maanantai 14. marraskuuta 2016

Palasiksi


Tiistaina ja keskiviikkona treenattiin agilityä. Tiistaina oli toisin tarkoitus käydä treenaamassa tokoa, mutta tultiin hallille liian myöhään, joten treenit sitten vaihtui Hillan agilitytreeneiksi. Ei hirveästi taaskaan saatu mitään järkevää aikaiseksi kuten ei yleensäkään kun on kyse agilitystä. Meidän agilityn itsenäinen treenaaminen on aika leikkimistä (mikä nyt välttämättä ole huono juttu). Tykkään kyllä kisata agilityssä, mutta treenaaminen on usein aika pakkopullaa. Tässä pitäisi ryhdistäytyä ja ruveta suunnittelemaan treenit kunnolla, jotta ei tarvitsisi kisojen jälkeen valittaa, että Hilla ei taaskaan kääntynyt.

Tiistaina harjoiteltiin liian vaikeaa pujotteluavokulmaa (vastaava toisin on ollut kerran kisoissakin), jota ei saatu onnistumaan montakaan kertaan. Putkesta kauempaan päähän keppejä ja itse oli toisella puolella kulkemassa kuin koira. Hilla ei tajunnut käden merkitystä aloitusvälissä vaan aloitti herkästi pujottelun väärältä puolelta. Putkijarruihin saatiin hieman järkeä ja takaakierto/välistäveto-sarjaakin harjoiteltiin.

Keskiviikkona oltiin tuurausvuorolla treeniryhmässä. Tehtiin alla olevaa rataa.



Rata oli muunnos viime kisojen radasta. 6. esteen otin pakkovalssilla kuten kisoissakin. Kulma tällä radalla oli helpompi seuraavalle esteelle helpompi kuin kisaradalla, joten rytmitys oli paljon helpompi tehdä. Hilla yllätti miten itsenäisesti se osasi tehdä pujottelun seinää päin. Tästä toisin palkattiinkin pariin kertaan vielä erikseen. Aloituksetkin sujuivat pääasiallisesti hyvin, vaikka jäin itse käytännössä 7. esteen toiselle puolelle. Hilla oli myös yllättävän kiltti ja tuli vastakäännökseen muurilla, vaikka ihan takana oli este tyrkyllä. Tein tähän kohtaan toisin ensin valssin mikä toimi kanssa kivasti, koska Hilla irtoaa niin hyvin esteille vaikka itse jäisinkin jotenkin epäloogisesti. Valmentajan kehotuksesta kuitenkin kokeiltiin myös vastakäännöstä. A:lla kiinnitin huomiota, että Hilla hidasteli joka toistolla yhä enemmän (ensimmäisen meni siivosti) vaikka sitä ei kertaakaan palkattu kontakteille.


Torstaina, perjantaina, lauantaina, sunnuntaina ja tämän viikon maanantaina ollaan treenattu tokoa. Kaikkina muina päivinä ollaan käyty hallilla treenaamassa, lauantaina treenattiin kotona. Hillan kanssa suunnitelmissa olisi seuraavan kerran kisata tokossa vasta SM-kisoissa, kun Hillalla on jo tulokset kasassa SM-kisoja varten. Lopputalvi ja kevätkausi onkin tarkoitus laittaa lähes kaikki liikkeet ihan palasiksi ja lähteä kokoamaan niitä uudelleen. Tinjan kanssa pitäisi yhä enemmän keskittyä EVL-liikkeisiin, sillä enää yksi ykkönen puuttuu voittajan koularista.

Tinjan tärkein treenikohde viime viikolla on kuitenkin ollut käskyjen kuunteleminen. Tätä on tehty lähes päivittäin. Harjoittelu on aloitettu torstaina laittamalla kentälle sattumanvaraisesti pari hyppyä, useampi kapula, merkkejä ja ruutu. Näiden välillä on sitten satunnaisesti käsketty tekemään liike tai useampi kun itse olen pysynyt täysin paikallani. Perjantaina sitten on tämän pohjalta jatkettu ruudun ja noudon erottelulla. Tinjalle on heitetty kapula ruudusta sivuun, mutta Tinja onkin käsketty menemään ruutuun. Tätä samaa harjoitusta jatkettiin edelleen sunnuntaina. Maanantaina harjoitusta vaikeutettiin edelleen ja ruudun eteen rakennettiin ohjattu nouto merkkeineen ja jompaakumpaa tehtiin merkin kautta. Tinjalle nämä harjoitukset ovat olleet varsin haastavia, mutta ehdottomasti tarpeellisia, jotta saadaan osaamista kehitettyä edelleen.


Tinjalle on tehty joka hallitreenikerta myös tunnari. Työskentely ei ole näissä ollut mitenkään erityisen siistiä, välissä ollut muutama parempikin toisto. Tinja kuitenkin käyttää haisteluun liikaa aikaa ja käy kapuloita useampaan kertaan läpi ennen oikean nostoa, vaikka ei ole kertaakaan koskenut vääriin. Luotan kuitenkin, että asia korjaantuu, kunhan Tinjan itseluottamus saadaan palkkauksen kautta kuntoon. Kiertohyppynoutoakin on keritty tekemään, lähinnä kiertoa. Tässäkin olisi vielä paljon hiottavaa. Tinja ei osannut mennä kapean estekujan läpi, joten sitä on nyt treenattu parin päivän ajan. Lisäksi Tinja tutustettiin siivekkeisiin, joita taidan pitää Tinjallakin nyt mukana, jotta kierto ei pääse laajenemaan.

Molemmille koirille on lähdetty työstämään seinään nenällä koskettamista. Targettina olen käyttänyt maalarinteipin palaa, joka on sopivan huomaamaton kaukaa. Tinjalle tämä tapa näyttäisi sopivan todella hyvin eteenmenon opetteluun. Hillan kanssa joutuu vielä harkitsemaan voiko treeniä yhdistää kisaeteenmenon opetteluun vai jatketaanko leluille lähettelyä. Me ei olla Hillan kanssa oikein samalla aaltopituudella naksutteluhommissa. Hillalle on myös stoppien harjoittelun takia lähdetty opettamaan hyvää kosketusalustaa ja Hillaa on tosi vaikeaa pitää tassua alustan päällä sadasosasekuntia pidempään, kun pitää jo tehdä jotain muuta. Yksi yhteinen treenikohde molemmille koirille olisi opettaa tulemaan seisomaan suorassa asennossa eteen, mutta tätä ei ole vielä keritty työstää kuin yhden koulutussession verran. Mattoprojektiakaan ei olisi tarkoitus ihan kokonaan hylätä, mutta se saa odottaa siihen, että raaskinko ostaa 150€ maksavan palkkausautomaatin.


Hillalle on myös otettu kiertohyppynoudon kiertoja siivekkeiden kanssa. Näiden treenien tärkein osa-alue ehkä kuitenkin on ollut saada Hilla aloituspaikalle ilman, että se kyttää mitään matkan varrella. Hilla osaakin pitää hyvin pitää kontaktia, mutta vielä vaatii paljon työstöä se, että kehujenkaan kohdalla ei ole sallittua tiputtaa kontaktia ja ruveta kyttäämään kohteita. Nyt kun kontaktista on nillitetty todella paljon, niin Hilla seuraamisasento on kiertynyt tosi eteen ja vinoon. Mielenkiintoisin koulutusprojekti on kuitenkin ollut Hillan kohdalla selvitystyö milloinka Hilla rupeaa pyörittelemään kapulaa. Hilla osaa siististi pitää kapulaa erilaisten temppujen, seuraamisen ja luoksetulon ajan. Ei ole ongelmaa myöskään, jos Hillan jättää kauemmas ja kapulan meidän väliin ja siitä käskee noutamaan. Pyörittely alkaa vasta, jos kapulan heittää ja pyytää sitten hakemaan kapulan. Tätä on nyt pyritty ratkaista sillä, että Hilla ei pääse suoraan tuomaan kapulaa vaan joutuu tekemään stoppeja tai kaukovaihtoja matkalla kapula suussa. Samalla on tullut huomattua, että kaukojen S-I –vaihto on rikki ja siihenkin pitäisi jossain vaiheessa paneutua enemmän. Suunnitelmissa olisi myös vaihtaa Hillan luoksetulo selän takaa perusasentoon kiertämiseksi.

Jouluvalot päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti