lauantai 4. elokuuta 2012

Agiradalla ei meillä koiran tarvitse höyrytä – sen hoitaa ohjaaja


Agility
Keskiviikkona oli Hillalla agilitytreenit. Tehtiin pientä rataa, josta kuva alla: (Esteiden kulmat ja mittasuhteet eivät ole oikeita vastaavia.)

Todellisuudessa Hilla ei tehnyt koko rataa kertaakaan, vaan pätkissä. Hyppyesteillä sillä ei ole mitään ongelmia, mutta matka pysähtyi putkelle. Selvästi putki oli unohtunut, kun meni tyylikkäästi kaksi kertaa ohi. Otettiin pari kertaa putki pelkästään, jonka jälkeen putkikin lähti sujumaan. Siitä olisi pitänyt jatkaa seuraaville hyppyesteille, mutta ensimmäisellä kerralla meinasin juosta putkesta tulevan Hillan päälle. Tokalla kerralla sentään kerkisin putken toiselle puolelle ajoissa.

Seuraavaksi Hillan eteneminen tyssäsi 4. hypylle, jossa Hilla iloisesti jatkoi vanhasta muistista metsään hakemaan palkkapalloaan, jota ei oikeasti oltu heitetty, mutta aikaisemmalla kerralla oltiin palkattu sinne. Sentään oli suuri saavutus, että huomasin, että Hilla ei ollut enää rataa tekemässä, enkä juossut loppua yksin. Huonompi oli, että jäin vaan hölmistyneenä paikalleni seisomaan. Toisella kerralla muistin sentään kutsua Hillaa, mutta vasta esteen jälkeen, jolloin se meni ihan sekaisin mihin suuntaan pitikään mennä.

Loppuun tehtiin vain loppupätkän esteitä. Seuraavana matka tyssäsi seuraavalla putkelle, jossa Hilla juoksi taas ohi eikä millään keksinyt putken sisäänmenoaukkoa kun minä häsläsin edessä. Mutta sain Hillan menemään viimeisellä kerralla neljä viimeistä estettä oikein.

Sain noottia, että hosun radalla itse liikaa ja saan sillä Hillan sekaisin mitä pitää tehdä. Myös äänenkäyttöä pitäisi miettiä… Yllätyin positiivisesti miten Hilla jaksoi mennä yhä uudestaan rataa läpi. Luulin, että jossain vaiheessa se toteaisi, että nyt riittää.

Tein myös Hillan kanssa pari kertaa pituusestettä ihan vain heittämällä pallon esteen yli sekä kolme kertaa mentiin puomi läpi niin, että pitelin kaulapannasta kiinni. Puomikin oli näköjään unohtunut, kun Hilla yritti lähteä kiertämään, mutta tämä saattoi johtua siitäkin, että en voinut kunnolla kertoa suuntaa kaulapannasta kiinni pitämällä. Hilla ravasi kuitenkin puomin läpi ja muisti vielä tökkiä namialustaakin.

Toko
Päätin pitkän harkinnan jälkeen, että vien Tinjan sunnuntaina möllikisoihin. Onpahan kenraaliharjoitus virallisia kisoja varten. Ja jännitän enemmän, jos Tinja keksii jotain hölmöä.

Tinja treenasi keskiviikkona agitreenipaikalla. Ei ollut hirveän hyvässä vireessä, mutta en uskaltanut normaaliin tapaan käskyttää, että agilityä treenaavat koirat eivät häriintyisi. Jäätiin myös agilitykisoja katsomaan ja siellä Tinja jo pyyteli, että eikö hän saisi tehdä jotain.

Tinja teki tunnaria: kapulat rivissä ja toi kummallakin tunnarinoutokerralla heti oikean. Palautus oli toisin hieman hidas, kun häiriötä oli aika paljon ympärillä. Tinja teki myös alokasluokasta liikkeestä mahaanmenon, luoksetulon ja liikkeestä seisomisen. Meinasi taas mennä seisomisissa maahan, mutta saatiin nyt nopeammin liike kuntoon, kun tarkistin oman käskytykseni.

Torstaina oltiin ryhmätreeneissä. Tinja teki kahden minuutin paikkamakuun, jossa olin piilossa. Meni muuten hyvin, mutta mun oma räyhäni nousi istumaan ja räyhäsi takaisin kentän laidalle tulleelle koiralle puolessa välissä paikkamakuuta… Ei kuitenkaan karannut paikaltaan. Tinja teki kuitenkin kympin arvoisen luoksepäästävyyden: pysyi tiiviisti perusasennossa ja antoi koskea itseään.

Tehtiin kerran peräkkäin liikkeestä maahanmeno, luoksetulo, liikkeestä seisominen ja alokasluokan hyppy. Vain luoksetulo uusittiin, koska Tinja tuli omaan makuuni liian hitaasti luokse. Toisella kerralla tuli jo paljon vauhdikkaammin. Muut liikkeet onnistuivat kerrasta. Pari kertaa suoritettiin myös ruutu, jonne olin vienyt namialustan jo etukäteen. Tinja menikin oikein hyvin ruutuun, vaikka ensimmäisellä kerralla hieman varastikin... Kerran myös suoritettiin nouto, joka meni oikein hyvin. Malttoi odottaa jopa nouto-käskyä.

Tinja sai suorittaa myös alokasluokan seuraamisen kytkettynä liikkurin käskyttämänä. Ei ollut oikein hereillä, kun en ollut muistanut valmistella ollenkaan Tinjaa ja oltiin seisottu hyvän aikaa paikallaan ennen suoritusta. Tinja seurasi liian takana eikä pitänyt katsekontaktia. Tehtiin vielä muutama lyhyt seuraamispätkä, jossa palkkasin, kun Tinja meni hyvin.

Hilla puolestaan teki myös torstaina luoksepäästävyyden ja ryhmäpaikkamakuun. Luoksepäästävyydessä ei meinannut pysyä paikallaan ja tarvitsi tuplakäskyn maahanmenoon. En uskaltanut siirtyä hirveän etäälle Hillasta, kun se oli aika levottoman oloinen.

Hilla teki kaikki alokasluokan liikkeet läpi. Se meni oikein hyvässä vireessä. Seuraamiset olivat parantuneet valtavasti, eikä Hilla enää paina juuri ollenkaan käännöksissä. Välillä se tahtoo jäädä hieman jälkeen, mutta korjaa itse ilman erillistä käskyä. Pysähtymisissä se puolestaan välillä hosuu ja saattaa liikkua pari askelta eteenpäin ja kääntyä sitten takaisin istumaan oikeaan paikkaan. Liikkeestä maahanmenot ja seisomiset alkavat olla aika hyvät. En pyydä Hillaa vielä ollenkaan perusasentoon, vaan palkkaan sen siitä kun tulen sivulle ja se malttaa pysyä maassa tai seisovassa asennossa. Ihan aina se ei toisin erota käskyjä toisistaan.

Hypyistä ei torstaina meinannut tulla mitään. Hilla ei uskaltanut mennä esteen toiselle puolelle, kun siellä oli vauva nukkumassa vaunuissa ja myöhemmin se olisi hakenut esteen taakse jätetyt noutokapulat. Hilla teki myös noutoja. Jouduin vaihtamaan painavampaan kapulaan ja metallikapulaan, kun kevyempää kapulaa se innostui heittelemään ja pureksimaan. Toisin saman se teki myös metallille ja painavammalla kapulalle… Tämä toisin oli odotettavissa, kun ollaan harjoiteltu noutoa suoraan heittämällä kapula. Pitää palata kapulanpito treeneihin ja naksutteluun… Hilla kuitenkin haki kapulan hienosti ja toi sen aika suoraan takaisin. Se jopa tuli pari kertaa suoraan sivulle istumaan.

Perjantaina ja lauantaina Hilla treenasi kotona alokasluokan liikkeitä. Perjantaina käytiin vain osa läpi, kun Hilla häsläsi turhan paljon eikä edes perusasennosta meinannut tulla mitään ja mulla on kisajännitys päällä. Lauantaina Hilla malttoi paremmin ja tehtiin kaikki liikkeet ainakin kerran. Tinja piti vapaapäivää kumpanakin päivänä ja oli lauantaina sivummalla katselemassa Hillan treenejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti