lauantai 8. kesäkuuta 2013

Räminää, hyvän mielen treenejä ja kisaodotusta

Päivitin Hillan treenilistaa ja lisäsin sinne myös agilityn treenattavalistan. Sitä varmaan päivitellään pikkuhiljaa pidemmäksi, kunhan löydetään lisää ongelmakohtia…

Meillä alkoi ohjattu koulutus agilityssä ja me ollaan kerrankin aivan sopivan tasoisessa ryhmässä. :D Muut ovat tosi vähän harrastaneita ja minä ja Hilla päästään kerrankin loistamaan. Me ihan oikeasti onnistuttiin kerralla suorittamaan peräti NELJÄN esteen ”rata”, jossa tarvitsi tehdä vain yksinkertainen valssi putken eteen. Ei ihan oikeasti… Me ollaan ihan umpisurkeita ja näyttää siltä, että ei saada mitään edistytä tälläkään kurssilla, koska ei mun ja Hillan ongelmat edes pääse esille tällaisissa harjoituksissa.

Mutta mitenkähän minun tulisi suhtautua kouluttajan ehdotukseen käyttää räminäpurkkia HILLALLE, koska se jätti ENSIMMÄISEN töihin-käskyn huomioimatta. :D Siis HILLALLE.  Juu, ei tulla käyttämään mitään räminäpurkkeja tai muita vippaskonsteja mun koirien koulutukseen. Mulla on räminäpurkkiakin parempi työkalu käytössä, ja se on peili. Syyllinen mun koirien toimimattomuuteen on aina tähän mennessä löytynyt peilikuvasta. Mun koirat saavat jättää niin monta käskyä noudattamatta kuin haluavat, kunhan ne työskentelevät aina iloisesti omasta halustaan. Ei minulle sellaista koiraa, joka tottelee vain siksi koska käsken.

Kiinnitin huomiota myös siihen, että muut ryhmäläiset opettivat maksikoirille keppejä kädestä seuruuttamalla. Itse en moista sallisi, sillä niillähän tulee aivan törkeän hidas pujottelu ja koira jää apuihin kiinni. Olen ollut aikaisemminkin saman kouluttajan opissa ja silloin keppejä tehtiin verkolla enkä tajua miksi niitä ei tehdä nytkin. Kyseiseltä kouluttajalta on kuitenkin saanut paljon hyviä vinkkejä ja hänellä on toimivia kolmosluokassa kisaavia koiria. Muuten en olisikaan uskaltanut mennä kurssille. Ehkä katson hetken aikaa näitä vikoja läpi sormien ja katson miten treenit kehittyy…

2x2 pujotteluprojekti ei edisty, koska on niin kuivaa, että en saa keppejä maahan. Toisin aikaakaan ei ole ollut tällä viikolla harjoitella muun treenaamisen lisäksi.


Agility
Meidän agilityinnostus ei kestänyt edes viikkoa. Maanantaina käytiin itsenäisesti treenaamassa ja tehtiin rataa, joka oli viimeisellä kevään koulutuskerralla, jonne emme päässeet. Numerot 1-12 on möllirata ja 20-34 on kisaavien rata.


Aivan kamalaa räpellystä oli koko rata. :( Möllirata vielä sujui jotenkuten, mutta kisaavien rata oli ihan kauhea. Mulla olisi videotakin, mutta en edes kehtaa laittaa sitä tänne, kun se on niin kauhea (ja sentään kehtasin laittaa rimanalitusvideon, joten tilanne on kamala.) Ilman lämpötilakin huiteli jossain lähemmäs 30 asteessa ja Hillalta oli vetokin poissa. Mutta ei kuumuuskaan täysin selitä sitä, että Hilla ei vaan etene. Tilanne on taas melkein sama kuin ennen joulua. Löydettiin vaikka mitä ongelmakohtia: Hilla ei irtoa eteenpäin, se ei hae putkia esteeltä (toisin minun ohjauskin oli varmasti aika reippaasti pielessä), ei irtoa pimeistä kulmista putkiin ja ei kuuntele välistävetoja.

Kepeillä ollaan otettu todella iso harppaus taaksepäin. Otin liian aikaisin 12 keppiä käyttöön sillä seurauksella, että Hilla pujottelee nyt aivan törkeän hitaasti. Siis niin hitaasti, että voin ihan rauhassa kävellä siinä vieressä ja menen silti Hillan ohi. Hidastelu aivan varmasti johtuu vain epävarmuudesta ja Hilla on ruvennut varmistelemaan, kun pujottelua on jouduttu niin monta kertaa korjaamaan ilman onnistumisia… Mutta nyt ei hetkeen tehdä kuin kuudella kepillä siihen asti kunnes Hilla tekee sen varmasti ihan miten päin tahansa ja riippumatta siitä missä itse olen.

Alkaa jo usko loppua, että saataisiin joskus Hilla (ja varsinkin minut) treenattua siihen kuntoon, että joskus edes voisi harkita kisoja. Saisikohan edes joku huippukouluttaja meidät ruotuun… Jos sitä yrittäisi säästää rahaa ja yrittäisi päästä ensi syksynä tai keväänä Oreniuksen tai Linnan oppiin?

Tinja teki mölliradan ja se oli oikein hieno. Ei Tinja osaa vielä oikein irrota perusesteille, mutta se kuuntelee tarkkaan ja juoksee yhtä kovaa kuin minäkin.

Torstaina siis oli ohjattu treeni agilityssä ja opittiin me uusi ohjauskuviokin kuin jaakotus. Tai se taidetaan kylläkin treenata kuntoon maanantain itsenäisellä. Hilla teki hyvät kontaktit puomilla, vaikka juoksin täysiä sen ohi. Hilla sai minulta söpöyspisteitä, kun se tarjoili maahanmenoja kontaktipysäytyksinä. (Ehkä minun ei pitäisi kouluttaa koiria söpöyskertoimen mukaan. :3 ) Takaakierrot näyttivät toimivan.


Toko
Yritetään tiivistää viikon tokotreenit mahdollisimman lyhyesti. Hillalla on mennyt todella kivasti treeneissä ja meillä on ollut jo pitkään todella paljon hyvän mielen treenejä. Me jopa aletaan välillä tehdä yhteistyötä eikä aina tehdä vain omia juttujamme. Keskiviikkona oli viimeiset tokotreenit ennen sunnuntain kisoja ja siitä jäi hieman harmittamaan, että jäin liikaa jumittamaan epäonnistuneeseen zetaan ja painostin liikaa Hillaa. Silti ei sunnuntain kisat jännitä ainakaan vielä yhtään vaikka tiedän, että ykköstä ei tule. Ennemminkin olen innoissani EVL:n korkkauksesta.

Voi sitä välillä olla ylpeäkin mun kahdesta hienosta koirasta. Hilla ei ole vielä edes puoltatoista vuotta ja se on nostettu jo EVL:aan. Ja se suorittaa jo nyt niin hienosti treeneissä kaiken minkä osaa niin hienosti, että ei niiden ykkösten tuleminen ole kuin ajan kysymys. Vire on hyvä ja asenne mahtava. Tinjakin on edistynyt valtavasti ja näyttää siltä, että olemme jo voiton puolella paineistumisongelman kanssa. Sekin on niin hirmu taitava, ja aina niin iloinen päästessään näyttämään miten taitava onkaan.

Hillalle otettiin ohjatussa uusi näkökulma ja sitä ei päästetä enää kapuloille jos se kääntyy väärään suuntaan. Silloin eteneminen pysäytetään ja liike aloitetaan alusta. Tämä on vaikuttanut lyhyessä ajassa todella paljon ja Hilla on ruvennut oikeasti kuuntelemaan käskytystä ja suunnat alkavat olla jo todella varmat. Keskiviikkona otettiin ohjattua ”liikkuroituna” siten, että lopetettiin liike jo merkille. Kerran Hilla yritti rynnätä merkin ohi, mutta tajusi sitten että ei kannata, kun palkka tulee merkiltä. Ruutu on toiminut koko viikon aika kivasti ja ruuduille lähdössä ei ole ollut lainkaan epäröintiä. Keskiviikkona Hilla jätti ensimmäisen kerran merkin tekemättä ruudussa ja kysymykseksi jää johtuiko tämä todella hankalasta treeniympäristöstä vai virittelykäskystä.

Tinjan kanssa ollaan keskitytty kaukoihin ja siinä ollaan vihdoinkin puututtu seisomiseen, jossa Tinja liikkui ennen törkeän paljon eteenpäin. Pienellä jumppauksella ja palkan heittämisellä taakse ollaan saatu lyhyessä ajassa aika kivat kaukoseisomiset aikaiseksi. Perjantaina tehtiin vaihtoja jo reilun viiden metrin päässä ja otettiin seisominen mukaan. Vielä joutuu toisinaan huomauttamaan eteenpäin liikkumisesta, mutta voiton puolella ollaan. Tinja on myös tehnyt paljon avoimesta jäävä ja luoksetulo pätkää ja siinä ollaan lähinnä katsottu mitä virheitä esiintyy. Olisi ehkä aika myös puuttua niihin. Metskusta voi olla jo pikkuhiljaa ylpeä, sillä olemme tainneet ottaa sitä koko viikon kokonaisena liikkeenä ja ollaan saatu kapula myös takaisin hitaasti mutta varmasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti