lauantai 23. maaliskuuta 2013

Tokokotoko

Tinja laittaa tuhmimmatkin koirat ruotuun.

Se olisi tasan viikon päästä tokokoe Hillalla. Hillalla olisi teoreettisesti mahdollisuus VOI1-tulokseen. Käytännössä? No, jos se vaikka erehtyisi ylittämään esteen hyppynoudossa molempiin suuntiin ja vielä erehtyisi uudestaan tuomaan kapulat minulle. Ja jos Hilla ei ihan hirveästi viitsisi kytätä ruutumerkkejä seuraamisessa.

Liikkeiden välille pitäisi keksiä jotain, sillä en itse pysty keskittymään, jos koira huitelee jossain omissa puuhissaan. Muutenhan tämä ei olisi ongelma, koska Hilla palaa hyvin käskystä takaisin työntekoon. En voi kuitenkaan pallon kanssa treenata liikkeiden välejä vaan se vaatisi ihan ”palkkaamattomuus”-treeniä (tai siis palkkaisinkin vain liikkeiden välit), mutta tällä hetkellä ei ole mielenkiintoa lähteä niitä rakentamaan.

Hillan tokoilut
Hilla on toiminut todella hyvin treeneissä. Torstaina oli pientä sviik, sviik –ongelmaa ennen ryhmäpaikkamakuuta ja sen jälkeen. Ei voi ottaa minun koirani tekemään kylmiltään yhtään mitään, ei. Paikkamakuussa Hilla oli ihan hiljaa, piti hyvin kontaktia vaikka huitelin ties missä ja olin välillä piilossa. Toiselle lonkalleen Hilla oli sentään muistanut valahtaa, mutta olkoon. Tehtiin myös vuorotellen ringissä käskytystä maahan ja perusasentoon. Pitää näköjään enemmän treenata tätäkin, vaikka voisin vannoa, että yksi turha maahanmeno johtui kyllä siitä, että Hilla vaan kyllästyi koko touhuun.

Luoksetulon stopit taitavat toimia. Hilla on tehnyt jopa välillä tosi hyviä seisomaan pysähdyksiä. Toisaalta välillä se on selvästi ennakoinut maahanmenot seisomisiksi ja ollaan jouduttu ottamaan molemmat käskyt kerralla, jotta Hillalle ei jäisi toinen päälle. Vauhtia saisi olla ehkä vielä hieman enemmän, mutta Hilla ennakoi tällä hetkellä hirveästi pysäytyksiä ja siksi hidastelee. Tulee sentään laukalla koko ajan.

Ruutu toimii erinomaisesti. Ihan sama miten kaukaa tehdään. Tänään tehtiin kokonaisena, ja oli lähes täydellinen. Seuraamiseen ehkä olisi vielä hivenen tiiviimmin saanut tulla mukaan. Torstaina tehtiin muutama toisto liikaa ruutua ja Hilla lähti tarjoamaan taas vasenta laitaa. Pitää muistaa jättää toimivat asiat ajoissa rauhaan tai käy näin.

Tunnari toimii myös, mutta siinä on lievästi huolestuttavaa kapulan maistelua havaittavissa ja kohta tähän on puututtava. Liikkeestä istuminen on myös todella hyvä ja toimii 100 %:n varmuudella. Nouto toimii ainakin kotona; tänään Hilla teki kympin noudon ohjatun noudon kapulalla. Hyppynoudosta ei ole tietoa toimiiko vai eikö, mutta viimeksi treenaamalla Hilla ei ainakaan hakenut tarpeeksi hyvin itse estettä, joten luultavasti ei toimi. Kaukot ovat ok.

Ja sitten meidän seuraamisprojekti… Edelleen tässä keskitytään enemmän siihen, että minä itse kävelisin normaalisti. Tänään jätin tarkoituksella ruudun ja luoksetulon merkit häiriöksi ja kyttäsihän Hilla niitä oikein antautumuksella. Torstaina sillä oli puolestaan muurahaisia pyllyssä ja korjaili perusasentoja ihan turhaan vaikka seisoin itse ihan hiljaa. On siellä sentään tullut välillä ihan hyvääkin pätkää ja suunta näyttäisi kuitenkin olevan kohti parempaa. Ensi lauantain tavoite seuraamiselle on, että itse keskityn tekemään hyvin ja koira saa tehdä mitä lystää (toivottavasti Hilla päättää seurata).

Tinjan tokoilut
Tinjan kanssa ollaan hieman jatkettu ohjattua noutoa ja Tinjalle taitaa pikku hiljaa muodostua käsitys mistä on kysymys. Se ainakin viimeksi pyörähti käsimerkistä oikein päin, vaikka ei aina tajunnutkaan suunnistaa oikealle kapulalle. Ja Tinjalle näyttäisi merkki ja kapulat olevan tasa-arvoisessa asemassa. Tasamaanoutokin toimii loistavasti.

Tänään Tinja teki kuunteluharjoituksia luoksetuloharjoitusten yhteydessä. Välillä käskinkin tekemään sen kaukoja 25 metrin päästä luoksetulon sijasta ja välillä pysäytyksen jälkeen peruutettiinkin.  Välillä taas mentiin maahan. Luoksetulon pysäytykseen on nyt vaihdettu sanallinen käsky ja yllättävän hyvin Tinja sitä kuuntelee, vaikka valuuhan se edelleen. Miksi koira, joka onnistuu ennakoimaan jopa seuraamisen käännökset, ei vain ala ennakoimaan luoksetulon pysäytyksiä?!

Muuten Tinja ei olekaan tehnyt mitään ihmeellistä ja suurempaa. Hieman kaukoja, hieman seuraamista, hieman rally-tokoa, hieman jääviä. Torstaina se teki paikkamakuun sivummalla, kun muita koiria oli treenaamassa sen edessä. Hyvin pysyi, mutta en käynyt piilossa kuin hetken. Tunnarissa puolestaan on ilmennyt taas se ongelma, että Tinja lähtee aivan liian suuressa vireessä hakemaan kapulaa ja nostaa ensin ekan näkemänsä kapulan ja vasta sitten lähtee etsimään oikeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti