keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

MM-tason treenausta

Tänään olin Oili Huotarin vetämällä tokoluennolla. Kirjoitan tänne muutaman itselleni tärkeän pointin, että en unohda niitä. Kirjoitan myöhemmin miten treeneissä on mennyt.

Nuoren koiran kanssa aloitetaan harrastaminen hyvän suhteen luomisella ja runsaalla leikittämisellä ensimmäisen vuoden aikana. Pennun kanssa saa ja kannattaa kuitenkin tehdä helppoja tokoharjoituksia, ja heti kannattaa aloittaa jo vaikeampienkin luokkien liikkeet. Kisoihin menemisen kanssa ei kuitenkaan kannata pitää kiirettä. Laadukkaaseen leikkimiseen kannattaa panostaa ja lelun heittämistä poispäin kannattaa välttää.

Koiralta ensin vire kuntoon ja tekniikka seuraa kyllä perässä [Tätä olen itsekin jaksanut toitottaa. :) ] Virettä ei kuitenkaan pitäisi pennulta koko ajan nostaa maksimitasolle, mutta minimitasoakin tulee välttää. Vireen kanssa kannattaa pysyä keskitasolla nuoren koiran kanssa harjoitellessa.

Treenaamisen tulee olla kisoihin valmistelevaa ja treenit pitää suunnitella hyvin. Treenipäivät on hyvä teemoittaa: esim. yhtenä päivänä treenataan tekniikkaa, toisena vauhtia. Treeneistä on hyvä myös pitää päiväkirjaa. Kerran viikossa olisi hyvä pitää palkattomuustreeniä eli tehdä koekaavio kokonaisuudessa läpi, jotta koiralle tulisi rutiinia kisatilanteesta.

Erilaiset temppuradat ovat hyvää kuunteluharjoitusta koiralle. Koiraa voi aivan hyvin esim. lähettää ruutuun, mutta vaatiakin istumaan ruudussa tai lähettääkin se kesken kaiken tekemään tunnaria. Yksi tapa tehdä temppuratoja, on suunnitella rata, jossa tehdään koiralle tavallisesta poikkeavia tehtäviä ja itse seisotaan paikallaan. Koiraa tulisi treenata paljon häiriössä, myös pentua kannattaa leikittää paljon häiriön alaisena. Uusilla kentillä kannattaa käydä paljon, mutta silloin kannattaa ensin tehdä tosi helppoa treeniä.

Liikkeiden välit ja mitä silloin tapahtuu on todella tärkeää. Seuraamisessa takapään käyttöä voi harjoitella parin askeleen käännöksillä, kiertämällä ympyrää oikealle ja ottamalla sivuaskeleen oikealle. Edistävää koiraa voidaan huomauttaa virheestä äkillisellä pysähdyksellä.

Tuomarille ja liikkurille ei tarvitse olla kohtelias. Voi aivan hyvin lähteä siirtymään seuraavalle liikkeen aloituspaikalle. Tärkein olisi keskittyä koiraan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti