keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Treenausta

Suuttunut bortsu
Lehmä-bortsu
Sunnuntai
Saatiin häiriötäkin, kun ihan lähellä oli nuoria juhlimassa. Hyvin silti toimi molemmat koirat. Tinja aloitti metallinoudolla: ei suostunut noutamaan, mutta ympäristö oli aika vaativa. Tyydyin sitten palkkaamaan muutaman kerran siitä, että Tinja suostui ottamaan kapulan suuhunsa ja kävelemään sen kanssa muutaman askeleen. Perään luoksetulon stoppeja kohtuu lyhyeltä matkalta ja tehtiin vaihteeksi käsimerkillä. Tinja kuitenkin taitaa käsimerkillä pysähtyä hieman paremmin. Minulla olisi uusi suunnitelma stoppien opettamiseen, mutta se vaatii vielä hieman miettimistä ja eläinkaupassa käyntiä. Hilla teki välissä ja sitten Tinja pääsi uudelleen tekemään ohjattua kosketusalustoilla (100%:sti oikeaan suuntaan) ja seuraamista. Seuruussa pidin namia kädessä ja saatiin käännökset pysymään tiiviinä ja katsekontakti pysymään. Tinjalla on todella hienot käännökset myös juoksupätkällä ja sen kanssa pystyy tekemään täyskäännöksen vasemmalle myös juosten. Tinja osaa käyttää huomattavasti paremmin takapäätään kuin Hilla.

Hilla aloitti kaukoilla. jossa jumpattiin erikseen seiso-maahan-seiso vaihdot ja istu-seiso-istu. Maahanmenoissa piti olla aika lähellä tai muuten lähti liikkumaan eteenpäin. Vaihdettaessa istumiseen ennakoi ensin käskyt seisomiseksi. Muuten teki ihan kivasti ja viimeiseksi tehtiin kaikki vaihdot jostain reilun 5 metrin päästä ja jätin pallon Hillan naaman eteen. Hillan mielestä tämä oli todella epäilyttävää ja hakeutui mahdollisimman kauas pallosta, mutta ei kuitenkaan liikkunut mihinkään suuntaan. Sitten harjoiteltiin tunnarikapulan tuomista ensin yhdellä kapulalla ja sitten kerran perään koko tunnari. Hyvin löytyi oikea, mutta vaihtaa nyt raville ennen kuin tulee sivulle. Välissä Tinja teki ja sitten Hillalle tehtiin jäävien tarkastus istumiseen ja seisomiseen (kumpikin oikein ilman apuja) ja sitten ruutua. En ollut tyytyväinen siihen, että Hilla tahtoi jäädä aivan liian eteen ruudussa, joten otettiin sitten ruutua useampikin toisto, jotta saatiin paikka taaemmaksi. Lopuksi vielä seuraamista, jossa taas käännöksiä vasemmalle ja lisäksi sivuaskeleet vasemmalle. Peruutus jälleen tosi hieno! Ihan viimeiseksi seuruutin Hillaa vain pitkään suoraan ja sitten reilu lelupalkka.


Maanantai
Tiiskinen aloitti jälleen metallinoudolla. Oli taas todella vaikeaa, eikä luovuttanut metallia minun käteen, joten taidetaan jatkossa naksutella vain metskua ulkona. Tinja teki kuitenkin kivaa seuraamista ja pysyi käännöksissä todella hyvin mukana. Juoksukäännöksetkin onnistui aika kivasti, vaikka taisi oikealle käännyttäessä etääntyä liian kauas. Kokeiltiin Tinjan kanssa tehdä ohjattua kolmella kapulalla ja yllättävän hyvin meni. Muutaman kerran meinasi mennä keskikapulalle, mutta korjasi ”väärä”-käskystä.

Tinjan metskua:

Hillan kanssa taas paljon seuraamista ja jälleen vasemmalle kääntymistä. Aika hitaasti pitää kääntyä, että Hilla muistaa pitää takapäänsä mukana, mutta kyllä se selvästi on edistynyt. Sivuaskeleet vasemmalle olivat aika kiva ja peruutus edelleen todella kiva. Juoksussa pitäisi tehdä enemmän vasemmalle käännöksiä, sillä Hlla ei ymmärrä poistua tieltä vaan hyppää eteen.  Tehtiin myös muutama luoksetulo, jossa vaihteeksi pysäytin Hillaa. Hilla näyttäisi valuvan seisomisessa lievästi, joten tätä pitää harjoitella enemmän. Piti kuitenkin hyvin vauhtia yllä viimeisessä läpijuoksussa. Hillankin kanssa kokeiltiin ohjattua kapuloilla, mutta keskikapula oli sille vielä liian vaikea, joten otin sen pois. Jostain syystä Hilla ei tuntunut näkevän oikeanpuoleista kapulaa, vaan saattoi lähteä vasemmalle vaikka olisi kääntynytkin oikein päin ja lähtenyt oikeaan suuntaan aluksi. Harjoiteltiin viimeiseksi liikkeiden välejä palkkaamalla vasta kun olin siirtynyt seuraavalle tehtäväpaikalla. Tein metallinoudon ja kaukot (ennakoi taas istumisia seisomiseksi, mutta muuten kivat vaihdot). Pysyi todella kivasti myös liikkeiden väleissä mukana. Yksi tunnari myös, ja se oli aika kiva, vaikka ehkä hieman hidas.

Hillan seuraamista:

Tiistai
Hilla treenasi vain agilityä. Taisi olla meidän viimeinen kerta tällä keväällä. Alla rata:


Ihan kivasti meni. Olin monesti myöhässä 7 jälkeisessä valssissa ja Hilla sitten haki itse viereiselle esteelle. Kerran se lähti ihan yksinään suorittamaan omaa rataansa, kun jäin pahasti jälkeen valssin teossa. :D Hakee ainakin kivasti esteille. A:n kontaktit eivät taas toimineet, koska Hilla kerkisi vetäistä niin kovat vauhdit ennen A:ta, että ei vaan malttanut pysähtyä. Ryntäsi ihan itsenäisesti A:lle, vaikka yritinkin sitä hidastaa. Kokeiltiin myös valssia ja persjättöä 13. esteelle ja 11. estettä ennen poispäinkäännöstä(?).

Hilla oli tuhma ja nousi kahdesti paikkamakuusta nuuhkimaan maata radan rakennuksen aikana.


Keskiviikko
Hillan kanssa aloiteltiin taas seuraamisilla. Jälleen kerran keskityttiin vasemmalle käännöksiin. Nyt tehtiin niitä myös juoksussa. Aika hitaasti saa kääntyä, että takapää pysyy mukana, mutta Hilla on edistynyt paljon. Peruutus näyttää edelleen kivalta ja sivuaskeleet vasemmalle alkaa toimia. Juoksemisessa seuraamista pitää vielä harjoitella paljon, ja varsinkin käännöksiä. Minulla oli ruutu häiriönä ja huomasi selvästi miten Hilla taas tahtoi kyttäillä sitä. Seuraamisen jälkeen ruutua. Tehtiin normaalista poiketen kokonaisena. Paikka hyvä, yhdellä käskyllä maahan, mutta karkasi seuraamaan, josta sitten jouduin huomauttamaan. Kävelen ehkä kotona liian ryhdikkäästi ja se toimii liian voimakkaana merkkinä Hillalle. Lopuksi lähteltiin vain ihan lähietäisyydeltä Hillaa ruutuun ja palkattiin sitä oikeaan paikkaan pysähtymisestä, jotta motivaatio säilyy hyvänä. Tauko ja Tinja teki välissä.

Hillan seuraamista:

Tauon jälkeen Hillan kanssa tehtiin kerran tunnari ja liikkeestä istuminen. Tunnarissa nosti oikean, kun se tuli vastaan, mutta tiputti sen ja kävi rivin loppuun ja vasta sitten toi oikean kapulan takaisin ravilla. En tiedä pitäisikö tähän puuttua, sillä Hilla on muutenkin todella epävarma tunnarissa. Ehkä jätän puuttumatta ja yritetään vaan tehdä tunnaria paljon, jos Hilla saisi sitä kautta lisää varmuutta. Liikkeestä istuminen meni todella hyvin. Tehtiin vielä ohjattua noutoa kosketusalustoilla ja lähetin Hillaa vain yhteen suuntaan. Hillalla oli paljon vaikeuksia löytää sininen alusta, mutta valkealla sujui paremmin. Muuten näyttäisi, että Hilla on ymmärtänyt idean. Taidetaan kuitenkin vähän aikaa jatkaa kosketusalustoilla, jotta noudot ei mene epävarmoiksi.

Tinjan peruuttelua:

Tinjallekin tehtiin ruutua. Tinja on kyllä hauskan näköinen, kun se lähtee kuin humalainen liikkeelle ja juoksee siksakkia ruutuun saakka. Tinja ei taida oikein vieläkään osata hakea ruutua hyvin ja hakee sitä sitten juostessaan. Hyvin kuitenkin lähti 20 metrin päästä ruutuun. Tinja näköjään hieman varmistelee katsomalla minuun juostuaan muutaman metrin eikä se aina malta odottaa maahan-käskyä vaan hakee itse paikkaa. Pitää varmaan Tinjalle laittaa hetkeksi namialustaa ruutuun, jotta saataisiin ruutua varmemmaksi. Tinjakin karkasi seuraamiseen kokonaista ruutua tehdessä. Metallinoutoa otettiin vain yksi toisto: oli hidas, mutta palautti kuitenkin kapulan käteen saakka, josta sitten reilusti palkkaa. Tähän väliin tauko ja Hilla teki välissä.

Tinja teki ohjattua noutoa kapuloilla ja yritin laittaa kapuloita kisaetäisyydelle, mutta se oli vielä Tinjalle liian vaikeaa. Otin sitten keskikapulan pois ja lähetin vain Tinjaa yhteen suuntaan. Aika huonosti irtosi ja näytti olevan epävarma siitä saako lähteä hakemaan. Viimeisenä liikkeenä Tinja teki kerran avoimen luoksetulon. Aika kiva stoppi Tinjaksi käsimerkillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti