perjantai 12. tammikuuta 2018

Ei jääty ihan lomalle


Oili Huotarin koulutuksesta tekemääni koontiin olin unohtanut laittaa vielä Oilin ajatuksen siitä, että jos kokeessa koira mokaa, niin siitä voi kyllä koiralle huomauttaa. Koirat usein itsekin tietävänsä mokanneensa. Jos ohjaaja menee tästä koiraansa kehumaan, (jotta jaksaisi tehdä loppukokeenkin) niin tekee itsestään vain koiran silmissä typerän ja epäluotettavan.

Jouluviikolla käytiin täysin uudessa hallissa treenaamassa. Muuten koirat olivat lomalla. Isot koirat kyllä siellä kisanneet joskus vuosia sitten, mutta Liekki ei ollut käynyt koskaan. Pitkästä aikaa treenattiin myös kivituhkalla. Hilla oli jotenkin hitaan oloinen vaikka muuten tekikin reippaasti. Hilla ja Tinja treenasi aika samoja asioita. Hillalle eteenmenot lelulle lähettämällä (Tinjalle alustalle) sekä ruudun yli lähetykset lelulle. Kaukoissa taas samoja häiriöharjoituksia, joita on nyt tehty ja lisäksi todettiin Hillalla olevan luoksetulo aika kamalassa kunnossa. Tinjakin valui pysähdyksissä mutta ei kuitenkaan pahasti Tinjaksi.

Liekin kanssa ei päästy tekemään mitään kummoista. Liekin mielestä kaikuva halli oli aika jännittävä eikä se suostunut leikkimään ja namejakin söi huonosti. Sosiaalisella palkalla kyllä teki ja sain sen innostumaan kontaktiesteiden juoksemisesta.

“Joululoman” jälkeen taidettiin tehdä yhdet tokotreenit ennen leiriä, jossa Tinja loisti tekemällä kaiken oikein. Tämä siitä huolimatta, että yritin harhauttaa sitä. Vahinkoja sattuu parhaimmillekin koirille. Hilla oli yllättävän huono ja mokaili yllättävissä paikoissa. Liekki ei halunnut tehdä mitään, mutta oli aika söpö istuessaan jaloissa, kun isommat koirat treenasivat. Osasi oikein nätisti tulla mukana ja olla apuliikkurina.


Lauantaina Hilla oli agilitykisoissa. Hillan agilitykisaaminen on mennyt varsin epäilyttäväksi, kun se on tehnyt nollan 3/4 viime kisasta (yhdessä kisassa vielä kaksi) ja vielä sijoittunut kahdessa. Ja viimeksi olemme treenanneet agilityä, ööö, varmaan joskus joulukuun alkupuolella.

Ensimmäinen rata oli hyppäri. Ei mikään hirmuisen vaikea, mutta siellä oli suoran päässä putki-pujotteluerottelu; putki lähempänä ja kepit hieman putken takana ja kepit oli tarkoitus tehdä ja vielä avokulmasta. Tämä taisi karsia suurimman osan koirista pois, mutta Hilla napsahti itsenikin yllätykseksi heti oikeaan väliin edes yrittämättä mennä putkeen. (Näitä ehkä treenattiin silloin kun vielä treenattiin.) Nollalla Hilla meni radan sitten läpi ja se riitti 3. sijaan. Samanlainen putki-pujottelu -juttu oli myös alkuvuodesta samassa kisapaikassa. Pitäisi varmaan tarkistaa oliko jopa sama tuomari.

Loput radat olivat agilityratoja. Hilla teki kaikki kontaktit(!), hieman toisin varmistellen. Ekalla agilityradalla minun sekavan ohjauksen takia Hilla tiputti yhden riman eli yhden riman päähän jäi tuplanolla. Viimeinen rata oli käytännössä keskimmäinen rata väärinpäin. Tällä radalla Hilla alkoi kolistella rimoja ja pari tuli alas asti. Toinen takaakierrossa, joka on ollut turhan yleinen kohta, jossa Hilla on tiputellut rimoja. Pari kieltoa tuli sitten toiseksi viimeiselle esteelle. Hilla ei vaan jotenkin hahmottanut että siinä olisi edes ollut estettä. Pitäisi varmaan ruveta treenaamaan tuota agilityäkin, kun nollien ja treenaamisen välillä tuntuu olevan jonkinlainen yhteys.

Liekin uusi sopivan kokoinen kapula.

Muuten sitten koirat ovat saaneet sunnuntaista alkaen tehdä koekaniiniprojekteja, kun ei ole huvittanut treenata tokoa. Tärkein näistä ehkä Hillan ja Liekin juoksukontaktit-projekti, jossa on edetty siihen pisteeseen, että koirat harjoittelevat laatikkoon peruuttamista. Paitsi minun koirat peruuttavat tasapainotyynyn päälle, kun en jaksanut etsiä sopivia laatikoita. Hilla (ja Tinja) huijasivat ja yhdistelivät aikaisempaa osaamistaan, joten tämä juttu ei ollut niille lainkaan ongelma. Sen sijaan Liekki joutuu vielä hetken treenaamaan tätä ennen kuin pääsee seuraavaan vaiheeseen. Liekille on nyt askareltu sopiva laatikkokin.

Toinen mitä on harjoiteltu paljon, on etutassutarget, johon askartelin kaikille koirille uudet alustat. Tämä on ollut varsin mielenkiintoista opettaa samanaikaisesti kaikille koirille. Tinja on hyvin analyyttinen, muistaa mistä sai palkkion ja lähtee heti tarjoamaan uutta palkittua toimintoa. Tinja onkin oppinut kaikista nopeiten. Hilla puolestaan välillä “unohtelee” mistä palkkio tuli aikaisemmin ja tarjoilee väliin kaikkea muuta vähän kuin yrittäin osua oikeaan arvaamalla. Liekki taas oppii todella hitaasti, koska sillä ei ole kovinkaan pitkää oppimishistoriaa.

Etutassutargetit: sarjakuvapokkareiden (Liekillä ylimäärä tunnareiden) päälle vedetty jesaria ja vielä liimattu molemmin puolin liukuestematon pala.

Keskiviikkona Liekki ja Hilla kävivät treenaamassa agilityä. Hilla teki alla olevaa rataa ja Liekki pätkiä siitä:


Liekki harjoitelli itsenäistä etenemistä putki ja kahden hypyn suoralla. Lisäksi Liekki teki 1-9 estepätkän, toisin pätkittynä lyhyempiin pätkiin. Liekki suostui pitkästä aikaa treenaamaankin jotain ja tarjoili hyppyjäkin ihan itse. Puomille Liekki olisi halunnut kiivetä vaikka kuinka monesti. Liekki kerkisi hieman väsähtää loppuakohden, joten pitää muistaa treenata sen kanssa lyhyemmän aikaa.

Hillan kanssa päästiin kokeilemaan rajoja, kun esteet olivat vain 10-15 sentin korkeudella. Hilla meni niin lujaa, että en pysynyt yhtään perässä. Hyvä harjoitus siinä mielessä, että päästiin oikeasti kokeilemaan rajoja ja mihin kaikkiin etäohjauksiin kyetään. Ei hirveästi Hillalta löytynyt rajoja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti