sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Luotettava kilpakoira


Pitkään on BH:n suorittaminen ollut harkinnassa, mutta en ole koskaan saanut ilmoitettua mielenkiinnon puutteesta. Pari viikkoa sitten sainkin ilmoitettua Hillan kokeeseen hetken mielijohteesta. Treenattu ei kyllä yhtään. Yhteensä kolme kertaa käveltiin koekaavioläpi, paikkista tai henkilöryhmää ei tehty kertaakaan. Silti ei epäilyttänyt lainkaan, etteikö Hilla pääsisi läpi.

Paikkamakuu erinomainen
Hilla aloitti paikallaan ololla. Terävästi maahan. Asento oli säilynyt koko ajan samana. Hyvin nousi perusasentoon.
Hihnassa seuraaminen erittäin hyvä
Ajoittain oli ollut vino ja tuomari toivoi, että olisi ollut paikoitellen tiiviimpi. Hilla seurasi hyvällä kontaktilla ja asenteella. Minä yritin parhaani mukaan sabotoida suoritusta hihnan kanssa. ;) Oikealle käännökset ja täyskäännökset löysät. Henkilöryhmässä vilkaisi kerran häiriötä.
Vapaana seuraaminen erittäin hyvä
Tämä oli parempi kuin hihnassa seuraaminen. Käännökset hyvät, kontakti pysyi koko ajan myös henkilöryhmässä ja paikka hyvä. Oli tässäkin ajoittain vino.
Liikkeestä istuminen erittäin hyvä
Muuten hyvä ja nopea istuminen, mutta jäi hieman vinoon.
Maahanmeno ja luoksetulo hyvä
Tämä muuten erinomainen, mutta tuli suoraan sivulle, toisin tarkoituksella. ;)

Kaupunkiosuudella Hilla oli ihan kysymysmerkkinä ollaanko nyt treeneissä vai lenkillä ja teki jotain niiden välimuotoa. Käyttäytyi kuitenkin hyvin, joten BH kirkkaasti läpi. Jokohan innostuisi jäljen treenaamaan kuntoon?

Hilla on kuin viini; paranee vain vanhetessaan. SM-kisoihin ei ole enää kuin alle viikko aikaa. Hilla tuntuu todella hyvältä sekä treeneissä että kisoissa. Tänäänkin teki todella hyvät seuraamiset vaikka joutui ensin paahteessa makaamaan aika kauan ja sitten siitä suoraan tekemään ilman välipalkkausta. Hieman kyllä pelottaa miten Hilla jaksaa sitten tosikoitoksessa vai hyytyykö se kuumuudesta tänäkin vuonna. Ikävä jo tässä vaiheessa ajatella, että vaikka olisi vähän enemmän tuuria mukana ja Hilla suorittaisi normaalilla vallattomalla tavallaan, yksi tuomarivalinta tulee varmasti ratkaisemaan ettei meille finaalipaikkaa suoda.

Paljon työtä on tämän koiran eteen tehtykin ja kiva kun alkaa palat loksahdella paikalleen. Kauas ollaan tultu siitä maailman laiskimmasta bordercolliesta. Kaikki ainekset olisivat olleet, että Hillasta olisi tullut varsin kaamea koira. Paljon on kuitenkin onnistuttu tekemään oikein ja tasaisen varmasti mennään koko ajan eteenpäin. Aion siis nauttia SM-kisapaikasta, tuon mun luotettavan kilpakumppanin kanssa, tapahtui siellä sitten mitä tahansa.

Huomenna jatketaan agilitykisoilla. Tinjalla on juoksut, joten sen viimeisen nollan metsästys jatkuu syksyllä.

lauantai 30. toukokuuta 2015

Ei vieläkään ykköstä


Torstaina oltiin Tinjan kanssa iltakokeessa. Tinjalla ei ollut kovin hyvä päivä ja se ahdistui ja pelkäsi jotain. Ei vastannut yhtään kehuihin eikä ollut yhtään normaali oma itsensä. Ei se onneksi ollut niin paha mitä se on joskus aikaisemmin ollut, mutta todella harmittava takapakki hyvään edistymiseen. Juoksut alkoivat seuraavana päivänä, mutta ei Tinjalla ole koskaan ollut juoksujenkaan kanssa ongelmia. Tinja sai kuitenkin tiukalta tuomarilta 228 pistettä, eli VOI2 ja voitti vielä kolmesta koirasta.

Paikkamakuu 10
Tattikoira
Ruutu 8½
Lähti hyvin ruutuun, mutta jäi seisomaan ihan ruudun eteen. Ei Tinjat jää seisomaan vaan ne menevät maahan ruutunauhan päälle! Ei ole aikaisemmin tällaista virhettä tehnyt. Toisella ruutukäskyllä hyvin ruutuun ja hienosti seuraamaan.
Seuraaminen 6½
Tästä alkoi sitten paineistuminen. Seurasi jossain kilometrin päässä. Tuli kyllä tekemään käännökset ja perusasennot. Tuomari kommentoi, että jos olisin kävellyt hitaammin, niin olisi ehkä pitänyt seuraamispaikan. Viime viikolla ja päivää aikaisemmin teki todella hienot seuraamiset liikkuroituna. Miksi ne eivät näy koskaan kokeessa!
Luoksetulo 5
Seisomisen valui ja paljon. Maahanmenoon tuplakäsky. Tinja oli taas sillä tuulella, että tulee mieluummin äkkiä mun luokse, kun jää hidastelemaan matkan varrelle.
Hyppynouto 9
Tinja, siis Tinja palautti ravilla! :O Kapula oli kyllä erilainen kuin mihin Tinja on tottunut, mutta ei sillä ole puisen kanssa koskaan ongelmia.
Tunnari 10
Mun koirat osaavat sentään tunnarin. Tinja kävi siististi kapulat läpi ja nosti oman heti kun osui kohdalle. Palautuksessa hieman tahmea, mutta sentään uskalsi tulla laukalla.
Liikkeestä istuminen 6
Seuraamisessa ei ollut ainakaan kontaktia. Istumisessa ehkä itseltä turhan voimakas vartaloapu. Isoin ongelma ehkä on kuitenkin, että Tinja taitaa tehdä istumiset seisomisen kautta?
Kaukot 6
Teknisesti ihan jees, taisi tulla ihan hivenen eteen jossain vaihdossa. Tuplakäsky taisi tulla s-i kun hätäilin. Tinja olisi istunut kyllä. Triplakäsky sitten viimeiseen maahanmenoon, kun jäi katsomaan takana tuulessa lepattanutta teltan osaa.
Metalli 0
Olisi pitänyt jättää välistä, kun tiesin, että tässä mielentilassa Tinja ei metallia nouda. Ei noutanutkaan. Nuuhki kapulan kyllä tarkkaan läpi ja jäi sitten ahdistuneena seisomaan kapulan viereen.
Kokonaisvaikutus 8

Hillan kanssa treenattiin kisapaikalla seuraamista ja kaukoja. Sivuaskeleet nyt todella hyviä ja palkkasin niistä erikseen. Seuraaminen on paikoitellen pikkasen liian tiivistä, kun Hillaa saa potkia pois edestä. Kaukoissa on ikävä vajausongelma varsinkin i-s-vaihdossa mutta myös lievempi m-i-vaihdossa. Viikko aikaa päästä vajaista asennoista eroon, kun Hillalla on kuitenkin muuten teknisesti todella hyvät vaihdot.


Perjantaina käytiin treenaamassa tokoa kentällä. Hillalle koko BH kaavio läpi. Minä mokasin kahdesti! Hilla kyllä meni hyvin. Hieman täyskäännöksissä yrittää löysäillä, mutta palkkasin ne erikseen. Muuten Hillalle ohjattua. Otin molemmat suunnat ensiksi ja sitten vielä vasemman kertaalleen. Ensimmäisessä lähetyksessä kääntyi merkillä kapulalle päin pelkästä katseesta. Toinen oli ok, mutta kolmannella väärä suunta, kun ei katsonut lähetyksessä muhun päin. Näissä pitää nyt olla todella varovainen, kun Hillalla näyttää olevan turhan paljon itseluottamusta. Merkki huononi heti, kun jouduin moittimaan väärän suunnan nappaamisesta, mutta otettiin se vielä erikseen.  Hyppynoudossa pientä kapulan kilistelyä. En tästä stressaisi, mutta kun kyseistä liikettä tuomaroi juuri se tuomari, joka varmasti vie ainakin kolme pistettä liikkeestä tällä tekosyyllä. Tunnarissa oikea etualalla, mutta Hillalla ei mitään ongelmaa etsimisessä. Palautuksessa pyöräytti pari kertaa kapulaa liikaa. Kenttään vaihdettu hiekat, jonka vuoksi Hillalla on nykyään turpa täynnä hiekkaa noudoissa, joten tämäkin saattaa häiritä, koska palautus muuten oli todella hyvä. Kaukoissa vain pari toistoa, että pääsin palkkaamaan edes jonkin asteisista täysistä asennoista.


Tinjan kanssa harjoiteltiin ruudun paikkaa. Nyt pysähtyi useampaankin kertaan ennen ruutua seisomaan. Sitkeyttä vaadittiin molemmilta ennen kuin päästiin oikeasta suorituksesta palkkaamaan. Ohjattua tehtiin pitkästä aikaa ja Tinja tuntui prosessoineen liikettä treenitauon aikana, koska teki todella varmasti suunnat. Toisin autoin aika reilusti vartaloavuilla. Kierron kautta tehtiin seisomista ja muistuttelin asennossa pysymisen tärkeyttä hihnasta vetämällä. Viimeisenä Tinja sai tehdä vielä hyppynoudon metallilla! Tinja selviytyi todella hienosti. Vähän piti auttaa paluuhypyssä.

Tehtiin aika laiska agilityharjoituskin, jossa Tinja haki kaukaa ilman apuja esteitä ja samassa harjoiteltiin A:n kontaktia (jolta välillä Tinjaa ei meinannut saada pois). Hilla teki ihan saman harjoituksen! Ei ole nyt hirveästi intoa paneutua agilityn treenaamiseen.


Lelukin tahtoo A:n yli

torstai 28. toukokuuta 2015

Tinja 5-vee ja hyvän mielen kisatreenit


Tinja täytti maanantaina 5-vuotta! Onnea minun maailman suloisimmalle pienelle hirviökoiralle!  Synttärisankari vietti juhlapäivänsä Suomenlinnassa retkeilemässä. Eikä edes treenattu mitään. (Paitsi Hilla, jonka mielestä oli ihan ok tehdä seuraamista keskellä Helsingin keskustaa ruuhka-aikaan.) Tinja onkin ollut vuoden aikana hyvin ahkera. Tänä vuonna Tinja on saavuttanut tittelit RTK3, RTK4 ja TK2. Lisäksi se on korkannut tokossa voittajan ja puolessa vuodessa on agilityssä edennyt niin pitkälle, että on enää yhden luvanollan päässä kolmosluokasta. Nolliahan Tinja tekee agilityssä suunnilleen joka toinen kisa.


Tiistaina käytiin erittäin pitkästä aikaa ruohopohjaisella lähikentällä treenaamassa. Molemmat koirat tekivät BH-kaavion läpi. Hilla mokasi juoksusta hitaaseen siirtymän! Minä ja hihna saatoimme edesauttaa asiaan aika paljon. :D Tinja tarvitsi yhden lisäkäskyn seuraamiseen. Taisi vähän ihmetellä mitä touhuan, kun lasken askelia. Hillalle myös merkkiä sekä tunnari. Tinja puolestaan teki tunnarin kertaalleen ja hieman kaukoja.


Keskiviikkona kaverin kanssa kentälle treenaamaan. Kaveri suostui liikkuroimaan molemmille koirille luokat läpi, kiitos paljon! Muuta ei näissä treeneissä tehtykään. Oli kyllä hyvän mielen kisatreenit ja näistä voi hyvillä mielin lähteä SM-kisoihin näyttämään. Hilla teki sekä mielellisesti että teknisesti todella eheän kokonaisuuden eikä yhtään isompaa virhettä. Tinja ei mokaillut ihan hirveästi, joten tänään varmaan nollataan sitten kaikki liikkeet.

Hillalle liikkeet SM-järjestyksessä. Molemmat tokokentät vapaat, joten vuoroteltiin niillä siten, että kaksi liikettä aina kerrallaan vuorotellen kummallakin kentällä mutta siirtymät ilman välipalkkaamista. Tinja teki liikkeet normijärjestyksessä yhdellä kentällä. Pisteet taas annettu tiukennetulla linjalla paitsi Tinjalle.


Hillan EVL
Ruutu 9
Hieno merkki. Ehkä hivenen hidas pysähdys käskystä. Samoin ruudussa pienoinen viive pysähdyksen ja käskyn välillä. Muuten hieno ruutuun meno ja hienosti maahan. Hyvin seuraamaan. Merkillä pieni nytkähdys ennen lähetystä. Oltava tässä tarkkana, että ei ennakoi!
Luoksetulo 9½
Seisomisessa edelleen yksi ylimääräinen askel. Muuten hieno. Vauhti hyvä.
Ohjattu 9½
Merkki hieno. Pienoinen viive pysähdyksen ja käskyn välillä. Poikkeuksellisen siisti nouto Hillalta.
Kaukot 7½
Teknisesti hyvät. Takapää pysyi hyvin paikallaan, mutta etupää meni pikkasen vinoon. Erittäin vajaa i-s, joka myös todella hidas.
Tunnari 9
Joutui pikkasen pitempään etsimään kapulaa. Ilmeisesti hämmentyi kun oikea ei tällä kertaa sattunutkaan heti nenän kohdalle. Edessä olevaa oikeaa kapulaa tulee harjoitella! Palautuksessa hivenen epävarman oloinen, mutta ei sellainen, että ulkopuoliset huomaisivat.
Zeta 9
Hyvä seuraaminen (vino tietysti), erinomaiset seuraamiseen lähdöt. Seisominen voisi olla pikkasen terävämpi. Hyvin maahan. Istuminen tänään varma ja melko nopea. Turha varmistelu itseltäni.
Hyppynouto 9½
Hivenen hidas perusasentoon siirtyminen.
Seuraaminen 8½
Vinohan se on tietysti ja laukkaa juoksupätkät, mutta paikka ja kontakti pitää. Peruutuksessa suora, sivuaskelissa oikealla ihan snadisti vino. Juoksusta pysähdyksessä perusasento jää turhan eteen. Isoin moka sivuaskelissa vasemmalle, jossa tiputti kontaktin, keskittyminen herpaantui ja jäi todella vinoon perusasentoon. Toisti vielä saman.
Paikkamakuu 10
Hienosti maahan ja suoraan! Täysin samassa asennossa neljän minuutin jälkeen ja vielä terävästi ylös. Hieno Hilla!
Paikkaistuminen 10


Tinjan VOI
Seuraaminen 8½
Kivaa seuraamista Tinjalta. Ei ehkä ihan paras keskittyminen tänään ja käännöksissä hakee paikkaa.
Liikkestä istuminen 8
Varmistelu multa ja Tinja istui pienellä viiveellä seisomisen kautta.
Luoksetulo 7
Tuplakäsky seisomiseen, joka valui todella paljon. Muuten hyvä.
Ruutu 10
Hyppynouto 10
Saattoi ehkä pyöräyttää kapulaa luovutuksessa.
Metalli 7
Palautti alkumatkan laukalla, mutta perusasentoon siirtyi aika varovaisesti. Nappasin kapulan ilmasta.
Tunnari 10
Saattoi ehkä pyöräyttää kapulaa luovutuksessa.
Kaukot 0?
Triplakäsky s-m ja muutenkin turhan paljon tuplakäskyjä. Teknisesti ihan ok. Löysällä tuomarilla olisi saattanut mennä vielä läpi. Uusittuna parempi, mutta sinnekin yksi tuplakäsky.
Paikkamakuu 10
Kokonaisvaikutus 10
Tinja oli erittäin iloinen sheltti ja muisti olla haukumatta. Yksi hiljainen väh tuli liikkeiden välissä.


Illalla vielä sain päähänpistona idean lähteä möllikisoihin ettei tarvitse itse suunnitella ratoja treeneihin. Hillan kanssa oli tavoitteena oli vaan juoksuttaa sitä kovaa. Tinja… teki radan. :D Harmi, että kisaavien rata ei ollut ihan sellainen juostava. Olisi pitänyt tähdätä mölliradalle.



Tinja karkasi molemmista lähdöistä enkä edes korjannut! Ja annoin vielä juosta joka kontaktin läpi. Aika järkevää treenaamista. Muuten Tinja meni ihan kivasti. Varsin tyytyväinen olen miten hienosti Tinja meni 9-11 välin. Tinjalle tuloksiksi 10 ja 5. Kaikki kieltoja. Hilla puolestaan vetäisi heti ensimmäisellä radalla nollan! Hienosti tuli 9. esteelle välistävetoon. 10. esteellä sitten itseltäni takkuamista, kun arvoin kumpaan suuntaan Hilla kääntyy hypyltä (pitäisiköhän mun tietää tämä? ;) ). Samalta kohtaa toiselta radalta HYL, kun en ajoissa lähettänyt takaakiertoon 10. esteelle ja Hilla tulikin esteen väärästä suunnasta. Hienot kontaktit teki! Nyt taisi mennä tämän vuoden Hillan nollakiintiö täyteen. Kannattiko käyttää viimeinen nolla epiksiin, kannattiko?! :D Hilla voitti kisaavien radan.













sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Hillalle RTK2 ja LUVA


Lauantaina rallytokokisat. Hillalle 96 pistettä, AVO HYV ja RTK2. Hilla voitti myös luokkansa. Minä mokasin Tinjan radan ja Tinja sai MES0 (67p). Eipä mestariluokassa muutenkaan tuloksilla juhlittu, kun ei kukaan muukaan saanut hyväksyttyä tulosta. :D Mestariluokan rata varsin haastava.

Hillan AVO-rata:


Hillan seuraaminen eli tänään aika paljon ja se taisi taas kyttäillä tötteröitä. Muuten kyllä teki hyvällä asenteella. -1p hypyltä, koska meni kovaa ja meni hieman vinoon rintamasuunta. Olenkin odottanut milloin tehdään tämä virhe hypyllä. -3p uusimisesta 14. kyltillä, koska Hilla ei tullut taaskaan suoraan eteen istumaan ekalla yrityksellä. En ymmärrä miksi se ei tee niitä kisatilanteessa, kun lämmittelyssäkin osasi nyt joka kerta hyvin. Ja toinen yritys onnistuu aina täydellisesti. Hillalla paperissa vielä kommentti ”Onpas kaunista katseltavaa!” ja Hilla sai vielä erikseen tuomarilta kehuja radan jälkeen.

Tinjan MES-rata:


Tinja oli varsin kiva. Hieman jänskätti ensimmäisen spiraalin loppuun ja sitten alkoi tehdä normaalisti. Ensimmäinen virhe heti kakkoskyltillä, kun en ollut missään vaiheessa tajunnut, että siihen olisi voitu vaihtaa toinen kyltti ja tein iloisesti i-m-i vaihdot eli -10p.  Peruutuksessa -2p epätarkasti suoritetusta liikkeestä ja vinoudesta, kun Tinja lähti viimeisellä askeleella poikittamaan. Puolenvaihtoon edestä tuhlattiin -13p vaikka tiesin, että Tinja ei osaa vaihtaa puolta ilman, että sen rintamasuunta muuttuu. Uusin silti ja sama tulos. Liikkeestä maahanmenossa Tinja jäi makaamaan eikä reagoinut oikean puolen seuraamiskäskyyn (ei olla ehkä harjoiteltu?) ja tästä -3p ohjaajavirheen, koira pois asennosta ja puutteellisen yhteistyön takia. Olisikohan kannattanut reagoida nopeammin eikä vasta monen metrin päässä? 14. kyltti taas uusittiin, ei olla harjoiteltu. Tinja sen sijaan osasi 15. kyltin pelkällä lämmittelytreenillä. Ei kai olla sitäkään harjoiteltu. 18.kyltiltä -2p epätarkasti suoritetusta liikkeestä ja vinoudesta. (Musta teki ihan hyvin?) Tinja osasi seisoa hienosti käytösruudussa koko 3 min, vaikka ei olla sitäkään harjoiteltu. :D

Koirat jäävät nyt rallytokosta kesäksi treenitauolle. Tinja toisin on jo rallytavoitteensa saavuttanut.


Sunnuntaina agilitykisoihin. Tinja meni vain kaksi rataa ja Hilla kaikki kolme. Oli poikkeuksellisen vähän osallistujia eikä ihme, kun radan olivat varsin haastavia ja monia mielenkiintoisia estelinjoja. Vähän tuli ylipäätänsä tuloksia.

2C-hyppyrata Hilla 10vp ja 3.sija


Hyppyrata ei ollut rataprofiililtaan tutustumisessa yhtään sen oloinen, että meillä olisi sitä mitään mahdollisuutta siitä selvitä hyllyttämättä. Tehokone pääsi yllättämään ja se teki varsin sujuvan radan. Yksi rima tipahti alkupuolella ohjauksen takia ja pujotteluun aloitusvirhe, kun Hilla taas hätäili aloituksen kanssa ja ampu vaan johonkin väliin. Hilla teki myös nopeimman ajan.

Valkoiset numerot B-rata ja vihreät A-rata
2B-agilityrata Hilla 0, 1.sija ja toinen LUVA!!!! Tinja HYL
Hilla nollalla maaliin! Ja Hilla teki myös kaikista säkäluokista ainoan nollan ja nopeimman ajan. Tinjan radan hyllytin ihan itse unohtamalla kummalta puolelta keinun jälkeinen hyppy kuului tehdä ja saippuapala kerkisi jo livahtaa juuri siltä väärältä puolelta. No, oli siellä jo alla puomin kontaktilta virhe, kun tuhma sheltti hyppäsi kesken alastulon pois vaikka kuinka yritin huijata, että suoraan mennään. Ja Tinja aloitti myös pujottelun väärin sekä ei pysynyt lähdössä lainkaan. Muuten Tinja eteni todella kivasti.

2A-agilityrata Hilla HYL ja Tinja 0 sekä 2.sija
Toinen agilityrata oli pitkälti sama kuin ensimmäinenkin mutta estejärjestystä oli muutettu. Hilla hyllytti jo 3. esteelle, kun se jotenkin luki mun ohjauksen niin, että se kuului hypätä uudelleen putken sijaan. Ohjasin loppuradan ehkä hieman löysästi ja Hilla oli vähän railakkaalla tuulella, kun hyllytettiin sitten moninkertaisesti, kun Hilla kävi hakemassa kaikki mahdolliset lähiseudun esteet.  Tinja teki puhtaan radan! Ja pysyi jopa lähdössä. Mutta sitten hävisi reippaasti ajassa voittajalle, joten ei saatu sertiä kun oli niin vähän osallistujia. Kaikista säkäluokista tuli vain kaksi nollaa.


Sekä torstaina että perjantaina käytiin kaverin kanssa kentällä treenaamassa. Perjantaina sattui samaan aikaan tokokoe, joten oltiin pk-kentällä.

Tirppis teki aika lyhyet treenit. Torstaina lähinnä haettiin ruudun paikkaa useista suunnista. Perjantaina voittajan alkupuoli liikkuroituna läpi ja välipalkkaamalla eli seuruu, liikkeestä istuminen, luoksetulo ja hyppynouto. Seuraaminen tehtiin erittäin pitkänä, mutta Tinja oli poikkeuksellisen hieno. Tekisi samanlaista seuraamista kokeissakin! Käännökset hieman ilmavat. Liikkeestä istumisessa ei seuraamisessa keskittynyt, mutta istuminen hyvä. Luoksetulossa seisominen taas valui ja pomppasi vasten ennen kuin siirtyi perusasentoon, mutta muuten hyvä. Hyppynouto erinomainen.

Hilla on tehnyt molempina päivinä liikkuroituna tunnarin. Torstaina ja nytkähti liikkurin käskystä ja perjantaina jo rehellisesti varasti. Tähän kuitenkin saatiin heti puututtua. Muuten tunnarit ovat kyllä ihan kympin arvoiset. Pakko ihailla Hillan päätä miten se pystyy keskittymään oikean etsimiseen, vaikka vetääkin voimakkaasti saalisvietille lähetyksessä. Perjantaina tehtiin myös neljän minuutin paikkamakuu. Hilla taisi huomata, että vahdin sitä, kun oli normaalia skarpimman oloinen. Tässäkin nousi kaverin käskyllä perusasentoon. Molempina päivinä myös stoppeja ja kaukoja kierron kautta. Hyvin pitää tekniikka. Torstaina myös liikkuroituna ohjattu. Vasen nousi hyvin, mutta en ole ihan tyytyväinen merkkiin, joten se tarvitsee lisävahvistusta. Perjantaina myös pitempi seuruupätkä ja tuntui oikein kivalta.


Perjantaina kävin tekemässä todella pikaisen kontakti- ja pujottelumuistuttelun koirille. Hilla teki hienot kontaktit sekä A:lle että puomille. Tinja ei, mutta ei tapeltu asiasta vaan keskityttiin enemmän pujottelun alotuksiin ja loppuun saakka pujottelemiseen. Taisi ensimmäisellä toistolla jättää pujottelun kesken, mutta muuten pujotteli siististi loppuun saakka.

torstai 21. toukokuuta 2015

Tokokisamaiset


Koirat kävivät fyssarilla ja pettymyksekseni jopa Hilla sai terveen paperit. Ei voida siis riman tiputteluja laittaa jumien syyksi. Molemmilla oli selät jumissa, Tinjalla enemmän.

Maanantaina käytiin kentällä treenaamassa. Saatiin reippaasti vettä niskamme. Hilla on ilmoitettu extempore BH-kokeeseen, joten käytiin sitten BH-kaavio läpi. Ei ole ongelmia liikkeissä, sen puolesta varmasti päästään läpi. Sen sijaan askelten laskeminen on varsin haastavaa ja hihnasta kiinni pitäminen. Hilla teki myös zetan, ohjatun ja metallihyppynoudon. Zeta ja metsku olivat todella hienoja. Ohjatussa Hilla mokasi taas vasemman puolen noudon. Sitä jouduttiin treenaamaan enemmänkin. Ensin se yritti tarjota vasemmalla puolella ollutta zetan merkkitötsää, mutta pari kertaa ei vaan kääntynyt tarpeeksi/kääntyi väärää kautta, että juoksi keskikapulalle, josta huomautin jo reilummin. Merkkiä pitää muistaa treenata erikseen, sillä otti selkeästi nokkiinsa suuntien korjailusta.

Tinjan kanssa otettiin ensimmäiseksi uhkarohkeasti luoksetulon stoppeja. Tinja pysähtyi varsin hienosti ja varsinkin maahanmeno parantui huomattavasti, kun palkkasi. Kun possukoira malttaisi vaan tehdä kokeessakin. Pääasiallisesti paneuduttiin kuitenkin seuraamiseen ja siinä paikan ja kontaktin pysymiseen. Tehtiin pitkä seuraaminen ja palkkasin tiheästi välissä. Tinja oli vaan sen verran terävällä tuulella, että virheisiin ei päässyt puuttumaan, kun virheitä ei juurikaan tullut. Sama treeni tehtiin myös oikealla puolella seuraamiselle ja Tinja teki kaukot myös lävitse.

Hillan kanssa myös vähän treenailtiin oikealla puolen seuraamista. Suoraan meneminen ja loivat käännökset sujuvat ja Hilla osaa jo hakea alkuperusasentopaikan. Vielä on kuitenkin matkaa, että uskallettaisiin voittajaluokka rallytokossa korkata. Seuraavaksi työn alle menevät käännökset, puolenvaihdot ja eteen tulo oikealta sivulta.


Keskiviikkona pidettiin tehokas päivä ja käytiin kerhon leikkimielisissä agilityepiksissä juoksemassa pari kisaavien rataa molempien koirien kanssa ja sieltä suunnattiin suoraan tokon kisatreeneihin.

Kisaavien rata näytti tältä:


Halli meille ihan uusi tuttavuus. Tirppis oli todella hieno ja teki puhtaan radan heti ensi yrittämällä. Liikkui myös todella liukkaasti ja teki hienosti 8. putken vaikka liikuinkin eri suuntaan. Toisella radalla ei ihan malttanut keskittyä samalla tavalla ohjaukseen ja jätti pujottelun kesken. Hilla vielä karkasi kevythäkistä radalle kesken suorituksen, joten saatiin aloittaa alusta. Hilla puolestaan kävi poikkeuksellisen kuumana. Sotkin ohjauksen 10. esteellä, jonka seurauksena Hilla juoksi KAKSI kertaa ihan täysiä päin minua. Ei se paljoa väistele… Toisella radalla vain rima alas 15. esteeltä. Kulma aika haastava Hillalle. Hilla teki todella hienot puomin kontaktit radoilla. Ollaan nyt löydetty oikea tyyli.  Muut saavat ihan rauhassa saada henkistä päänsärkyä kiipee-käskyn toistamisesta.


Kisatreeneissä Hilla ei ollut hirveän loistava ja SM-kisat tulossa… Ei se nyt huonokaan ollut, mutta ei ollut tänään ihan kaikkein terävimmillään ja liikkeiden välit pitkästä aikaa huonohkot. Ärsyttävän paljon kaikkea pikkuvirheitä. Tinja taas yllätti todella positiivisesti. Se oli koko ajan mukana ja jaksoi paiskia Duracell-pupun tavoin töitä, vaikka tiesi tasan missä palkka odotti. Ei ole koskaan tuntunut näin hyvältä kisatreeneissä.

Hillalle liikkeet SM-järjestyksessä. Liikkeet aika putkeen, pieni huilitauko välissä. Liikkeille annettu arvosanat erittäin tiukoilla kritereillä. Tinjalle puolestaan vaaleanpunaisten linssien läpi. ;)

Hillan EVL
Paikkaistuminen 10
Paikkamakuu 7
Ei ollut hereillä ja tuplakäsky maahanmenoon ja siitä vielä vinkuraan asentoon. Nostin sen heti, mutta en viitsinyt häiritä muita koiria, niin en rähissyt enempää. Suorassa makuuasennossa oli kuitenkin pysynyt hyvin molempien lonkkien päällä. Perusasentoon nousu monivaiheinen.
Ruutu 8½
Merkille meno aika huno. Voimakkaasti kaartaen ja vähän hidas. Samaan aikaan juoksi isompi joukko porukkaa ihan merkin takana. Ruutuun meno upea. Hyvin maahan ruudussa. Seuraamiseen tulo hyvä.
Luoksetulo 8½
Stopit saisivat olla ihan hivenen terävämpiä. Vauhti riittävä. Lähtee kääntymään liian aikaisin perusasentoon, joka antaa hitaan vaikutelman.
Ohjattu 9
Merkki ok, vähän saisi vielä pysähtyä terävämmin. Huomattavasti parempi kuin ruudussa, vaikka sama merkki. Varmasti vasemmalle, mutta joutui vähän etsimään kapulan sijaintia pitkässä ruohossa. Ruma nosto, mutta nätti palautus.
Kaukot 0
Eipä ole tehnyt pitkään aikaan näin törkeän huonoja vaihtoja! Hidas ja lisäksi puolet vaihdoista vajaita. Vaihtoi myös täysin väärän asennon, jota en muista sen koskaan tehneen. Tekniikka piti kyllä ihan hyvin.
Tunnari 7
Löysi oman, tiputti, lähti etsimään uudelleen ja nosti oman. Palautus vielä ihan kohtuullinen. Puri perusasentoon siirtyessä kapulaa liian kovasti.
Zeta 8
Tämä varsin positiivinen yllätys. Seuraaminen väleissä hyvää (vino), kääntyi hyvin ja seuraamiseen lähdöt hyvät. Maahanmeno tavallista hitaampi. Seisominen ok. Istuminen hidas, olisi jäänyt seisomaan jos en olisi venyttänyt käskyä.
Hyppynouto 8½
Pyöräytti kapulaa alashypyssä. Korjasi hieman perusasentoa.
Seuraaminen 8
Peruskävely hyvää. Hitaassa pitää päätä liian matalalla (ei keskity tarpeeksi hyvin). Juoksu ok, laukkaa. Käännöksissä tiiviisti mukana. Sivuaskeleet ja peruutus taas vinoja.


Tinjan VOI
Paikkamakuu 8
Ennakoi maahanmenon. Muuten hyvin.
Seuraaminen 8½
Tinjalta aika kivaa seuraamista. Välillä tiputteli kontaktia. Ilmeisesti pitkässä heinässä on vaikea liikkua. Käännöset ok. Peruutuksessa vähän hukassa ja sivuaskeleet vasemmalle edelleen haparoivia. Juoksussa reippaasti mukana.
Luoksetulo 0
Tinja tarvitsi kolme käskyä, että lähti liikkeelle. Seisomisessa valui jonkin verran. Maahanmeno hyvä, kun ensin väisti lautaa.
Liikkeestä istuminen 5
Jäi seisomaan ja sanallisella käskyllä + käsimerkillä istui. Tarvitsi tuplakäskyn seuraamiseen lähtöön, kun jäi vaan istumaan. Oli kyllä seuraamisessa hyvin mukana.
Tunnari 10
Metalli 8
Tämä oli todella hieno! Tinja nosti aika nopeasti kapulan ja palautti laukalla! Tiputti vielä käteenkin, jota ollaan viime aikoina harjoiteltu.
Kaukot 8
Teknisesti näytti tekevän hyvin. Pari vaihtoa teki pienellä viiveellä, kun tien toisella puolella juokseva koira häiritsi. Tuplakäsky viimeiseen maahanmenoon.
Hyppynouto 0
Tinja kiersi agilityhyppyä muistuttavan hypyn. Uusittuna teki hienosti, kun ensin harjoiteltiin hyppy. Vähän autoin paluuhypyssä, kun näytti että ehkä aikoo kiertää.
Ruutu 0
Ei meinannut löytää millään ruutuun ja karkasikin ensin palkalle, joka oli samassa suunnassa. Pelkäsi myös vieressä liehunutta kehänauhaa.




sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Suomen ensimmäinen RTK4 sheltti sekä muita tuloksia

(c) Siiri Rantala

Kisaputki aloitettiin torstaina agilityllä. Molemmat koirat juoksivat kaksi rataa. Radoilla eri tuomarit. Ensimmäinen rata varsin helppo ja toinen rata aika haastava. Toisin viimeisellä radalla taisi yli puolet makseista saada nollan. Piippasesta, tuo meidän ikuinen kakkosluokkalainen, tuli ensimmäiseltä radalta myös HSKH:n seuramestari maksikakkosissa.

Ei ollut järjestelyiltään kylläkään kovin mukavat kisat. A-radan maksien ja B-radan medien rataantutustumiset oli laitettu päällekkäin. Lähetin asiasta viestiä ennen kisoja, muistutin useampaan kertaan asiasta kisapaikalla ja silti ne pidettiin päällekkäin. Sain sitten Tinjan toiseen rataan tutustumisaikaa ruhtinaalliset kaksi minuuttia ja siitäkin jouduin sanomaan uudestaan. Kiva sitten paniikissa opetella hankalaa rataa. Olisin ihan mielelläni mennyt muiden kanssa viiden minuutin rataantutustumiseen. :/ Hillan viimeiseen rataantutustumiseen en edes päässyt, kun kuulutettiin, että ensin on palkintojenjako ja vasta sitten rataantutustuminen. Ne sitten yhtä aikaa paitsi lopulta ei maksien palkintoja edes jaettu, kun olikin se rataantutustuminen. :/ Kiitos vaan tästäkin. Oli ihan kiva sieltä radan sivusta miettiä miten aion Hillan ohjata… Ja vielä lopulta siinä palkintojenjaossakin kesti ja kesti kun jostain syystä piti odottaa mini3:sten radan loppumiseen.


2A-agilityrata Hilla 5vp, 2. sija ja HSKH:n seuramestaruus, Tinja HYL


Tinja tuntui taas todella raskaalta ohjata ja ei oikein keskittynyt. Aloitti pujottelun väärin, kielsi mutkaputkelle, koska mulle oli kivempi räyhätä ja loppusuoralla ei tullut lainkaan toiseen persjättöön eli ei siis vaihtanut puolta ja sen seurauksena hyppäsi esteen väärästä suunnasta. Hilla meni oikein hienosti, paitsi loppusuoralla tuli rima alas. Ehkä ajoitin persjätön vähän huonoon kohtaan. Saa taas itse hävetä, kun Hilla paikkaili taas aika paljon mun ohjausmokia. Kiva aikakin saatiin, vaikka Hilla kävi kiertämässä pitkän lenkin, kun meinasi lähteä ylimääräisen kerran A:lle. Hilla teki niin hienon A:n kontaktin, että unohdin sen alastulolle. :P

2B-agilityrata Hilla 5vp, Tinja 5vp+noin 3s yliaikaa


Toisella radalla Tinja oli paljon paremman tuntuinen ja eteni oikein kivasti. Teki vaan sitten ihan puskista pujotteluvirheen jättämällä keskeltä välin pujottelematta! Enkä edes vedättänyt tai häirinnyt sitä millään tavalla. Päästiin yliajallekin, kun voivottelin Tinjalle pujottelumokaa. Hilla teki oikein sujuvan radan keinua lukuun ottamatta. Keinulla ei kestänytkään yllättäen takaaleikkausta vaan pyörähti puoliksi ympäri ja jäi ylösmenolle tarjoamaan kontaktia. Ei uskonut käskytystäkään ennen kuin huomautti vähän äkäisemmin, että se keinu pitäisi tehdä kokonaan. Ei kuitenkaan virhettä keinulta. Tiputti riman viimeisen putken jälkeiseltä hypyltä. En keksi edes miksi, kun en omasta mielestäni häirinnyt sitä.

(c) Siiri Rantala
(c) Siiri Rantala
(c) Siiri Rantala

Perjantaina kisaputki jatkui agilityllä. Vain Hilla kisaamassa. Onnistuin lahjakkaasti eksymään vieraan paikkakunnan täysin vieraaseen metsään. Myöhästyin sitten ensimmäisestä rataantutustumista. Kerkisin tutustua ensimmäiseen rataan vain noin 1,5 minuuttia. Radat tänään varsin haastavia ja vähän tuli nollia, ja suurin osa niistäkin yliaikana.

2A-agilityrata HYL


Heti eka rima alas, mutta muuten meni todella sujuvasti 15. esteelle saakka, jossa tuli itselle muistikatkos kumpi oli takaakiertona ja Hillahan kerkisi hypätä seuraavan esteen.

2B-agilityrata 10vp


Taas kaksi rimaa alas, muuten puhtaasti läpi. :(  Ensimmäinen rima 6. esteellä kun jarrutin ja toinen oli sitten viimeisen esteen rima.

2C-hyppyrata 10vp


Todella sujuvasti 15.esteelle saakka, kunnes taas unohdin radan ja jouduin hetken säätämään, että sain Hillan oikealta puolelta estettä yli ja samalla tippui rima sekä Hilla meni seuraavan putken suun ohi. Harmitti aika vietävästi oma tyhmä mokailu. Hilla kyllä hyppäsi viimeisellä radalla selkeästi rimoja hipoen, että taitaa olla taas jumissa. Onneksi fyssari on jo ensi viikolla.

Agilityyn sitten ensi viikolla uudella asenteella ja yritetään nollajahdin sijaan nauttia Hillan kanssa hyvistä radoista. Hilla on kyllä vaan niin loistava agilitykoira. Kerta toisensa jälkeen ollaan tehty sujuvaa rataa, mitä ei kai pitäisi ottaa itsestään selvyytenä.


Lauantaina sitten jatkettiin rallytokokisoilla. Lähdettiin vahingossa puoli tuntia liian aikaisin kisapaikalle. Aika menestykäs päivä koirilla, kun Tinjalle MES HYV 95 pisteellä (!!!) ja sijoittui ensimmäiseksi. Tämä tulos tarkoittaa, että Tinja on nyt 1/3 varjorallytokovalio. Hilla puolestaan vetäisi 97 pistettä ja AVO HYV sekä tuli toiseksi.

Tinjan MES-rata


Ei mikään kovin monimutkainen ja aika vähän oikealla seuraamista. Onneksi ei ole videota, koska Tinja ei ollut ihan parhaimmillaan. Keskiradalla nousi kyllä ihan normaaliksi itsekseen, mutta loppua kohden taas hiipui jännittäjä-sheltiksi. Virheet 3. kyltti uusiminen -3p, koska Tinja pomppasi seisomaan kun jätin sen istumaan. Teki tätä lämmittelyssäkin, kun kuvitteli kaikki seisomiskäskyt ja pienetkin käden liikkeet seisomiskäskyksi. Uusittuna sitten tehtiin vieläkin varovaisemmin. 5.kyltiltä -1p, koska Tinjan piti nuuhkaista hassuja pujottelun merkiksi aseteltuja sankoja. Maalista oli annettu -1p puutteellisesta yhteistyöstä, mutta minusta Tinja tuli hyvin seuraamaan hyppyjen jälkeen.

Hillan AVO-rata


Radalla Hillan nemesis-kyltti edestä sivulle istuminen. :D Hilla kävi ihan hirveän kuumana koko radan ajan ja oli siinä vähän pidättelemistä. Hyvin kyllä piti kontaktia, mutta ei sitten taaskaan meinannut pujottelussa kääntyä vasemmalle, kun keskittyi niin kovasti kontaktin pitämiseen. 360 asteen käännöksessä melkein istuuntui ja luulin sen istuneen, mutta ei sitten kai pylly kerinnyt ihan maahan asti. Nemesis-kyltti radan kyltti numero 6 piti uusia, koska Hilla jäikin ihan vinoon eteentulossa. Onneksi istui vaan kerran sivulle tullessa! Hyppykin selvittiin hengissä vaikka Hilla ottikin aika kovan vauhdin. Onneksi ei pyörähtänyt ympäri vaan pysähtyi seisomaan hypyn jälkeen.

Suomen ensimmäinen RTK4 sheltti

Sunnuntaina jälleen rallytokokisoissa. Tinjalle MES HYV 82 pisteellä ja Hillalle AVO HYV 97 pisteellä sekä toinen sija. Tinja sai myös RTK4:n. Tinjahan on täten siis Suomen ensimmäinen shetlanninlammaskoira, joka on saanut sekä hyväksytyn tuloksen mestariluokassa että saavuttanut RTK4:n.

Tinjan MES-rata


Eilistä rataa huomattavasti kinkkisempi, mutta ironisesti Tinja oli paljon paremman tuntuinen ja oli aika samanlainen kuin treeneissä. Tinja mokaili sitten Tinjamaiseen tyyliin helpot liikkeet ja suoriutui vaikeista liikkeistä hyvin. Pujottelussa -1p puutteellisesta yhteistyöstä. 5. kyltin jouduin uusimaan, kun Tinja ei ollut hereillä ja vaihtoi seuraamispuolta kiertämisen sijaan. 11. kyltti myös piti uusia, koska Tinja heittikin voltin, mutta en ollut tarpeeksi huolellinen askelissa. 15. kyltistä jostain syystä -1p kontrollin puutteesta vaikka musta Tinja teki todella hienosti. :D -10p peruuttamisesta, koska en ollut tarpeeksi huolellinen ja Tinja kiepsahti pois seuraamispaikalta. Harmi, koska Tinjalla on hirmu hyvä peruutus. Eli mun piikkiin tuli -13 pistettä.

Hillan AVO-rata


Kohtasimme jälleen Hillan nemesiskyltin. Ja sehän piti taas uusia ja vielä ihan samasta syystä, että Hilla ei viitsinyt tulla suoraan asentoon eteen. Nyt se toisin lisäksi korjasi heti asennon takaisin perusasentoon. Hilla meni kuitenkin muuten todella hyvin. Teki hyvällä asenteella ja piti tiukasti kontaktia. Nyt toisin painoi myös seuraamisessa. 360 asteen käännös vasemmalle ja 90 asteen käännös vasemmalle oli pikkasen huonoja Hillalta, mutta varsinkin toisen voi laittaa mun syyksi. Hilla ei tajunnut houkutuksissa olleita herkkurasiaa ja sankoa eikä edes vilkaissut niitä päin.