perjantai 12. syyskuuta 2014

Rallytoko-SM

(c) Kristina Sundman

Syy miksi en ole hetkeen päivittänyt blogia, on Hillassa…

Ensin iloiset asiat, eli Tinjan sunnuntaiset SM-rallytokokisat. Tinja osallistui kisaan joukkueen jäsenenä ja samalla kisat olivat Tinjalle viralliset kisat että ensimmäiset voittajaluokan kisat. Paineet oli aika kovat, kun joukkueen mestariluokan jäsen oli saanut jo hylätyn tuloksen ja tuloksen saaminen joukkueelle oli epäluotettavan Tinjan suorituksesta kiinni.

Tinja teki sitten joukkueiden ainoana ylemmän luokan koirana tuloksen! Tinja oli tosi hieno ja toimi kisoissa kuin olisi ollut tavallisessa treenitilanteessa. Aivan ainutlaatuista Tinjalle! Mutta koska Tinja on Tinja, se muisti myös hölmöillä.  Pisteitä saatiin 75 ja Tinja sijoittui 7/23.

Rata:


Heti ensimmäisen kyltin jouduin uusimaan, koska Tinja ei muka enää osannut spin-temppua. (Seuraavana päivänä ei ollut jostain syystä muistissa mitään vikaa…) Uusittaessa vielä pysähdyin vahingossa kyltille eli -6vp… 5.kyltille PY,TVÄ (-2vp) eli oikeasti tyhmä ohjaajavirhe, koska arvoin suorituspaikkaa ja annoin epäselviä ohjeita Tinjalle. 9.kyltillä Tinja meni oikein tomerasti maahan seiso-käskyllä. :D Ei kyllä epäröinyt yhtään. 11.kyltillä PY, TVÄ, As (-3vp) Aika tarkka tuomari kun huomasi, että Tinja temppuili. o_O Kaikki eivät olisi huomanneet. Tinja siis jäi eteen seisomaan ja istui vinoon käskyllä. 13. kyltillä -1vp koska liian kaukana kyltistä. Hups. 17. kyltiltä vielä -10vp koska Tinjan piti istua rapsuttelemaan itseään ennen kuin meni maahan.

(c) Kristina Sundman

Vire kuitenkin tosi hyvä. Oikealla puolella seuraaminen tarvitsisi vielä vahvistamista. Tinja nimittäin yritti taas lähteä seikkailemaan oikealla puolelta seuraamisesta. Tinja teki kaikki ne vaikeat liikkeet hyvin ja sitten mokaili helpoissa. Jalkojen välistä puolenvaihtoa se ei suostunut tekemään lämmittelyssä mutta radalla täydellisesti. Ja Tinjan arvostelupaperiin oli kirjoitettu: ”Hieno peruutus ja kropan hallinta koiralla”. Niin onkin. :) Yksi Suomen parhaista. (Ja se ainut kerta, jossa Tinja ei hypännyt metriä vinoon säikähdyksestä kun yhtäkkiä lähdetäänkin peruuttamaan kesken seuraamisen.)

Mutta ajatelkaa, että Tinja kisaa jo hyväksyttyjä ratoja voittajassa, kun Hilla jumii edelleen alokasluokassa! Kyllä sheltti voittaa bortsun muussakin kuin ruuanvarastuskyvyissä. :)

Näin turstikoira pilasi taas Tinjan tähtihetken! (c) Jeanette Wikman

Ja sitten ne ikävämmät jutut.

TOKO
Maanantaina kisamaiset treenit porukalla. Molemmat koirat teki.

Tinjan paikkamakuussa nousi heti jätössä toinen koira ja lähti tutustumaan toiseen. Tämän Tinja vielä kesti. Paikkamakuun aikana kuitenkin nousi kaksi kertaa seisomaan. Se veti ihan hirveät paineet vieressä olleista skeittailijoista ja pelkäsi ihan hirveästi. Ei hyvä varsinkaan Tinjan paikkamakuukarkailuhistorialla. Tinja on vielä ilmoitettu kahteen kokeeseenkin. Treenasin vielä sitten yksin ja vielä loppuun Hillan kanssa ja siinä meni jo hyvin.

Torstaina tehtiin agitreenien päätteeksi Ojangossa paikkamakuu molemmat koirat yhdessä 4 min ja minä piilossa. Olivat kuin tatit paikallaan vaikka takana treenattiin agilityä. Ehkäpä kaikkea toivoa ei siis vielä tarvitse heittää. Hyvä niin, sillä Tinja on jo ilmoitettu kahteen kokeeseen…

Ja vielä ikävämpänä asiana Hilla toteaa kohta, että se ei tokoile enää. Ihan kiva, kun koko kesä on tuntunut hyvältä, niin otetaan taas reippaasti takapakkia. Toisin eipä kesällä tehtyään juurikaan palkatonta tai kisamaista treeniä. Sama koira toimii niin hyvin agilityssä ja sen kanssa on niin kiva tehdä kerta toisensa jälkeen. Miksi me ei saada samaa mielentilaa myös tokoon? Tinjalle on jo löytynyt keinot tsempata se läpi vaikeistakin paikoista, mutta Hillan kanssa vaan masentaa. Juuri kun lupasin, että muistaisin ajatella positiivisesti Hillasta ja en keskittyisi niin paljoa kaikkeen mikä on pielessä.

Sunnuntaina on tokon piirimestaruudet eikä ole kovin hyvät fiilikset mennä. Eikä varsinkaan sen jälkeen kun viimeiseksi treeniksi jäi Hillan kanssa se, että se heitti taas voltin metrisellä pk-esteellä eikä suostunut sen jälkeen hyppäämään enää mitään.

Toko-SM:stä löytyi vielä kuva: TÄÄLTÄ

Maanantain kisatreenit:

Tinjan AVO
Paikkamakuu 0
Seuraaminen 8½
En muista, että tässä olisi ollut mitään suurempaa. Hieman käännöksissä petrattavaa.
Liikkeestä maahan 9½
Hieman vino maahanmeno,
Luoksetulo 0
Kolmoiskäsky luoksetuloon. Stoppasi yllättävän hyvin, mutta mateli sen jälkeen perusasentoon. Melkein kuitenkin pomppasi vasten (Paineistunut). Teki saman möllikokeessa.
Liikkeestä seisominen 9
Valui käskyn jälkeen.
Nouto 9½
Kapula lensi muiden ihmisten ja koirien jalkoihin ja selvästi hetken mietti, että uskaltaako hakea. Muuten nätti nouto. Pientä kapulan pyörittelyä luovutuksessa.
Kaukot 8
Tuplakäsky ekaan istumiseen. Muuten nätit vaihdot.
Hyppy 7½
Argh! Taas vieraalla esteellä jäi esteen toisella puolella nuuhkimaan estettä ja tuplakäskyllä istumaan. Tutuilla esteillä ei mitään ongelmaa.
Yleisvaikutelma 10
Tinja tsemppaili taas kovasti, vaikka skeittaajat pelottivatkin ja tarvittiin monessa kohtaa tuplakäskyjä.

Hillan EVL
Paikallaan istuminen 10
Paikkamakuu 7
Paineistui jostain syystä paikallaan istumisesta ja näytti kuin sitä oltaisiin teurastamassa?! Kaksoiskäsky maahanmenoon. Toinen käsky multa turhan voimakas, mutta kun näin alkeelliset mokat alkaa ärsyttää. Tujotteli taas liikkuria. Oli varmasti nuuhkinutkin vaikka en nähnyt eikä kukaan maininnut. Yhdellä käskyllä ylös.
Zeta 6
S-i-m. Seisoi taas istumisen, kun tehtiin eka seisoiminen, prkl. Kehuin hyvästä seuraamisesta välissä.
Ohjattu 9
Vasen. Merkillä pientä steppailua merkin taakse pysäytyskäskyn jälkeen. Muuten erinomainen rumaa kapulan nostoa lukuun ottamatta. Ohjattu onkin ollut viime aikoina tosi hyvä!
Hyppynouto 9½
Nätti kapulan nosto. Pieni hidastus ennen estettä ja sitten kiihdytys hypyn yli. Suora perusasento.
Seuraaminen 8
Kehuin aina välissä hyvästä seuraamisesta ja Hilla ei oikein tykännyt tästä. Muuten kuitenkin teki ihan hyvin. Vire olisi saanut olla korkeampi. Mulla jää peruutuksissa pahasti vasen käsi paikalleen taakse eli voidaan tulkita käsiavuksi.
Luoksetulo 7
Stopit ihan hyvät. Ihan pientä valumista, mutta vain parin askelee luokkaa. Tiputti ihan törkeästi vauhtia loppua kohden.
Ruutu 6
Merkillä steppailua merkin taakse pysäytyskäskyn jälkeen. Multa nykäisy ruutuun lähettämisessä (hyvin paljon rumia sanoja). Ei kuunnellut pysäytyskäskyä ruudussa vaan juoksi takanauhan päälle. Tuplakäskyllä ruudun keskellä ja maahanmeno hivenen hidas. Seuraamiseen tulo voisi olla pikkasen tarmokkaampi.
Tunnari 9
Lähti hakemaa hyvin. Löysi oman mutta ei nostanut heti vaan kävi vielä tarkistamassa viimeiset. Palautuksessa hidasti raville reilu metri ennen minua.
Kaukot 9
Kaukoissa yllätti totaallisesti ja teki aika hyvät kaukot! Ihan pikkasen oli kuitenkin liikkunut eteen.
Yleisvaikutelma 8
Liikkeiden välit hyvät, mutta niihin ollaankin kiinnitetty huomiota paljon koko vuoden ajan. Näennäisesti hommassa mukana mutta mielentila ihan p*ska. Aika jäyheä eikä paljoa kehut kiinnostaneet.

Hilla teki Tinjan rallytoko-SM:ssä kontaktitreeniä. Selvästi vaikeampi kuin agilitykisoissa, kun ihmisiä ja koiria liikkui paljon lähempää. Tajusi kuitenkin nopeasti idean. Muuten tällä viikolla ollaan pyritty pitämään yllä hyvää mieletilaa ja virettä. Paljon ollaan palkkailtu luoksetulon loppupäätä, kontaktia seuraamisessa ja tunnarin palautuksia. Kapulan palautustreenit jätettiin siihen, kun Hilla ei suostunut irrottamaan kapulasta kuin käskystä vaikka sille heitti lelupalkan. Jätettiin tämä harjoitus, kun paineistui tästä ihan hirveästi. Kahden lelun leikissä kuitenkin irrottaa hyvin kun testasin myöhemmin. Narupallosta Hilla on tykännyt kovasti. Seuraamisessa ollaan tehty myös laajaa ympyrää myötäpäivään ja osasi korjata hyvin rytminsä vastaamaan minuun toisin kuin tokokoulutuksessa (vire parempi?).

Tinjan kanssa lähinnä ollaan keskitytty luoksetulon stoppiin. Olen jättänyt Tinjalle takapalkan ja sillä stoppaa hyvin (vaikkakin vinoon). Pimeässä sain sen mokaamaan, kun Tinja ei nähnytkään namialustaa ja valui stopissa. Muuten mitään ihmeellistä ei ollakaan tehty. Vähän jääviä palkattomasti ja seuraamista Tinjallekin ympyrällä. Tinjalle ei tuottanut tämä lainkaan vaikeuksia tempoa muuttamallakaan.



Agility
Tällä viikolla ollaan käyty vaan kerran agilityä treenaamassa. Kerta ruuhkassa seisomassa riitti minulle joten hirveästi ei pitkinä päivinä viitsi ajella. Tinjan kanssa tehtiin taas suoraa etupalkalla. Välillä oli myös rengas. Lisäksi kertailtiin A:n kontaktia ja mentiin keinua ja pujottelua. Pujottelu alkaa olla jo aika hyvä. Vasemmalla puolella menee jo täysin itsenäisesti aloituksia lukuun ottamatta. Keinukin menee reippaasti.

Hillalle ei oikeastaan mitään muuta ihmeellistä kuin kontaktitreeniä A:lla ja keinulla. Jäi ekalla toistolla A:lle alastulon puoleenväliin juuri ennen kontaktipintaa. Nyt kun sille on rähissyt parissa kisassa kontakteista, Hilla ei enää juokse läpi vaan hidastelee alastuloilla. Eli paljon joudutaan treenaamaan kontakteja. Hillalle myös neliöllä takaakiertoja ja välistävetoja. Muuten Hilla teki tokoa (nyt hyvä vire, mutta ei ihan malttanut kuunnella) ja sai hyvistä suorituksista käydä tekemässä agilityesteitä.

Ennakkoilmoitin Tinjan uhkarohkeasti ensi viikon agilityepiksiin kisaavien radalle. Sillä ei ole mitään hätää tutulla kentällä ja tutuilla esteillä. Kaikkein epävarmin este tällä hetkellä on rengas ja todennäköisesti se jää jonkin putken suulle huutamaan mulle. Jos menee kohtuullisesti, niin saatan ilmoittaa Tinjan virallisiin kisoihin, mutta katsotaan sitä myöhemmin. Hillakin menee epiksiin, kun siellä on ollut yleensä aika vaikeat radat kisaavilla, niin se on hyvää harjoitusta meille.

Hillalle olisi talveksi treenipaikka tiedossa taas ihan uudessa hallissa. Kuriositeettina kouluttajana on näköjään Hillan tädin omistaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti