perjantai 27. tammikuuta 2017

Sirkuskoiran vuoden kisojen avaus


Sirkuskoira Tinjakin pääsi aloittamaan tämän vuoden kisat. Vähän ristiriitaiset tunnelmat jäi kokeesta. Täysin vieras ja uusi halli Tinjalle, jossa Tinja on pikaisesti käynyt vuosi sitten karsintakokeiden yhteydessä mutta ei ole kisannut. Tinja oli silti täysin rento ja iloinen oma itsensä koko kokeen läpi. Tämä ei ole mikään itsestään selvyys edes tutussa kotihallissa. Tinja on koko ajan parantanut mielentilaansa kisoissa. En tiedä johtuuko se sterkkauksesta, positiivisten kokemusten lisääntymisestä vai uudesta tavasta valmistautua kisasuoritukseen eli ei valmistauduta ollenkaan vaan Tinja tulee kehään suoraan autosta. Tinja ei edes käy etukäteen tutustumassa halliin. Yhtä kaikki, kehässä on nyt oma iloinen Tinja.

Huonona puolena sitten, että Tinja sähläsi taas ihan hirveästi vähän joka liikkeessä. Kyllähän siitä alta näkyisi, että se OSAA ne liikkeet, mutta silti Tinjalle silti tuntuu sattuvan ja tapahtuvan. En ymmärrä mistä Tinja ammentaa tuon mielikuvituksensa. Juuri kun kuvittelee, että sen on nyt keksinyt aivan kaiken mahdollisen ja mahdottoman, niin tulee jotain uutta. Ja kotona se on ihan samanlainen, joten ei ole uutta että se vähän säveltää liikkeitä omaan malliin... Vähän kirpaisi ajella Tampereelle saakka kokeeseen, mutta onhan tuo jo etukäteen arvattavissa, että Tinjasta ei koskaan tiedä miten tulee menemään. Tinjalle kuitenkin VOI2 239,5pistettä ja sijoitus 2./3. (Tampereella oli kuitenkin hyvät palkinnot.)

Toisena huonona asiana, että Tinja reagoi aika voimakkaasti taas juoksutarkastukseen. Tuomari oli hieman ronski takapuolta kaivellessa ja Tinja yritti kiivetä syliin turvaan. Oli pakko tönäistä Tinja äkkiä vaan pois siitä heti kun juoksutarkastus oli tehty, koska ilmeestä näki, että kohta tulee murina.

Paikkamakuu 9
Oli nuuhkinut lattiaa. Ihan hyvin maahan ja ihan ok perusasentoon nousu.
Ruutu 7
Tinja oli ihan porsas! Lähti hyvällä vauhdilla ja suoraan ruutuun, mutta pongasi matkalla namin ja unohti mitä oli tekemässä. Lisäkäskyllä ruutuun (ihan hyvin taakse kuitenkin) ja maahan-käskystä haukahdus. Luoksetulossakin jäi matkalla etsimään nameja. Ilmeisesti kuvitteli, että kun mulla on selkä käännettynä toiseen suuntaan, niin voi porsastella ihan rauhassa...
Tunnari 7
Ihan hyvin lähti hakemaan kapuloita. Etsinnässä oli epävarma. Nosti aika heti oikean kohdalla, mutta tiputti sen ja jatkoi rivin loppuun ja nosti uudelleen oikean. Palautuksessa oli hidas. En tiedä ottiko painetta mun komennuksesta ruudun jälkeen vai ollaanko tunnaria tehty liian vähän liikkuroituna. Kotona kuitenkin on tehnyt hyviä tunnareita.
Kaukot 8
Tuomarilta ehkä jäi huomaamatta, että tuli pari lisäkäsimerkkiä, kun Tinja ei totellut ensimmäistä. Oli taas aika kiinni kehän ulkopuolisissa häiriöissä. Ei vaihtanut täysin puhtaasti, mutta ei hirveästi liikkunut paikaltakan. Ennakoi perusasentoon nousun.
Luoksetulo 7
Ihan siivo. Valui tietysti stopissa aika paljon ja perusasento jäi aika eteen. Häntä oli siinä kohdassa missä Tinjan itse olisi pitänyt olla. :D
L-liike 6
Seisoi istumisen, prkl. Ja mukamas katsoin silmäkulmasta, että nytkähti niin että istui. Olisin muuten käskyttänyt tuplakäskyllä. Seisominen ihan ok, samoin seuraaminen.
Ohjattu 5
Tinja oli taas ihan pihalla kuin lumiukko. Seuraaminen ja pysäytys merkkille ihan ok. Ei ollut taaskaan katsonut liikkurin kapuloiden vientiä, joten Tinjalla ei ollut mitään hajua missä kapulat oli. Haku oikealle, jossa paljon merkkejä, Tinja tarjosi sieltä ensin yhtä ja sitten suuntasi kehän laidassa olleille metallikapuloille. Sain aika pitkään miettiä mitenkähän saan Tinjan haettavalle kapulalle ilman että poistuu kehästä etsimään lisää kapuloita. Toi se lopulta oikean.
Metallihyppynouto 9
Varmaan pitäisi opetella heittämään metallikapuloita, kun ne tuntuvat lentävän viinoon tai jos ei vinoon, niin sitten jäävät pystyyn niin kuin nyt. Tinja oli yllättävän reipas: löi tassulla kapulan oikeaan asentoon ja nosti reippaasti ja oli ihan reipas palautuksessa. Palautti ravilla.
Seuraaminen 8½
Ihan siisti seuraaminen Tinjalta. Juoksuosuuksissa oli hieman irronnut. Lyhyt peruutus oli huono, mutta pitkä peruutus hyvä.
Yleisvaikutelma 10
No olihan Tinja aika reipas ja iloinen sähläämisestä huolimatta. Ja haukahti vaan kerran! On se mustakin aika täydellinen ja harvoin Tinja saa yleisvaikutelmasta kymppiä!

Juha Korrin viettiseminaarin jälkeen olen miettinyt, että osa Tinjan sähläämisestä ja ei-suoritusvarmuudesta johtuu siitä, että Tinjalla ei vaan riitä hermorakenne täysin pitämään pakkaa kasassa ja häiriöt ovat sille joskus ylivoimaisia. Suurin osa kuitenkin on vaan “kurittomuutta”, joka olisi kyllä koulutettavissa pois...

Muutamia huomioita kokeesta:
- Ohjatussa pitäisi vihdoin keksiä joku toimiva tapa, että Tinja katsoisi liikkurin kapulan viennin. Ei ole ensimmäinen kerta, kun Tinjalla ei ole aavistustakaan missä kapulat ovat.
- Tinjan kanssa on ihan turha hingata liikkeitä kaavamaisesti, kun ne se osaa. Tinjaa pitäisi enemmän haastaa, jotta se ymmärtäisi oikeasti tekee ja alkaisi kuunnella käskytystä eikä vaan arvailisi siihen suuntaan. Myös enemmän ottaa häiriöitä mukaan.
- Tinja kaipaisi paljon liikkurointia. Treenaamme ihan liikaa minä ja koirat keskenämme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti