisesti Hillalle juuri ruudun edessä ja meni viimeisen puoli metriä ravilla. Ruudun sisälle kuitenkin ja hyvin maahan. Pisteytyksestä päätellen muuten oikein kiva ruutu, joten ilman merkkiepisodia oltaisiin saatu jotain ysin luokkaa.
Luoksetulo 8½
Todella nätit stopit! Harmi vaan että vauhti hiipui loppua kohden.


4. Kehä
Kaukot 6
i-m-s-i-s-m. Tuplakäsky heti perusasennosta maahanmenoon. Jäi roikkumaan puoli-istuvaan asentoon. Tästä kyllä arvasin, että ei tule tekemään kaukoja. Kuuli sentään puolet käskyistä ja vaihtoi kohtuu nätisti vaikka etupää lähti kiertämään. Tuplakäsky pariin muuhunkin vaihtoon.
Ohjattu 9
Aika hyvä merkki! Lähti vasemmalle mutta korjasi itse ilman lisäkäskyjä linjan oikealle ja toi ihan oikean kapulan. On se jotain oppinut. Palautti vaan törkeän vinoon perusasentoon. Toisin liikkuri kiirehti käskyjen annon kanssa, niin Hilla ei oikein saanut tilaisuutta suoristaa.


5. Kehä
Seuraaminen 5
Urhea Hilla teki kaiken mutta jätätti ja käännökset levähtivät varsinkin juoksuosuudella. Yllättävän hyvä peruutus ja sivuaskel. Ja seuraaminen on Hillan lempiliike. Saman koiran on kanssa on koko vuosi tapeltu seuraamisriehumisten kanssa… Eipä ainakaan poikittanut. Tosi helppo seuraamiskaavio EVL-seuraamiseksi.


Yhteensä 218pistettä, EVL3 ja sijoitus 81/103.

Vituttaa ja harmittaa ihan hirveästi, että emme taaskaan pystyneet esittämään todellista osaamista. Koira, joka on hirmuisen iloinen treeneissä ja jonka ongelma lähinnä puutteellinen tekniikka, ja joka toimii kyläkisoissa, on joka helkutin merkittävässä kokeessa epävarma ja perässä vedettävä, mutta tekniikka toimii. (No, nyt vain perässä vedettävä.) Hävettää edes mennä kisoihin.


Onkohan aika myöntää, että Hillan puutteet ovat niin suuria ja minun taidot eivät riitä hyvien puolien korostamiseen, että meistä tulisi yhtään mitään tokon saralla? Hilla voisi jatkaa agilitykoirana, paitsi siellä ei minun taidot riitä. Toisaalta ei haluaisi luovuttaakaan. Entä jos…?

Väsynyt koira matkalla kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti