torstai 1. syyskuuta 2016

Megapostaus (Agility- ja tokokisat, rallytokokoulutus)


Agilitykuvat © Sanni Rajala

Perjantaina käytiin ekaa kertaa treenaamassa lähikentällä. Molemmat koirat harjoittelivat maton yli juoksemista. Tinja oli ihan liekeissä, kun pääsi naksuttimen kanssa harjoittelemaan. Molemmilla on kovin tiukassa alustan koskettaminen. Hilla teki myös ohjatussa molemmat suunnat ja luoksetuloa takapalkalla. Muuten sitten rallytokotreenaamista. Hillalle pitkä oikealla puolen seuraaminen sekä spin-puolenvaihtojen kertaus. Tinja puolestaan treenaili suoraan eteen istumista ja kierrron ja puolen vaihdon edessä erottelua.

Lauantaina oltiin harjoituskoirakkona rallytoko-ohjaajiksi kouluttautuvilla. Molemmille koirille tuli ”kevyt” 3 tunnin treenikerta per koira. Hyödyllinen koulutuskerta oli ja ei tunnu Hillalta nuo treenattavat jutut loppua kesken. Eipä taideta syyskuussa tehdä muuta kuin treenata rallytokoa. Treeneissä tehtiin ensin tunti pisteillä harjoituksia yksittäisillä kylteillä ja sitten pari tuntia rataharjoitusta. Muutamia Hillan treeniaiheita:

- Oikean puolen seuruussa pujottelussa ja houkutuksessa ei ollut aina tarpeeksi tiiviisti mukana. Myös käännökset oikealla seuraten tarvitsisivat vielä paljon treeniä varsinkin jos niitä ei tehdä pysäytyksen kautta. Nyt tarvitsee pientä temmon hidastusta että takapää pysyy mukana.
- Hilla teki kivasti töitä, mutta se paras terä tuntuu puuttuvan. Aika paljon oli taas silmien käyttöä, johon pitäisi ehdottomasti puuttua.
- Yksittäisenä peruutukset toimivat. Oikealla puolen ok, mutta vasemmalla voisi olla suorempi. Radan osana oikealla peruuttaminen vaatii vielä rutkasti treeniä.
- Molemmat käännös vasempaan vasemmalla seuraten ei toiminut vielä radalla vaikka on treenattu paljon yksittäin. Oikea spin jostain syystä vahvempi? Tarjoilee puolenvaihtoa edessä?
- Peruutus poispäin on todella vino. Pitäisi opettaa Hilla tulemaan suoraan eteen seisomaan.
- Menen itse liian lähelle kylttejä molempien koirien kanssa.

Hilla väsähti varsin tehokkaasti jo ensimmäisen tunnin aikana. Tinja taas oli varsin sopiva vasta siinä kolmannella tunnilla, kun oli ensin riehunut pari tuntia hyperaktiivisena. Tinja meni yllättävän hyvin, eikä sillä ollut mitään isompia ongelmia. Ainoastaan merkki oli alkuun vaikea löytää (yritti sinkoilla vaan duracell-pupuna ympäri kenttää) ja eteen istumiset olivat vinoja. Tinja oli jostain syystä aika herkkis oikealla puolen seuruussa ja koko ajan tarjoili kaikkea ylimääräistä pienestäkin käden heilautuksesta.


Sunnuntaina molemmat koirat kävivät agilitykisoissa. Tinjalla oli hauskaa, vaikka oli se aika nolo kolmasluokkalainen koira, kun ei se mitään osannut. :D Tinjalla oli ”huono päivä” ja hyppäämisen sijaan keskittyi enemmän mulle rähisemiseen ja kädessä roikkumiseen. On se silti hauska koira. Tarvitsisin oman agilitysheltin. Hillallakin oli huono päivä, mutta sen huono päivä johtui ihan minusta. Ensimmäinen radalla ainoa virhe siitä, että pujottelukepeissä oli jotain vikaa (aikaisempi koira oli jo kaatanut siitä kepin, ilmeisesti ne kepit eivät olleet tarpeen tiukasti kiinni) ja Hilla tietysti ei saanut niitä pujoteltua oikein. Siihen meni kisafiilikset, kun niillä harvoilla nollaradoilla sitten tulee jotain itsestä riippumattomia estevikoja ihan kuin omat mokat jo ei riittäisi. Loput radat ohjasin ihan p*skasti ja viimeisellä radalla Hilla otti minusta niin paljon painetta, että ei olisi enää halunnut mennä putkiakaan. Enpä ole aikaisemmin nähnyt Hillaa sellaisena. Koira, joka ei pelkää yhtään mitään tai ota mistään ulkopuolisesta asiasta painetta. Ei olisi enää pitänyt mennä viimeiselle radalle ollenkaan.

F-agilityrata Hilla 5vp+yliaikaa, Tinja HYL


Tämä olisi ollut Hillan kanssa lähes täydellinen rata käännöksineen kaikkineen. Ei olla aikoihin tehty näin hyvää rataa. Ainoa virhe 3. putken eteen heitetty voltti, koska Hilla ei nähnyt lähdöstä putken päätä ja ei tajunnut heti sylkkäristä mennäänkö putkeen vai viereiselle hypylle. Virhepisteet sitten siitä, että Hilla kompuroi pujottelun läpi eikä pystynyt pitämään rytmiä ja loppupäästä jäi yksi väli pujottelematta. Yliajalle meni siksi, että mietin uskallanko laittaa Hillaa uudestaan pujottelemaan, kun kepeissä oli vikaa.

Tinja hyllytti pujotteluun, koska ei pystynyt millään aloittamaan sitä oikein, vaikka kulma oli naurettavan helppo. Kolmannella kerralla taisi aloittaa oikein, mutta ei sitten malttanut enää pujotella loppuun enkä jaksanut enää Tinjan kanssa vääntää asiasta. Muuten taisi mennä ihan siivosti? En ainakaan muista, että olisi tehnyt mitään muuta.

E-hyppäri Hilla HYL, Tinja HYL


Hilla meni puhtaasti 12.esteelle saakka, jossa myöhästyin takaakiertoon lähtettamisestä ja Hill hyppäsi 12. esteen väärästä suunnasta. Se olikin sitten ainoa virhe radalla. Oli tällä radalla muutama hienokin kohta: itsenäinen pujottelun aloituksen haku ja puolivalssi+niisto 19. esteelle, johon Hilla reagoi todella hyvin.

Tinja oli saanut tälle radalle jo vähän enemmän vauhtia, mutta päätti tulla röyhkeästi ensimmäisen esteen ohi. Pujottelun teki kerralla oikein. Hyllytti itse asiassa ihan samaan kohtaankin kuin Hillakin, muta musta se johtui vaan siitä, että Tinja ei ihan malttanut lähteä takaakiertoon. Tinja vielä jatkoi väärään päähän putkeakin.

D-agilityrata Hilla HYL, Tinja 5vp+yliaikaa


Hilla meni hyvin A:lle saakka. Oli kyllä jo lähdössä jo hidas ja keinun teki epänormaalin hitaasti, mutta piristyi siitä hetkeksi ja A:n teki reippaasti. Sen jälkeen vaan teki tutun häipymisen ja jatkoi matkaa A:lta suoraan putken viereisellä hypylle. Loppurata sinällään puhtaasti läpi, mutta pujottelun jälkeen Hilla totesi, että mun kanssa tekeminen ei ole kivaa ja tuli loppumatkan hitaalla ravilla.

Tämä oli oikeasti Tinjan päivän ensimmäinen rata. Tinja teki kivasti radan läpi (mitä nyt roikkui kädessä kiinni). Ainoa virhe tuli pujottelusta, jossa törkkäsin ilmeisesti hieman liikaa ja Tinja aloitti väärältä puolen pujottelun. En ymmärrä miksi Tinja muka juoksi yli 3s yliaikaa. No, roikkuhan se tietysti kädessä kiinni ja mulla itsellä oli vaikeuksia löytää oikea rytmi Tinjan ohjaamiseen ja lisäksi jouduin tunkemaan valsseja jokaiseen mahdolliseen väliin (ja melkein valssasin pari kertaa Tinjan ylitse).


Tinjan käsitys agilitystä.
Kaatuuko?Monien hassujen kuvien koira.


Osaa Hillakin hypätä tiukkaan silloin kun haluaa.Maanantaina oltiin Suomenlinnassa Pokemon-jahdissa. Satoi kaatamalla vettä, joten joudutaan joku toinen päivä käymään uudestaan. Ensi kerralla ehkä uskon säätiedotuksia.

Tiistaina käytiin seuran kentällä tekemässä ”viimeistelyt”. Onneksi oli myös aina iloinen terapiasheltti myös, koska muuten en olisi kestänyt. Hillalle vaan tilanteen kartoittamiseksi kokonaisena kiertohyppynouto ja ruutu. Kiertohyppynouto oli vielä siedettävä, mutta ruutu oli kyllä kaikilta osin ihan huono. Zetaa väännettiin pitkään, mutta petrasi se, kun jaksoi vaan vaatia (ja nostaa kerran fyysisesti takaisin istumaan). Tunnari sentään ok ja Hilla osasi seurata kivasti OIKEALLA puolella. Osaa kyllä käyttää takapäätäänkin, vaikka kääntyisi nopeasti. Vaatisi vaan multa enemmän luottamusta. Mattoakin ehdittiin treenata.

Tinja kertasi ruudun, zetan, luoksetulon ja tunnarin. Ruudussa Tinja yritti taas juosta kohti ylimääräisiä kartioita. Korjasi kyllä juoksulinjansa, kun huomautti, että olisi vähän pitänyt keskittyä mitä sanottiin. Muuten teki oikein kivasti ja jopa pysähtyi aika kivasti luoksetulossa. Tinjakin kerkisi vähän treenailla mattoa. Matolle pitäisikin nyt molemmille koirille saada fokus enemmän vauhdikkaaseen ylijuoksemiseen. Vähän tuntuvat edelleen käyttävän sitä takajalkatargettina vaikka olen yrittänyt palkata vasta niistä, kun selkeästi ajatus on tulla pois.


Keskiviikkona oli Hillan toiseksi viimeinen tokokoe. Kisat alkoivatkin lupaavasti, kun Tinja oli oksentanut matkan aikana autoon ja se oli TAAS jossain välissä onnistunut varastamaan namit laukusta. Eipä mennyt muutenkaan hääppöisesti Tinjalla, koska se oli taas todella paineessa eikä uskaltanut tehdä juuri mitään. Paikkiksessa oli vielä normaali, mutta yksilöliikkeet eivät menneet kovin hääppöisesti. Todennäköisesti Tinjan paineistuminen oli monen asian summa. Liikkeet alkoivat metallihyppynoudolla ja sen jälkeen Tinja ei tee enää mitään noutoja. Tinja todennäköisesti pelkäsi aika kovasti myös riuskaliikkeistä liikkuria. Kisapaikkakaan ei ollut mikään helppo. Harmi, koska Tinja selkeästi osaisi liikkeet jos se vaan uskaltaisi ne tehdä. Tinjalle VOI0 174p. Tämä oli Tinjan 24. VOI-koe.

Eipä Hillallakaan ollut mitenkään hääppöinen päivä. Ilmeisesti se vähän katseli uskaltaako tyhmän emännän kanssa tehdä yhtään mitään vai millä tuulella se tänään on. Oli aika vaisu, mutta piristyi kyllä kokeen loppua kohden. Oma pää pysyi kuitenkin kerrankin kasassa, mikä olikin pääasiallinen tavoite. Tuomari oli varsin löysä, joten hyville pisteille päästiin silti. Ei Hilla toisin tehnytkään mitään erityisen radikaalia yhden tuplakäskyn lisäksi. Hillalle EVL1 289p, KP ja sij. 1./4.

Hillan EVL
Paikkaistu 10
Paikkamakuu 10
Jäi liikkuriin kiinni ja meni huonosti maahan. Luoksetulossa olisi voinut olla pikkasen reippaampi ja oli edelleen kiinni liikkurissa.
Luoksetulo 8
Perusasennosta maahanmenoon kaksi käskyä, koska oli edellispäivänä keksinyt, että maahan asti ei välttämättä tarvitse mennä. Seisominen oli minusta hyvä. Maahanmeno olisi voinut olla aavistuksen terävempi, mutta ei sekään ollut huono. Vauhti olisi saanut olla reippaampi.
Zeta 8½
Ihan kökkö zeta Hillalta. Ei kyllä tuntunut hirveästi seuraavan. Kaikki asennot kyllä teki oikein. Järjestys S-M-I.
Seuraaminen 8½
Eipä tämäkään ollut kovin hyvä. Se normaali terävyys seuraamisesta tuntui puuttuvan, vaikka Hilla kyllä piti ihan ok seuraamispaikan ja ainakin suurimman osan ajasta hyvin kontaktinkin. Peruutuksessa oli hyvin tiiviisti mukana siihen asti kunnes kiertyi selän taakse ja törmäsin Hillaan, jonka jälkeen takapää hieman avaantui.
Kiertohyppynouto 9
Hilla taisi olla kokeen ainoa koira, joka ei nollannut tätä liikettä. Ilmeisesti punainen kartio erottui aika huonosti metsää vasten eikä Hillakaan minusta sitä pongannut lähetyksessä. Kiertoon lähti hieman kaartamalla kapulan kautta, joten kaarros oli laaja. Pysäytys seisomaan oli ok, hieman olisi voinut terävämpi. Nykäisi todella voimakkaasti liikkurin käskystä noutovaiheessa. Kiersi taa selän taakaa palautuksessa eikä todellakaan millään pienellä kaarella.
Ohjattu 9
Merkille pysäytys huono. Nouto vasemmalle hyvä, mutta kapulan nosto ruma. Ihan pientä kapulan pyörittelyä palautuksessa ja aika laaja kaari siinäkin.
Tunnari 9
Muuten todella hyvä, mutta kävi kapulat kahteen kertaan läpi ja haisteli ihan vieressä olleen kartionkin. Palautuksessa oli kuitenkin yllättävän reipas.
Kaukot 9
Hyvä kun yksikään tassu liikahti. Juuri ja juuri istumisessa sentään liikutteli tassujaankin. Paikaltaan ei liikkunut, mutta ei noussut seisomisissa ihan täysiin asentoihin. Muuten vaihdot ok. Ei toisin päässyt kunnolla kurrella ylös ensimmäisessä vaihdossa, kun kiertyi perusasennosta maahan niin voimakkaasti.
Ruutu 10
Eteenlähetys oli hidas mutta täysin luotisuora, ja järkytyin tästä niin kovasti, että hyvä kun sain pysäytettyä Hillan ympyrään. Ruudussa pysähtyi aika hitaasti. Seuraamaan siirtyminen oli puolestaan tosi hyvä ja normaalia reipasta Hillaa.

Tinjan VOI
Paikkamakuu 10
Metallihyppynouto 0
Tinja yritti keksiä jotain muuta tekemistä ympäristöstä ettei tarvitsisi noutaa kapulaa ja haukkui tuomarille ja sitten sihteerin teltalle. Toi se kapulan lopulta ihan mulle asti, mutta muutaman ylimääräisen käskyn se vaati.
Luoksetulo 8
Pysäytys oli ihan ok Tinjaksi. Yllättävän vähän valui. Vauhti oli kyllä aika hidas.
Tunnari 0
Ei oikein uskaltanut lähteä kapuloille, joten niiden löytämiseen vaati käsimerkin ja ylimääräisiä käskyjä. Etsi kyllä sitten hyvin ja toi oman kapulan reippaasti…
Kaukot 8
Kaukot Tinja teki reippaasti. Ainoastaan tuplakäsky S-M, koska Tinja vilkaisi samaan aikaan jotain häiriötä yleisössä. Pikkasen oli taas jousilla, joten ihan hivenen liikkui eteenpäin.
L-liike 6
Tinja ei oikein uskaltanut seurata. Seisominen vielä meni, mutta istumiseen Tinja oli liian ahdistunut.
Ohjattu 0
Merkille seraaminen oli ihan kohtuullinen ja seisomaan jäi hyvin. Oikean puolen nouti hyvin, muta päätti sitten sylkeä kapulan pois suusta metrin ennen minua, kun se painoi inhottavasti silmäkulmaa. Taisi vasta kolmannella käskyllä tuoda sen loppuun saakka.
Seuraaminen 6
Tinjaa ahdisti liikaa, joten ei pystynyt seuraamaankaan. Hitaassa pätkässä teki ainoastaan hyvää seuraamista. Muissa käveli takana.
Ruutu 10
Jouduin käskemään Tinjan varsin aikaisin maahan, koska siitä näki, että se ei uskalla ihan perille saakka juosta. Oli kyllä juuri ja juuri sisällä. Seuraamaan tuli reippaasti.
Kokonaisvaikutus 7

Torstaina käveltiin Kampista Hietaniemen rantaa pitkin Seurasaareen pokemoneja tietysti etsimässä. Kilometrejä tulikin varsin kivasti ja koirat olivat aika poikki reissun jälkeen.
Ankkana lammikossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti