sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Maaseudulla

Tässä kuvassa Tinja on parhaimmillaa, ja pidän tästä kuvasta valtavasti. Leveä hymy naamallaan, kun pääsee tekemään. Kuva on kisanjärjestäjien ottama viikko pari sitten olleesta rallytokokisoista. Tämä ilme Tinjalla on 98% ajasta, kun tokoillaan tai kun edes otetaan treenikamppeita esille. Siitä tulee itsekin hyvälle tuulelle, kun koiran silmät oikein alkavat loistamaan, kun se pääsee tekemään jotain omasta mielestä kivaa. Jokaisella tokokoiralla kuuluisi olla Tinjan iloinen ilme naamallaan, kun ne tekevät töitä. Toivottavasti saan Hillalekin samanlaisen ilmeen. Tinjalla on hieno showseuraaminenkin oikeassa vireessä, jossa se oikein tanssahtelee eteenpäin. Ehkä sekin saadaan joskus kisoissa esille, kunhan minä lopetan jännittämisen.

Jos tokossa on jotain vikaa, niin se, että kisoissa arvostetaan teknisesti taitavia suorituksia ylitse iloisen tekemisen. Tokokoiran kuuluu olla vauhdikas, häntä iloisesti hulmuten kulkeva koira, eikä robotti, joka tekee vain kun käsketään. Täten lupaan kiukkuilla Tinjalle jatkossa vähemmän, vaikka sen keskittymiskyky ei aina ole paras mahdollinen, eikä Tinja aina liikaa innostuessaan tiedä miten päin olla.

Meillä on ollut useamman päivän tokoilutauko. Minä "annoin" itselleni luvan lukea tentiin koko viikon (todellisuudessa olisin mieluummin kouluttanut koiria). Maanantaina käytiin vielä tokoilemassa: Tinja teki paikkamakuita ja ruutua, Hilla muistaakseni aloitti paikkamakuuharjoittelun ja seuraamisia.

Ihan toimettomana koirat eivät kuitenkaan ole olleet. Keskiviikkona ne pääsivät koekaniiksi testailemaan eri stetarivaihtoehtoja, ja Hilla päätti järjestää yleisen sekasorron leikkimällä labbiksen kanssa. Ilmeisesti tämä oli oikein rankka reissu, kun kumpikin nukkui koko illan tyytyväisenä. Torstaina puolestaan käytiin pikaisesti koirakerhon kokouksessa ja lauantaina tehtiin reilun viiden tunnin ajoreissu, kun muutettiin kesäksi maalle. :)

Tänään kerittiin jälleen tokoilemaan. Tinja teki paikkamakuita. Kävin piilossa noin 15 sekunnin aikana ja Tinja pysyi hienosti paikallaan. Pari haukahdusta kuului toisella kertaa. Myös ruutua rakentaessa pysyttiin oikein hyvin paikallaan. Tinja teki siis myös ruutua, jota varten ensin naksuttelin sille targettialustaa, jonka sitten siirsin ruudun keskelle. Heti löysi Tinja ruudun keskelle, siis silloin kun se vaivautui juoksemaan ruutua päin. Aikaisemmin se on aina mennyt huolestuttavan lähelle oikeaa etummaista ruutua niin, että ei puutu paljoa, että Tinja on ruudun ulkopuolella. Jostain syystä Tinjan keskittyminen herpaantui tänään heti, kun se siirtyi kauemmaksi minusta. Tein sille nopeatempoisen temppusarjankin keskittymisen parantamiseksi, mutta siinä Tinja teki reippaasti töitä ja piti hyvin katsekontaktia, eikä edes ajatellut muuta. Tinjalla on kyllä muutenkin vaikeuksia aina löytää ruutuun, jos lähetän sen pitkältä matkalta tai oudosta kulmasta. Pitäisi vaan opettaa Tinjalle joku vihjesana, niin se osaisi itse hakea sinne.

Illalla naksuttelin Tinjalle tunnaria. Lähdin siihen vahvistamaan uutta käskysanaa. Aina löytyi oikea kapula, vaikka lopussa vääriä olikin kahdeksan ja vaihdoin välillä oikeaa kapulaa. Meno on vielä kuitenkin haparoivaa, sillä Tinja nuuhkii siististi kapulat siihen asti kun törmää oikeaan, ottaa sen suuhun ja huomaakin, että kapuloita onkin enemmän, tiputtaa oikean pois ja käy nuuhkimassa loput, jonka jälkeen käy hakemassa oikean. Välillä se käy vaan hakemassa oikein vaivautumatta edes nuuhkmaan kaikkia. Kisoissa saattaa käydä huonosti, jos en saa Tinjaa nuuhkimaan koko riviä siististi... Jos siis joskus saataisiin edes se ALO1-tulos.

Hilla teki päivällä näyttelyjuttuja. Hillalla oli näyttelyhihnansa kaulassa, joten minusta se on jo puolet työstä mitä tarvitsee tehdä. Hienosti ravasi vieressä ja seisomisenkin se taisi tajuta. Vaikeinta taitaakin olla, kun jonkun vieraan pitäisi tulla tutkimaan Hilla. Siinä vaiheessa Hilla luultavasti kierii iloisena pitkin maanpohjaa tai tunkee syliin. Tai tekee ilopissat. Illalla naksuttelin Hillalle noutoja puukapulalla. Laiska kun olen, niin Hilla sai noukkia itse maassa olevaa kapulaa.

Maalla, ei aitoja missään:
Kasvetaan vauhdilla.
Kleinpitz Tella
Uimassa, vaikka jäät vielä järvessä. Tinjaa ei haittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti