sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

On kasvattajia ja sitten on määrän lisääjiä

Surulliseksi vetää katsoa kennelliiton listaa syntyneistä bordercolliepentueista. Samat kasvattajat suoltavat liukuhihnalla pentueita, joiden vanhemmilla ei ole minkäänlaisia tuloksia, ei edes luonnetestiä tehtynä. Voisin ehkä ymmärtää vielä jotenkuten näyttelykoirien jalostamisen, mutta kun näiltä koirilta puuttuu ne näyttelytuloksetkin. Samoja uroksia ja narttuja käytetään yhä uudestaan ja uudestaan, ja samat yhdistelmät uusitaan ilman mitään perusteita. Pennuttajan (huomaa sanavalinta) kaikki koirat kelpaa jalostukseen ilman minkäänlaista kritiikkiä. Kunhan on sukupuoleltaan narttu ja uros. Mitään jälkeläisnäyttöäkään ei ole millä voisi jalostusvalintoja perustella. Ei nämä sekundapentueet tosiharrastajille päädy.

Bordercollie on työ- ja käyttökoira, piste. Jalostukseen tulisi valita vain käyttötuloksia tehneitä koiria, joilla on hyvä terveys ja luonne. Jokainen koira ei ole jalostuskoira. Jos kasvattajan kaikkia omistuksessa tai sijoituksessa olevia koiria käytetään jalostukseen, ei hän tee minkäänlaista jalostuskarsintaa. Sellaista tuuria ei käy kenellekään kasvattajalle, että joka koira olisi oikeasti jalostusmateriaalia. Koirarodun jalostaminen tarkoittaa rodun parantamista sukupolvi toisensa jälkeen. Tuloksettomien koirien käyttäminen ”jalostukseen” on vain määrän lisäämistä eikä missään tapauksessa ole hyväksi rodulle pitkässä juoksussa.

Bordercollie on valitettavasti nyt muotirotu: kaikki pennut, ne huonoimmatkin, menevät kaupaksi ilman minkäänlaista mainostusta. Bordercolliella rotuna taitaakin olla edessä pitkä alamäki, joka on jo alkanut. Samoin on käynyt muillekin muotirodun asemassa olleille (valkkari ja collie näin esimerkkinä).

Eiköhän näiden määrän lisääjä –”kasvattajien” motivaatio ole aika selvä. Motivaationa ei todellakaan ole rakkaus rotuun vaan puhdas raha. Kaupanpäälliseksi vielä pennunostajalle perävalotakuu. Jokainen pennunostaja, joka tällaiselta pennuttajalta koiransa ostaa, tukee rodun alamäen jatkumista. Valitkaa siis kasvattajanne huolella!

Eniten v*tuttaa, että olen itse erehtynyt omalla pentuostopäätökselläni tukemaan yllä kuvatunlaista kasvatustoimintaa. Mutta samaa virhettä en toistamiseen tee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti